top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A szülő hibája, ha meghal a gyerek

Frissítve: 2019. aug. 28.

Kezdjük megint egy megdöbbentő videóval, amin egy pár éves gyerek percekig egyensúlyoz egy ötödik emeleti lakás ablakának keskeny párkányán, míg egy felnőtt végre észbe kap és visszahúzza a kicsit a lakásba. Aztán beszéljünk egy kicsit a gyermekbalesetekről. Elöljáróban annyit: az egyévesnél fiatalabb gyermekeket érő baleset MINDIG egy felnőtt hibája.


Nem, nincs kivétel. Mindig. Nem, nincs „csak egy pillanatra félrenézek”, és nem, nincs „úgyis alszik, addig öt percre elugrom”, és nem, nincs „csak leszaladok beengedni a postást” sem.

 

A lenti sokkoló videó a kínai Jilin tartományának egyik városában, Changchunban készült, ahol a szomszéd házból az egyik szemtanú videóra vette, ahogyan a 2-3 éves gyerek az ötemeletnyi mélység felett egy keskeny párkányon toporog, néha odébb megy, időnként az ablakon át benéz a lakásba. Körülbelül másfél nyomasztó perc után egy felnőtt jelenik meg a nyitott ablakban, akik – mintha mi sem történt volna – visszaemeli a gyereket a lakás biztonságába. De míg ez megtörténik, egy férfihang hallatszik a felvételen, aki ezt hajtogatja:

„Ó, egy gyerek, nem mozdulj, ó édes istenem, segíts!”

Később kiderült, hogy a pici − akinek a nemét nem hozták nyilvánosságra – kimászott a nyitott ablakon, miután a szobában felügyelet nélkül maradt, így került ebbe az életveszélyes helyzetbe, amit ő ott és akkor szerencsére tragédia nélkül megúszott – pedig nem sokon múlt, és azokon a felnőtteken sem, akiknek az lett volna a dolguk és kötelességük, hogy vigyázzanak rá. A híresztelések szerint az anya volt az, aki visszaemelte a gyereket a lakásba, az azonban nem derült ki, hogy tartózkodott-e a lakásban egyáltalán felnőtt, amikor a gyerek kimászott az ablakon, vagy teljesen egyedül hagyták, és az anyja csak azt követően sietett vissza lakásba, hogy észlelte az életveszélyes helyzetet.


Nem csak Kínában zuhannak ki gyerekek az emeletről

Aki rendszeresen olvas híreket vagy néz híradót, azok számára nem ismeretlenek a fenti szituációk – melyek az esetek túlnyomó többségében nem végződnek ilyen hepienddel. Ha Google keresőjébe beírjuk, hogy „kizuhant az emeletről”, máris esetek tucatjairól szóló sokkoló beszámolókat olvashatunk. Az egyik legfrissebb ilyen eset éppen néhány hete Budapesten történt, amikor egy 4 éves kislány esett ki egy VIII. kerületi lakás hatodik emeleti ablakából és a helyszínen szörnyet halt. A forgatókönyv tulajdonképpen tipikusnak tekinthető: az anya munkába indult, ezért a kislány felügyeletét a testvére felügyeletére bízta, aki vállalta, hogy saját gyereke mellett a 4 éves unokahúgra is vigyáz. A gyerekek aludtak, ezért a nagynéni úgy gondolta, hogy míg felébrednek, gyorsan leugrik a boltba vásárolni. Nem volt ugyan hosszú ideig távol, de a kislány közben felébredt, egy szobakerékpárra felmászva kinyitotta az ablakot, ahonnan a lakóház előtti betonra zuhant. Esélye sem volt a túlélésre.

De annak is csak pár hónapja, hogy Kistarcsán ugyanígy halt meg egy 4 éves kislány, akire a keresztanyjának kellett volna felügyelnie. Az egy szövevényesebb ügy volt, hiszen a szülők és a keresztmama is mást állított arról, hogy a szülők tudtak-e arról, hogy egyedül marad a gyerek a lakásban. Ha hinni lehet a médiahíreknek, ott egy házasság is áldozatul esett a tragédiának, mert bár kezdetben úgy tűnt, hogy a szülők egymást segítve, egymásba kapaszkodva próbálják túlélni a túlélhetetlent, néhány hónappal a tragédia után úgy döntöttek, hogy külön-külön folytatják az életüket.


Nézzünk egy kis statisztikát a gyermekbalesetről!

Az Országos Gyermek-egészségügyi Intézet (OGYEI) adatai szerint  gyermekbalesetek egész Európában és Magyarországon is az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémát jelentik, hiszen 18 éves kor alatt több gyermek hal meg balesetek és bántalmazás következtében, mint együttvéve az összes betegség miatt. A balesetek többsége megfelelő intézkedésekkel megelőzhető.

A balesetek szempontjából kockázatot jelent az egészen fiatal gyermekkor (4 éves kor alatt), amikor a gyermeknek nincs veszélyérzete, sőt egészen pici babaként értelemszerűen tudatában sincs annak, mi történik vele. A másik igen veszélyes időszak a serdülőkor, amikor a gyermekeket a kockázatvállaló magatartás jellemzi, feszegetik saját határaikat, saját akaratukból vagy a kortársak nyomására sok olyan dolgot is megtesznek, mely minden józan észnek és szülői intelemnek ellent mond. Ezen kívül fokozott kockázatot jelent a gyermekbalesetek szempontjából a szellemi vagy testi fogyatékosság is, illetve gyakrabban fordulnak elő balesetek hátrányos helyzetű családban élő gyermekek között is.


A gyermekbalesetek többsége megelőzhető (lenne)

Az OGYEI szakemberei összefoglalták, milyen bizonyítottan hatásos eljárások állnak rendelkezésre a gyermekbalesetek megelőzésére. Ezek:

  1. Jogi szabályozás és annak betartatása; 

  2. Biztonságos termékek tervezése, előállítása és forgalmazása;

  3. Biztonságos környezet kialakítása;

  4. A családok, különösen a kisgyermeket nevelők számára személyre szabott tanácsadás;

  5. Oktatás, készségfejlesztés;

  6. Közösségre épülő komplex baleset megelőzés.

A fentiek közül a poszt tárgyát képező baleseti forma szempontjából a 3. és 4. pont érdemel különös figyelmet. A biztonságos környezet kialakítására ma már számos eszköz, hasznos kütyü áll rendelkezésre, ám mindennél fontosabb – és egyben pénzbe sem kerül – az a szigorú tanács, hogy a pici gyereket soha, egyetlen percre sem hagyjuk felügyelet és odafigyelés nélkül!


Mit javasolnak a szakemberek a felnőtteknek?

A nem közlekedési gyermekbalesetek többsége a gyermekek otthonában következik be. A legveszélyeztetettebb 0−4 éves korcsoport súlyos következményekkel járó és halálos balesetei is gyakran történnek a gyermek saját környezetében.

Az otthoni balesetek megelőzésében kiemelt jelentőségű a biztonságos környezet kialakítása. Különösen a lépcsők, teraszok, erkélyek esetében kell megfelelően szabályozni és felügyelni az építést. Az elektromos hálózat, a fűtés és szellőzőrendszer állapota az otthonbiztonság fontos tényezője.Az épület biztonságán kívül az ott használt tárgyak, elektromos készülékek, játékok jó állapota, rendeltetésszerű használata is javítják a gyermekek biztonságát. Ebben a tervezésnek, gyártásnak, kereskedelemnek is nagy szerepe van.A szülők és fiatalok folyamatos felvilágosítása, a szakemberek képzése elengedhetetlen.Az otthonbiztonság javítása, az otthon bekövetkező gyermekbalesetek számának és súlyosságának csökkentése csak a különböző területek szakembereinek összefogásával lehetséges.Az otthonok biztonsága tekintetében az egyes társadalmi csoportok között nagy egyenlőtlenségek észlelhetőek. A társadalomnak törekednie kell ennek kiegyenlítésére, aminek eszköze lehet például a védőfelszerelésekhez való könnyebb hozzáférés a rászorultak számára.


És mit javasolnak a szakemberek a gyerekeknek?

Otthon lenni jó. A szüleid vigyáznak biztonságodra, de te is sokat tehetsz érte.

Erkélyen, emeletes házban ne mássz az ablakra, korlátra.Ha magasból szeretnél valamit levenni, szólj a szüleidnek.Ne játssz, szaladgálj szúrós vagy éles eszközzel a kezedben. Ollót, kést, villát csak ülve használj.Az elektromos háztartási eszközökhöz, szerszámokhoz ne nyúlj.Ne dugj semmit a konnektorba.Ne dugd a fejed szűk helyre, hurokba. Ne húzz rá zacskót.Ne igyál vagy kóstolj bele olyan üvegbe, amiről nem vagy meggyőződve, hogy mi van benne. Először inkább nézd jól meg a színét, szagold meg. Ha bármi gyanúsat észlelsz, kérdezd meg szüleidet.Ha téged, vagy testvéredet baleset éri, fordulj segítségért azonnal szüleidhez. Ne próbáld egyedül eltüntetni a nyomokat.

Forrás: OGYEI


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page