Anyás-Apás · 2018.06.07 15:52 · 3 perc

Ötujjas szabály − ezt tedd, ha a gyerekhez mentőt kell hívni!

A mentők sokszor szembesülnek embert próbáló helyzetekkel, különösen egy gyermek mentése során, ezért sokat segíthetünk nekik, ha vészhelyzet esetén kapkodás és pánik helyett gyorsan és szakszerűen értesítjük őket. Itt vannak összegyűjtve a legfontosabb tudnivalók, amivel mi szülőként hozzájárulhatunk a mentők gördülékenyebb munkájához.

Ígérem, rövid leszek.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Mire figyeljek, ha mentőt kell hívni?

Ha gyermekünk rosszul lesz, vagy balesetet szenved, előfordulhat, hogy nekünk kell mentőt hívni. Ilyenkor az ötujjas szabály észben tartásával sokat tudunk tenni, hogy megkönnyítsük a munkájukat. A mentésirányítónak a mentők riasztásához ugyanis a következő öt alapvető információra van szüksége, ebben a sorrendben: pontos cím, vészhelyzet leírása, sérültek száma, kiegészítő információk, elérhetőségünk. Ha nem otthon vagyunk, érdemes már a kicsengésre várakozva feltérképezni a környéket, hogy pontosan meg tudjuk határozni a címet. A mentőirányító így akkor is útnak tudja indítani a segítséget, ha megszakadna a vonal. Az elérhetőségünk azért szükséges, hogy szükség esetén vissza tudjanak minket hívni. Kiegészítő információ lehet, ha nem csak a mentőkre, de a tűzoltókra vagy a rendőrségre is szükség van.

Mit tegyek, amíg megérkezik a mentő?

Amíg a mentő kiérkezik a helyszínre, elsősegélyben kell részesítenünk gyermekünket. „Ha szükséges, a mentőirányító már telefonon keresztül is segíteni tud. Kövessük pontosan az utasításait, közben pedig próbáljunk meg arról is gondoskodni, hogy megérkezésükkor a mentők azonnal hozzá tudjanak kezdeni a sérült ellátásához. Így például ne akadályozza őket zárt kapu vagy házőrző állat. A gyermeket ne hagyjuk magára, nyugtassuk meg, hogy úton van a segítség, sőt, ha rosszabbodik az állapota a szakemberek kiérkezéséig, hívjuk újra a mentésirányítót, és értesítsük a helyzet súlyosbodásáról” – mondja Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

(Forrás: K&H Gyógyvarázs program)

#mentő #mentőhívás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük