top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Felnéznél a mobilodból? Bemutatom a gyerekedet!

Egy angol iskola vezetése úgy döntött, hogy kitiltja az iskola játszóudvaráról a mobilokat. Nem, nem a diákok mobiljait, hanem a szülőkét is. Azt vették észre ugyanis, hogy hiába örül a gyerek a szülőkkel való találkozásnak tanítás után, a szülők jelentős része a mobiljából fel sem nézve indul a gyerekével haza.


Se köszönés, se kérdés, hogy mi volt aznap a suliban.

 

Wendy Cathie, a Manchester közeli kisváros egyik általános iskolájának igazgatója ezt írta a Facebookra az új szabályt ismertető poszt kísérőjeként: „Majd’ a szívünk szakad meg azt látva, hogy a szülők még akkor is csak a telefonjukat nyomkodják, amikor a gyerekek szaladnak feléjük. Néha még egy sziát sem löknek oda a saját gyereküknek, csak továbbra is csak a telefonjukba mélyedve elindulnak hazafelé. Mindig jó érzéssel sétálunk körbe az iskolában a tanítás vége felé. Hallgatni az izgatott zsongást, látni a diákjainkat, ahogyan kicsik és nagyobbak készülnek hazafelé. Látni a mosolyt az arcukon, amikor észreveszik, hogy az ő szüleik is megérkeztek. Kérjük, hogy szakítsanak legalább pár percet arra, hogy meghallgassák őket, beszélgessenek velük! A beszélgetés felbecsülhetetlen értékű a gyermekeik fejlődésére” (– és persze az emberi kapcsolatokra is, de ezt már csak én teszem hozzá).

Az új szabályra és az ezzel kapcsolatos Facebook-posztra negatív komment egyáltalán nem érkezett, sokan voltak viszont olyanok, akik szívecskés emojival reagáltak az ötletre és az igazgatónő magyarázatára. „Végül is az iskola játszóudvara a mi területünk, ahol mi hozzuk a szabályokat. Sem akarunk semmi mást, mint udvariasan emlékeztetni a diákjaink szüleit, hogy ne a mobiljukkal, hanem a saját gyermekeikkel foglalkozzanak. Csak remélni merjük, hogy elér hozzájuk az üzenet, hiszen számos kutatás igazolta, hogy a beszélgetés milyen jó hatással van a lelkünkre” – mondta el az igazgatónő a Manchester Evening News kérdésére.

És még néhány gondolat az igazgatónő üzenetéből: „Megdöbbenve látjuk, hogy milyen sokan vannak önök között olyanok, akik hosszú, meghitt beszélgetésbe mélyeknek valamelyik barátjukkal vagy ismerősökkel, miközben még arról is megfeledkeznek, hogy köszönjenek az iskolából kijövő gyereküknek vagy megkérdezzék tőlük, mi történt aznap a suliban, netán rájuk mosolyogjanak vagy megöleljék őket.

Tehát kérem: az iskolába érkezve tegyék el a mobiljukat, és legyenek szülők!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page