top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne az influenszerek mondják meg, mit egyen a gyereked!

A gyerekek jútyúbot néznek. Erre az igazságra a hirdetők is rájöttek, így mára már egész piaca alakult ki azoknak a videóknak a legnagyobb videómegosztó portálon, melyekben gyerek méretű és korú influenszerek igyekeznek rávenni kortársaikat, hogy egyenek/vegyenek meg ezt-azt. Külön nevük is van, ők a kidfluenszerek, akikkel az a legnagyobb baj, hogy többségük mindenféle gátlás és önkontroll nélkül népszerűsít akár egészségtelen vagy veszélyes dolgokat is.

És sajnos amíg például a tévéreklámok esetében már működik valami fajta jogi kontroll, hogy a gyerekek által is látogatott idősávokban mit és hogyan lehet reklámozni, addig a YouTube-on gyakorlatilag szabad rablás van a cégek számára.

 

Már többször is írtam arról a jelenségről itt az Anyás-Apáson, hogy egy bizonyos életkoron túl a szülőknek gyakorlatilag már nulla közvetlen ráhatásuk és rálátásuk van arra, mit néznek a gyerekeik az interneten, ezen belül is például a legnagyobb videómegosztón. A termékeiket minél nagyobb tömegben eladni kívánó cégek pedig már régen rájöttek arra, hogy remekül működik az a reklámfogás, amikor adott termékkel nem valami híresség pózol, hanem a célcsoporttal megegyező paraméterekkel rendelkező (azonos nemű, életkorú, foglalkozású, családi állapotú, anyagi helyzetű stb.) youtuberek áradoznak róla. Hiszen az adott influenszer olyan, mint mi magunk, „csak egy lány a szomszédból”. Bár itt meg kell jegyeznem, hogy az influenszerek manapság nem szeretik, ha influenszernek nevezik őket, sőt gyakran ki is kérik maguknak azzal, hogy nem influenszerek ők, hanem „tartalomgyártók” (bármit is jelentsen ez), de én eztán is így fogom nevezni őket, mert bizony influenszerek ők, az ízlés és a vásárlói szokások befolyásolói – sajnos többnyire nem a kellő felelősségérzettel.

Volt az influenszer, aztán lett a kidfluenszer

Az influenszerek életkora pedig egyre lejjebb tolódik, olyannyira, hogy most már a gyermekkorú – sokszor csak egy-kétéves! – influneszereknek már külön megjelölés dukál, ők a kidfluenszerek (az angol kid [gyermek] és az influencer szó egybeolvasztásával). Ők azok, akikkel a hirdetők a szülőket és az azonos korú gyerekeket célozzák meg: a kidfluenszerek a cégektől kapott pénz, de sokszor „csak” reklámajándékok fejében „betekintést engednek az életünkbe”, és megmutatják, hogy éppen azzal a játékkal játszanak vagy éppen ezt a csipszet eszik. És sajnos ezzel nem mindig – sőt legtöbbször nem – mutatnak jó példát.

Szomorú statisztikák...

A New York Egyetem most nyilvánosságra hozott kutatása szomorú képet fest a gyerekeket megcélzó Youtube-hirdetések alig-alig szabályozott világáról, ahol jelenleg is gyakorlatilag szabad rablás, zavarosban halászás folyik. A kutatók az öt legnézettebb YouTube-kidfluenszer legnépszerűbb videóit nézték végig azzal a szemmel, hogy azok milyen termékek megvásárlására igyekeznek rávenni a gyerekeken keresztül a szülőket. Azt találták, hogy pl. a különböző italokat és ételeket népszerűsítő videók összességében elképesztően sok, 1 milliárd kattintást hoztak, és ezeknek a videóknak a túlnyomó többsége (90 százaléka) valamelyik gyorséttermet vagy egyéb egészségtelen élelmiszert reklámozott. Ezek mellett alig voltak egészséges ételeket népszerűsítő tartalmak: a gyümölcsfogyasztás reklámozása sovány 3 százalékkal képviseltette magát, míg a joghurtok helyzete még ennél is rosszabb, a reklámok mindössze 2 százalékában bukkant fel ez az élelmiszerféleség.

„A kidfluenszerek gyakran úgy ábrázolják magukat (vagy inkább őket a szüleik) amint éppen tudományos kísérleteket végeznek, valamilyen játékkal játszanak, a születésnapjukat ünneplik, valamilyen „kihívást” teljesítenek, kézműveskednek vagy valamilyen ételt kóstolnak. Ezt persze nem saját elhatározásukból és ingyen teszik, hanem a hirdető cégektől kapott sokszor hatalmas összegekért, vagy a kevésbé népszerű kidfluenszerek pusztán ajándékokért”

– világítják meg a jelenség lényegét a szerzők.


Angol nyelvterületen legnépszerűbb és ennélfogva legjobban kereső YouTube-kidfluenszer egy 9 éves texasi kisfiú kisfiú, aki ebből évente 26 millió dollárt zsebel be.

A hirdetők kezdetben babaápolási termékek, játékok gyártói és forgalmazói voltak, de mostanában egyre inkább felfedezik ezt a hirdetését piacot az étel- és italgyártók is. Ezek között pedig – ahogy az előbb említettem is – túlnyomó többségben vannak a gyorséttermek, az édességek, üres kalóriákat tartalmazó rágcsálnivalók és cukrozott üdítők.

Sok országban felismerték már, hogy valahogyan szabályozni kellene, mi, mikor és hogyan kerül a gyereknézők szeme elé, például az angolok csak este kilenc után engednek ilyesmit reklámozni a tévében. A legnagyobb probléma azonban az, hogy egyrészt a gyerekek érdeklődése a tévé felől egyre inkább az internet felé fordul, másrészt gyakorlatilag szabályozhatatlan és ellenőrizhetetlen, hogy az influenszerek videóiba beillesztett reklámok mikor és hogyan kerülnek a gyerekek elé. Ráadásul a kidfluenszerek által gyártott tartalmak kitűnő terepei a rejtett hirdetéseknek, amikor a néző számára sokszor ki sem derül egyértelműen, hogy nem spontán tevékenységet, hanem célirányos reklámot lát. Hiszen nem hangzik el cégnév, a gyerekkorú influenszer „csak” megmutatja kedvenc játékát, ételét vagy időtöltését.

...és első bizonytalan próbálkozások a szabályozásra

Vannak persze próbálkozások a szabad rablás mederbe terelésére, de ezek sokszor csak az internetóriások alibitevékenységének tűnnek azt igazolandó, hogy igenis igyekeznek tenni valamit a gyerekek számára káros tartalmak ellen. A Google például a közelmúltban jelentette be, hogy gyerekeknek szóló tartalmaiban az összes platformján, tehát a YouTube-on is tiltja gyorséttermi ételek népszerűsítését. Az október 6-án életbe léptetett szabályok az Európai Unióban és az egyesült királyságban is tiltják túlságosan sok zsírt, sót és/vagy cukrot tartalmazó ételek és italok hirdetéseit.


Az biztos, hogy valamelyik oldalról el kell indulni a helyzet javítása érdekében. Úgy tűnik, hogy ez az oldal nem a szülők oldala lesz, hiszen egy felmérésben a megkérdezett szülők több mint 80 százaléka válaszolta azt, hogy megengedi 12 évesnél fiatalabb gyermekének YouTube videók nézését, és minden harmadik szülő elismerte, hogy gyermeke rendszeresen néz ilyen tartalmakat.


Ráadásul a kidfluenszerek szülei nem is realizálják (vagy nem érdekli őket), hogy a cégek által a gyerekük szerepeltetéséért fizetett hirdetésekben egészségre ártalmas élelmiszerek és más termékek (is) szerepelnek – figyelmeztetnek a közlemény szerzői.


Viszont nyilvánvalóan ezeknek az ételeknek és italoknak a gyártói sem szívesen engedik el ezt a piacot, hiszen évente 1,8 milliárd dolláros forgalomról beszélünk.

Forrás: Pediatrics


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

bottom of page