Anyás-Apás · 2020.10.16 09:58 · 5 perc

Várandósoknak elektromos cigarettát se!

Az elektromos cigaretták vagy e-cigaretták pár éve jöttek divatba, és népszerűségük egyik titka, hogy sokan a dohányzás ártalmatlan alternatívájaként tekintenek az elektromos cigarettákra. Az már nagyon hamar kiderült, hogy csalatkozniuk kell azoknak, akik amiatt térnek át a hagyományos füstölnivalóról a modern e-cigire, mert elhiszik, hogy ezek ártalmatlanok. Számos tanulmány bizonyítja, hogy bár kicsit más mechanizmussal és más összetételben, de az elektromos cigarettákkal is az egészségre káros anyagokat juttatunk a szervezetünkbe önként és dalolva. A várandósok pedig sajnos a gyermekükébe is.

Egy most megjelent vizsgálat szerint egészen jól körülhatárolható ártalmai vannak az elektromos cigaretta szívásának várandósok esetén. Az újszülötteknél észlelhető kóros reflexek kóros agyi fejlődésre utalnak.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az elektromos cigaretták nem a hagyományos társaik biztonságosabb alternatívái várandósok számára – figyelmeztetnek a kutatók. Ami egyáltalán nem meglepő megállapítás annak fényében, hogy a nikotin minden formájában negatívan befolyásolja a babák fejlődését – ezt pedig a pszichológusok állítják. Egy most közzétett vizsgálatban azt találták, hogy azok a babák, akiknek édesanyja várandóssága alatt e-cigarettát szívott, hasonlóan kóros reflexeket mutatnak megszületés után, mindazok, akiknek édesanyja a hagyományos cigaretták mellett maradt. Ha egy babánál nagyobb számban mutatkoznak kóros reflexek, akkor mindenképpen fel kell, hogy merüljön, hogy agya és idegrendszere nem fejlődik megfelelően.

Várandós vagyok és csak titokban cigizhetek

A Durham Egyetem által végzett vizsgálat vezetője, Suzanne Froggatt így fogalmaz:

“A nikotin nagyon sokféle negatív hatást fejt ki a központi idegrendszerre, és állatkísérletek tanúsága szerint pusztító a hatása az agyra. Az elektromos cigaretták esetében külön veszélyt jelent az is, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az elektromos cigaretták egyáltalán nem tekinthetők a hagyományos cigaretták biztonságos és ártalmatlan alternatíváinak. Az elektromos cigaretták ártalmatlanságába és biztonságosságába vetett csalóka hit viszont könnyen oda vezethet, hogy valaki kontrollálatlanul, önkorlátozás nélkül szívja az e-cigarettát abban a hitben, hogy azzal semmilyen módon nem károsítja sem önmaga, sem babája egészségét. Az is hatalmas csapda lehet, hogy az elektromos cigaretta hatásai nem mutatkoznak meg azonnal jól látható formában, hanem csak később, a baba megszületése után vagy még ennél is későbbi élete folyamán. Mindezek fényében senkinek nem ajánljuk, hogy a leszokás helyett inkább elektromos cigaretta szívására térjen át a várandóssága alatt.”

A mostani vizsgálatban 44 nem dohányzó várandós mellett 29 dohányos várandós vett részt, akik közül 10-en e-cigarettát szívtak. Azt találták, hogy a dohányos anyák gyermekei jelentősen kisebb átlagsúllyal jöttek a világra, és fejkörfogatuk is kisebb volt. Az anyaméhben nikotin hatásának kitett babák körében gyakoribb volt megszületésük után a kóros reflexek előfordulása.

Az újszülöttkori reflexekől itt olvashattál el egy érdekes cikket.

Nem lesz meglepő tehát a vizsgálatnak és ennek a cikknek is az üzenete: a várandós kezében semmi helye a ciginek, legyen szó hagyományos vagy elektromos cigarettáról. Senki ne higgyen annak, aki azt állítja, hogy jó stratégia a várandósság alatt elektromos cigarettára áttérni, mondván: az nem ártalmas. Mert de.

Ja, és és mert a saját testedet jogod van mérgezni, a gyermekedét nem.

Forrás: E Clinical Medicine

Fotó: Shutterstock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

Hé, doktor bácsi, ne menj sehová! – az újszülöttkori reflexekről

A gyerekem elektromos cigaretta szívásán kaptam. Mit tegyek?

Még a passzívnál is passzívabb dohányzás is árt a gyerekeknek!

Dohányzás elleni harccal a halvaszülések csökkentésére

Várandós vagyok és csak titokban cigizhetek

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük