top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Életveszélyes állapotban a gyógyszermérgezett kisfiú

Egy egész levélnyit evett meg a valahogyan megkaparintott gyógyszerből az az 5 éves kisfiú, aki jelenleg is életveszélyes állapotban van. Az egyik kereskedelmi tévé reggeli műsorában arról kérdezték a gyermekorvost, hogyan előzhetjük meg az ilyen baleseteket, esetlegesen tragédiákat. Sok hasznos tanács elhangzott, melyek közül az egyik, hogy ne bízzunk a mégoly bonyolultnak tűnő „gyermekbiztos” csomagolásokban sem, mert a kitartóan próbálkozó apró kezek előtt sokszor nincs akadály!

Összeszedtem azokat a cikkeket is, melyek az egyéb háztartási veszélyekről szólnak: a gyógyszerek mellett a fő mumusnak számító gombelemek, a vonzó színes, szagos mosókapszulák és a sokak által ártalmatlannak hitt ecet.

 

Egy levél epilepszia elleni gyógyszert evett meg egy 5 éves kisfiú, akit az anyukája egyedül hagyott otthon. Életveszélyes állapotban mentőhelikopterrel vitték kórházba. Sajnos ilyen balesetek előfordulnak, erről beszélgetett dr. Novák Hunor gyermekorvos az RTL Klub reggeli műsorában Peller Mariann és Lakatos Márk műsorvezetőkkel.

A gyermekorvos mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy amikor egy gyerek gyógyszerrel, vegyszerrel vagy más ártalmas anyaggal mérgeződik, az mindig egy felnőtt oda nem figyeléséből, pillanatnyi vagy általános gondatlanságára vezethető vissza.



Azonban azt is kiemeli, hogy sokszor az vezet a mérgezéshez, hogy – a gyermekbiztos zárásban vakon megbízva – a felnőttek a gyerek által elérhető helyen hagyják a veszélyes szert, mondván: úgysem tudja azt kinyitni. Pedig ez veszélyes tévedés, hiszen kellő kitartással és ügyességgel ezek a zárak is kinyithatók akár már egészen kisgyerekek által, és persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kíváncsi gyereket a tiltott tárgy megkaparintására ösztönzi, ha azt állandóan elérhető közelségben látja. Így tehát a „kettős védelem” javasolható: gyermekbiztos csomagolás ÉS a gyerek számára elérhetetlen helyen tárolás.


Felmerülhet persze a kérdés, hogy van-e értelme egyáltalán a tiltásnak, a nevelésnek, a szabályok és veszélyek ismertetésének, ha a gyerek csakazértis kipróbál mindent, ami tilos. A gyermekorvos szerint semmiképpen nem felesleges a nevelés, bár életkortól is függ, de előbb-utóbb beérik a szabályos megtanításának és betartatásának gyümölcse.


A gyermekorvos arra is figyelmeztet, hogy teljesen felesleges elkezdeni válogatni, mérlegelni, hogy melyik gyógyszer vagy vegyszer veszélyes, kicsit vagy nagyon veszélyes, mindent el kell pakolni a gyerek által elérhető helyekről és pont.


Aztán sorra veszi azokat a dolgokat, melyek szinte minden háztartásban előfordulnak, mégis sokan nem tartják azokat veszélyesnek. Ezek a következők:


Mosókapszula – mivel pici, színes, puha, jó kézbe venni, ezért könnyen felkelti a gyerekek érdeklődését. A gyermekorvos szerint éppen ezért vannak olyan ajánlások, melyek szerint jobb a hagyományos mosószereknél maradni azokban a háztartásokban, ahol 5 évesnél fiatalabb gyerek vagy gyerekek is vannak, mert ez a kis kapszula olyan mennyiségben tartalmaz maró vegyszereket, hogy a nyelőcsövet is szétmarhatja.


20 százalékos ecetsav – bár sokak fejében ártalmatlan anyagként él, hiszen ételekbe is tesszük, fogyasztjuk, azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy csak kis mennyiségben és/vagy hígítva, ám 20 százalékos ecetesszencia hígítás nélkül bizony erős sav, mely akár a nyelőcső és gyomor nyálkahártyáját is szétmarhatja.


Gombelem – a háztartásban sok minden működik gombelemmel (pl. távirányító, fürdőszobai mérleg, távirányítós játékok), ezért sokan ártalmatlannak hiszik. A gyermekorvos végzett egy kísérletet: két párizsi közé tett gombelemet, ami egy nap elteltével kimarta a felvágottat.


Az Anyás-Apáson hasonló kísérletről olvashattál, de nem gombelemmel, hanem mosogatógépbe való tablettával: a párizsi sorsa ugyanaz lett. Itt nézheted meg.


Lenyelte a gyerek az elemet a távirányítóból? Az bizony nagy baj! Bővebben itt olvashatsz arról, hogy miért.


És végül egy történet, amikor egy anya csak egy percre nézett félre.


És végül a klasszikus tanács: veszélyes vagy maró anyagot (például vízkőoldót, ecetet) soha ne töltsünk olyan palackba, mely eredetileg fogyasztható ital tárolására szolgált (pl. üdítőitalos flakon)! Vagy ha mégis, azt címkézzük fel óriási piros betűkkel és tegyük elérhetetlen helyre!


Mit tegyünk, ha baj van?

Azonnal hívjunk mentőt, de éjjel-nappal elérhető a Heim Pár Gyermekkórház Toxikológiai Szolgálata is, ahol azonnal segítenek, mi a teendő.

Ha a gyermeknél felmerül a mérgezés gyanúja, mindig inkább telefonálj, a nap 24 órájában elérhetőek a toxikológia szakemberei:
Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai Osztály
1089 Üllői u. 86. Telefon: +36 1 333 50 79

Itt egy rövid útmutató, mely adatokat kell azonnal mondanod a mentők diszpécserének, amikor hívod őket.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page