top of page
  • Szerző képeVendégszerző

A szupermodell 53 évesen lett anya – az 53 csak egy szám?

Naomi Campbell (egykori) szupermodell nemrégiben Instagram-posztjában jelentette be, hogy megszületett második gyermeke, egy kisfiú. Ha egy celeb szül, az mindig hírértékű a bulvársajtóban, de duplán az, ha tudjuk azt is, hogy a modell 53 évesen lett ismét anya, és nagyobbik gyermeke, egy kislány és még csak kétéves.

A „késő” gyermekszülésről beszámoló egyik oldalon megnéztem, milyen kommentek érkeztek a hírre. Aztán persze beszélünk egy kicsit az „idős” anyákról általánosságban is. Mivel nem szeretnénk ismételni magunkat, ehhez összeszedtük az Anyás-Apás korábbi cikkeinek linkjeit is a témában, melyeket a cikk végén találsz.

 

A szupermodell Naomi Campbellnek megszületett második gyermeke is, egy kisfiú. Erről az Instagramon számolt be egy fotóval, amelyen a karjában tartja a csecsemőt. A képen látható kétéves kislánya is, amint odanyújtja a kezét az öccsének.


Naomi ezt írta a képhez:

„Kis drágám! Szeretném, ha tudnád hogy, hogy mérhetetlenül szeretünk attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztél. Igazi ajándék vagy Istentől!”

Majd még ezt is hozzátette:

„Sosem késő anyává válni!”

Na, ez az a mondat, ami mindig hatalmas vitákat kavar, amikor olyan nőnek születik gyermeke, aki a közvélekedés szerint már túl „öreg” ehhez.


Tavaly a szupermodell a Vogue címlapján pózolt kislányával és vallott új életéről, ami akkor kezdődött, amikor ötvenes évei elején született meg első gyermeke. Az erről szóló cikkben az is szóba került, hogy – talán éppen az életkora miatt – nagyon sokan azt hiszik, hogy a kislány nem vér szerinti gyermeke, hanem örökbefogadott baba. Ezt azonban azonnal cáfolta:

„Ő nem örökbefogadott baba, hanem a vér szerinti gyermekem. Egy kezemen meg tudom számolni, hányan tudják, hogy őt én szültem. Ő a legnagyobb áldás, akit valaha is el tudtam képzelni. Ő a legjobb dolog, amit valaha is elértem.”

Azt mondta akkor, mindig is tudta, hogy anya akar lenni, és pontosan ezt tette 50 évesen. A 2022 februárjában adott interjúban az anyaságot a legnagyobb örömnek nevezte, amit valaha is érte. És már akkor elárulta, hogy nyitott a gondolatra, hogy a jövőben több gyermeke is szülessen. A Vogue-nak adott interjúban elmondta, hogy új, „teljesen önzetlen” hozzáállása van az anyasághoz, és nem okoz neki problémát a közte és lánya között lévő 50 évnyi korkülönbség. Sőt idősebb barátait is arra bátorítja, hogy ők is vállaljanak gyereket.

„Mindenkinek azt mondom, hogy csináljátok! Ne habozzatok!”

No, eddig a hír. A hír, amiről számtalan helyen lehetett olvasni a médiában, én mégis kifejezetten olyan oldalakon kerestem, melyek célcsoportját anyák, szülők alkotják. Így bukkantam rá a Motherly FB-oldalán megosztott cikkre és alatta a kommentekre. A Motherly oldalt a Facebookon több mint 3 millióan követik, a hírre azonban nem egészen egy nap alatt mindössze 31 komment érkezett, ami talán azt is jelenti, hogy az emberek szemében azért már nem akkora nagy szenzáció, ha egy nő 50 felett vállal gyermeket.


Az első kommentek között rögtön egy kedves gratuláció olvasható:

„Gratulálunk a gyönyörű kétgyermekes anyukának!”

De azért még mindig szép számmal vannak olyanok, akik meghökkennek egy ilyen hír olvastam, és merész vállalkozásnak látják a késői babavállalást:

„Jajjj, ne! Te aztán bátor vagy!”

És persze nem is az 50 feletti gyermekszülés lenne a téma, ha nem lenne azon aggódó komment, hogy ezek a szülők jó eséllyel nem láthatják a gyermekeiket felnőni (amiben azért burkoltam vagy kevésbé burkoltan mindig benne van az „idős” anyák lefelelőtlenezése is):

„Neeeeeeem! Ennél szörnyűbb ötletet nem nagyon tudok elképzelni, amikor azt sugalljuk az átlagnőknek, hogy 50-es éveikben szüljenek gyermeket!!! Campbell asszonynak milliók állnak a rendelkezésére, melyekből vásárolhat petesejtet, béranyát vagy bármi mást, amit csak szeretne. Az idő azonban sajnos ellene dolgozik, azt a sok pénzével sem tudja megállítani, és ő sem lesz itt örökké.”

Amire rögtön jött a riposzt is egy másik kommentelőtől:

„Ki vagy te, hogy megítéled, hogy kinek lehet-e gyereke és kinek nem? És mi az, hogy petesejtet venni???? Vannak neki sajátja is, melyek a jelek szerint jól működnek!”

Valaki azt vetette a szupermodell szemére, hogy nem tisztességes a gyermekével szemben, hogy egy olyan helyzetet hozott létre, amiben ő már nagyon öreg lesz, mire a gyermeke felnő.


És végül a legérdekesebbek annak az édesanyának a hozzászólásai voltak, aki maga is érintett, hiszen 54 évesen hozta világra első gyermekét:

„Tavaly júliusban született meg első kisbabám. Az életkor csak egy szám.”

Amit egy másik kommentelő azonnal cáfolt is, amolyan passzív-agresszív stílusban:

„Nem, ez nem csak egy szám. Gondolj a gyermekedre is, hiszen ha az egészséged megromlik vagy még rosszabb történik, akkor ő elveszíti a szüleit. Ezzel nem akarok ünneprontó lenni, és minden jót kívánok neked.”

Hogy ünneprontásnak szánta-e vagy sem, az valószínűleg soha nem fog kiderülni számunkra, az viszont biztos, hogy egy harmadik kommentelő szerint ez egy érzéketlen és tapló válasz volt:

„Szerintem bunkó vagy és érzéketlen. Meg vagyok döbbenve. A gyermek mindig áldás, és semmi jogod nincs arra, hogy ilyen negatívan szólj valakihez, főleg az után, hogy éppen most született egy gyönyörű babája. Én a helyedben inkább gratulálnék neki, amit itt most meg is teszek.”

Pedig a fiatal kor nem garancia a halhatatlanságra, ahogyan erre egy másik kommentelő rámutatott:

„Fiatal szülők is meghalhatnak. Semmire nincs garancia az életben, így magára az életre sem. Manapság egyébként is hosszabb ideig élnek az emberek, mint korábban. Az én anyukám például 92 éves.”

Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg más is:

„Bár értem, mire gondolsz, de akkor is meghalhatsz, 25 évesn szült gyermeket. Vagy balesetet szenvedsz, vagy megbetegszel és egész életedben segítségre szorulsz. Viszont egy 54 éves is élhet 90 éves koráig jó egészségben. Senki nem garantálhatja a jövőt, és nem tudhatjuk, mi történik velünk holnap vagy akár egy óra múlva. Nyugodjunk bele, hogy a dolgok nem mindenkivel ugyanakkor történnek.”

Te melyik kommenttel tudsz leginkább azonosulni a fentiek közül? Esetleg teljesen más véleményen vagy?


Fotó: Shutterstock


Az Anyás-Apás korábbi cikkei "idős" anyákról:


bottom of page