top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Amikor a gyerek a mobilja nélkül már aludni sem megy...

Azzal biztosan nem mondok meglepő dolgot, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban jutnak saját mobiltelefonhoz. Szülőként bizonyára az sem újdonság neked, hogy a gyerekek sokat, sokszor talán túl sokat is lógnak a mobiljukon.



Te még talán azon sem hökkensz meg, hogy a gyerekek jelentős része még az ágyba is magával viszi a mobilját – bár számomra ez kicsit döbbenetes tény volt, amikor először olvastam.

 

A Childwise nevű brit közvéleménykutató cég gyerekekkel, gyermekneveléssel kapcsolatos felméréseket végez. Az egyik legutóbbi jelentésükben például a mobil”helyzetet” térképezték fel 2000, 5 és 16 éves kor közötti gyerek körében. Az adatokból az világlik ki, hogy a gyerekek egyre fiatalabb életkorban kapnak saját mobiltelefont, a felmérés szerint átlagosan már 7 éves korban. Ami a mobiltelefon nyomkodásával töltött idő hosszát illeti, a 7 és 16 évesek között egészen döbbenetes értékét kaptak: eszerint egy általános iskolás nebuló vagy a középiskola alsó osztályaiba járó kamasz átlagosan nem kevesebb mint csaknem három és fél órát áldoz naponta a mobiljára. Ami praktikusan azt jelenti, hogy – amint a vizsgálatot vezető Simon Legg fogalmazott –

a mobiltelefonok „uralják gyermekeink életét”.

És sajnos úgy tűnik, hogy ez ellen a napi élet dolgaival elfoglalt szülőként nem is nagyon sok mindent tudunk tenni, hiszen a mobiltelefon mindig a gyermekeink keze ügyében van. Ez utóbbit egészen szó szerint kell érteni, hiszen a megkérdezettek jóval több mint fele (57 százaléka) elismerte, hogy a készüléket még az ágyba is magával viszi. A megkérdezett gyerekek csaknem fele (44 százaléka) pedig azt válaszolta, hogy „kellemetlen” élményként éli meg, ha olyan helyen kénytelen tartózkodni, ahol nincsen térerő vagy wifijel. Ugyancsak a gyerekek közel fele (42 százaléka) elmondta a felmérésben, hogy a telefonját mindig magánál tartja és soha nem kapcsolja ki.


Bár az első mobiltelefonhoz jutás egyre fiatalabb életkorra tolódik, a 11 éves kor látszik annak a fordulópontnak, amikor nagyon sok gyerek megkapja élete első készülékét, és ettől az életkortól kezdve már csaknem minden gyereknek van saját mobiltelefonja.

A szülők gyakori érve, hogy azért vásárolnak mobiltelefont gyermeküknek már egészen fiatal korban, hogy bármikor kölcsönösen elérhessék egymást. Annak, hogy a gyerek mobiltelefonja kizárólag telefonos kapcsolattartásra szolgálna, ellentmondani látszik az a tény, hogy a gyerekek több mint 70 százaléka rendelkezik mobilinternet előfizetéssel is a telefonjára.


Csevegnek, filmet néznek, szörfölnek

Amikor azt kérdezték, hogy a gyerekek főként milyen célra használják a mobiljukat, a többség azt válaszolta, hogy egymással csevegnek, szórakoztató oldalakat böngésznek vagy információkat keresnek a neten, illetve zenét hallgatnak.


Arra vonatkozóan, melyik internetes platform a legnépszerűbb a gyerekek körében, a digitális világ „veteránjának” számító YouTube végzett az élen, melyet a gyerekek 61 százaléka látogat napi szinten, főként a mobiltelefonját használva erre. A YouTube-ot követi a népszerűségi sorban a SnapChat, az Instagram és a legutóbbi időkben egyre gyorsabb népszerűségre szert tevő Tik Tok. Már évek óta megfigyelhető trend, hogy a fiatalabb generáció egyre kevésbé használja a Facebookot, és ezt erősíti meg a mostani felmérés eredménye is, mely szerint a valaha legnépszerűbbnek számító közösségi oldal nem került be még a top 10-be sem.


Ha filmnézésről van szó, akkor a fiatalok többsége a YouTube-ot keresi fel, ezt követi a népszerűségi sorban a Netflix. A mai gyerekek már egyre kevésbé kapcsolják be a tévét, ha filmnézésre támad kedvük. Ezt jól szemlélteti az a tény, hogy csak minden ötödik megkérdezett válaszolta azt, hogy a filmeket nagyobb részt a tévében nézi és csak ritkábban az interneten.


A felmérés készítői arra figyelmeztetik a szülőket, hogy az internetezés egyeduralkodóvá válásával együtt a szülőknek mind kevesebb rálátásuk van arra, miket néz gyermekük.

Ez pedig már csak az internetbiztonság szempontjából is erősen elgondolkodtató tény.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page