top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A Sutherland-nővérek tündöklése és bukása

Ha azt kérdeznénk bárkitől, tud-e olyan celebet említeni akár a hazai, akár a nemzetközi világból, aki gyermekei kiárusításával, családi biznisz felépítésével igyekszik minél több pénzhez jutni, lehetőleg minél kevesebb vagy nulla munka árát, bizonyára mindenkinek több név is azonnal eszébe jutna. Ma egy család történetét hoztam annak bizonyítására, hogy ez nem új jelenség, már a digitális világ előtt is létezett.

Ismerjétek meg a Sutherland-család, ezen belül is a hét lány történetét, akikből apjuk sikeres vállalkozást épített fel, a történet azonban szomorúan végződik.

 

Manapság nem számít ritkaságnak, hogy a hirdető cégek szempontjából „érdekes” celebek gyermekeiket is megmutatják, felhasználják a nézettség, a lájkvadászat érdekében. De nem is kell ahhoz igazán közismert embernek lenni, elég egy cuki kisgyerek és egy ambiciózus szülő, és készen is van az Instagramon vagy a Youtube-on egy profil, azon egy hamisan csillogó álvilág, és máris dőlhetnek a hirdetések, dőlhet a pénz. De hogy ez nem csak a modern digitális világ által kinevelt jelenség, több példa is bizonyítja történelemből. Én ezek közül most a Sutherland-család történetét hoztam el, ahol a családfő hamar rájött, hogy lányait akár bevételi forrásként is felhasználhatná, különösen azért, mert a hét lánynak volt egy nagyon jellegzetes közös ékessége.

A Sutherland-történet egy New York környéki farmon kezdődik, ahol az egyébként finoman szólva sem szorgalmáról és rátermettségéről ismert apa, Fletcher Sutherland a nagyapja által alapított farmon pulykákat tenyésztett. Ilyen előzményekkel nem csoda hát, ha nem vetette fel őket a pénz, meglehetősen szerény körülmények között tengették napjaikat. A házaspárnak 1845 és 1865 között nem kevesebb mint hét lánygyermeke született, akiket hamar befogtak az állatok körüli teendőkbe. A lányok mezítláb, szakadt ruhában terelgették a pulykákat, volt azonban egy közös ékességük: hosszú hajuk. Anyjuk egy saját maga által kotyvasztott, szörnyen büdös, gusztustalan olajjal kenegette a lányok haját abban a hitben, hogy attól hajuk vastag és erős lesz. Ez persze nem könnyítette meg a lányok életét, akiket osztálytársaik csúfoltak, és a hajolaj undorító szaga is visszatartotta őket attól, hogy szorosabb barátságot kössenek velük.


Apjuk nem sokat tudott arról, mi történik körülötte a világban, de abban biztos volt, hogy valahogyan inkább a lányait felhasználva szeretne pénzt csinálni, mintsem egész életét a pulykák között leélni. Az anya 1867-ben meghalt, amikor a legfiatalabb lány, Mary, még csak totyogós korú volt, ami megszabadította őket a büdös halolaj szagától, ám a családot még kilátástalanabb anyagi helyzetbe taszította. A család egyetlen fiúgyermeke, Charles hangszeren játszott, ezzel különböző templomokban, vásárokban és színházakban lépett fel. Valószínűleg ez adta az ötletet Fletchernek egy családi zenekar megalapításához. A sorban ötödik lánygyermeknek, a 13 éves Naominak szép hosszú haja volt, és az apa hamar felismerte, hogy a lány sikereinek igazi kulcsa nem a hangja, hanem gyönyörű hosszú haja, bár állítólag szépen is énekelt. Az apa eztán már tudatosan erre építette a showt, például minden előadás azzal zárult, hogy a hét lány a nézőközönségnek hátat fordítva megmutatta földig érő haját. Azt, hogy a lányok milyen csodálatos hajkoronával büszkélkedhettek, mi sem szemlélteti jobban, mint hogy csaknem egy méteres hosszával a legidősebb lánynak, Sarah-nak volt a legrövidebb haja. Éppen ezért az összes fényképen ő az egyetlen, aki ül a fotográfus kamerája előtt. A leghosszabb hajú Victoria hajának hossza ennek kétszerese, több mint 2 méter volt.

Az apa hamarosan nem elégedett meg a családi koncertek által biztosított bevétellel, ezért 1882-ben elhatározta, hogy saját márkás hajnövesztő tonikot hoz forgalomba. Érdekesség, hogy ennek receptúráját a néhai felesége által használt borzalmas szagú hajolaj alapján alkotta meg. Úgy hirdette termékét, hogy annak használatával sikerült megállítania saját kopaszságát, sőt a haját is visszanövesztenie, ez azonban nyilvánvalóan csak reklámfogás volt. Mindazonáltal a később új tagokkal is bővített hajápoló termékcsalád szép a bevételt hozott, így Sutherlandék egy jó környéken lévő elegáns házba költözhettek, együtt az egész család.


A hét lány eztán üzletasszonnyá vedlett át. A vándorelőadások továbbra is folytatódtak, ezek célja azonban ettől kezdve nem elsősorban a zenei élmény, hanem saját hajápoló termékeik népszerűsítése volt. A család jómódban élt, és az a tény, hogy a közönség szinte megőrült értük, azt is lehetővé tette számukra, hogy akár meggondolatlanul szórják a könnyen szerzett pénzt. Hatalmas, fényűző villájukban sorra adták a népes estélyeket, és olyan értelmetlen dolgokra is költöttek, mint hogy például háziállataikat kifejezetten a méretükre varratott ruhákba öltöztették. Az üzlet virágzott, az eladások az egekben jártak: 1890-ig a nővérek 2,5 millió palackos forgalmat bonyolítottak le pusztán egyik, ám legnépszerűbb termékük, a hajnövesztő eladásából, ami több mint 3 millió dolláros bevételt hozott számukra.

Érdekesség, hogy Victoria 50 éves korában feleségül ment egy 19 éves fiatalemberhez, amivel annyira felháborított a család többi tagját, hogy felszólították, hogy költözzön ki a hatalmas családi villából, és egészen 1902-ben, 53 éves korában bekövetkezett haláláig minden kapcsolatot megszakítottak vele.

A Sutherland-birodalom akkor kezdett hanyatlani, amikor 1893-ban, mindössze 40 éves korában meghalt Naomi. Természetesen igyekeztek pótolni, a helyére egy ugyancsak kivételesen hosszú hajú lányt szerződtettek, aki azonban értelemszerűen már nem tartozott a családba. Így azonban már nem volt akkora kuriózum, amit nyújtottak, ezért a közönség érdeklődése kezdett erősen megcsappanni irántuk. Aztán sorban többen is meghaltak a nővérek közül, a legnagyobb csapást azonban mégis az jelentette a családi üzletre, amikor az 1920-as években hatalmas divattá vált a bubifrizura, szinte minden nő rövid frizurát kezdett viselni, így a kivételesen hosszú hajú nővérek végleg elveszítették vonzerejüket. A család rohamos anyagi hanyatlásában az utolsó mentsvár az volt, hogy a még életben lévő három Sutherland-nővérnek egy hollywoodi producer felajánlotta, hogy filmre viszi a család történetét. Azonban ezúttal is bebizonyosodott, hogy a szegény embert még az ág is húzza, hiszen a filmesekkel való megbeszélésre utazva a nővérek közlekedési balesetet szenvedtek, melyben Dora meghalt, így már csak Mary és Grace igyekezett valahogyan a felszínen maradni, anyagi helyzetét megszilárdítani. Ez nemigen sikerült nekik, így 1931-re már arra semmi mindig volt pénzük, hogy ételt vegyenek maguknak. És ha ennyi csapás még mindig nem elég, 1938 januárjában porig égett a valaha fényűző, addigra azonban már üresen pusztuló családi villa. Ezzel a lángok martalékává vált nemcsak az épület és a berendezés, hanem minden dokumentum, köztük a híres hajápoló termékek receptjei is.


A két utolsó Sutherland-nővér közül Mary 1939-ben, Grace 1946-ban halt meg, mindketten jelöletlen sírban nyugszanak valahol.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:




bottom of page