top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ugrik vagy esik az ablakból, szinte biztosan meghal a gyerek

A mai cikk apropóját az a múlt heti hír adta, hogy egy hároméves kisfiú kiugrott a családi ház emeletén lévő gyermekszoba ablakából. Ebben az esetben az égiek kegyesek voltak hozzá, nem történt tragédia, ám az esetek túlnyomó többsége nem végződik ilyen szerencsésen. A cikkből az kiderül, mi vagy ki mentette meg a gyerek életét.

De mi, szülőként azért inkább ne hagyatkozzunk erre, hogy megelőzzük az ilyen eseteket.

 

Többek között a Kisalföld című lap is beszámolt a múlt héten arról, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány Facebook-posztjára hivatkozva, hogy egy három és fél éves kisfiú kiugrott egy családi ház emeleti gyermekszobájának ablakából. Azt nem közölték, mi volt az előzménye a történteknek, s miért nem vették észre a felnőttek az egészet, csupán annyit lehet tudni, hogy a gyermek 8 méter magasból esett ki, s szerencsésen megúszta a történteket. Az mentette meg a kisfiú életét, hogy az ugrás előtt egy másik gyermekkel plüssállatokat, párnákat, játékokat dobáltak ki az ablakon, így a kipárnázott részre érkezett a beton helyett. Úgy tudni, a fiú könnyebb sérüléssel megúszta a zuhanást.


Az Alapítvány oldaláról azóta valamilyen okból eltűnt a bejegyzés, pedig az esetnek bőven vannak tanúságai – és a fő tanulság korántsem az, hogy kígyót-békát kiáltsunk a szülőkre vagy a gyerekek felügyeletével megbízott más felnőttre. De tény és való, ezért álszentség lenne mást állítani, hogy az ilyen balesetek mindig felnőtt(ek) hibájából következnek be. Az eredeti Facebook-poszt is azzal zárul minden egyéb részlet megosztása nélkül, hogy egy kulccsal zárható ablak megelőzhette volna a történteket.


Annyira pofonegyszerű a megelőzés, hogy szinte feleslegesnek tűnik állandóan ismételgetni

Pedig sajnos nem felesleges. Az ilyen esetek mindig visszatérítenek bennünket a szomorú valóságba, és újra és újra arra figyelmeztetnek, hogy egyáltalán nem felesleges evidenciának tűnő dolgokat ismételgetni.


Ez azonban egyáltalán nem magyar sajátosság, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy az interneten és a sajtóban időről időre jelennek meg sokkoló fotók és videók emeleti nyitott ablakban, teraszok korlátján a lezuhanás határán egyensúlyozó gyerekekről, és sajnos ezek az esetek elég gyakran tragédiával is végződnek.


Legutóbb például az Abu Dhabi-i rendőrség figyelmeztetett arra, mekkora kockázatot vállal az a szülő, aki nem tesz meg minden szükséges óvintézkedést annak megelőzésére, hogy gyermeke az ablakot vagy a teraszajtót kinyitva, vagy egyszerűen csak a gondatlanul nyitott ablakon vagy ajtón kijutva a mélybe zuhanjon.


Pedig tulajdonképpen nem kell sokat tenni az ilyen esetek megelőzésére, a lényeg két rövid pontban összefoglalható:

– Az első és legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk a gyermeked felügyelet nélkül erkély vagy ablak közelében, különösen nyitott ajtó vagy ablak mellett.

Ha ez a feltétel teljesül, akkor tulajdonképpen már semmilyen további teendőnk nincsen. De nem árt felkészülni arra, hogy ez a feltétel bizony nem mindig teljesül. Erre az eshetőségre és számítva:

– Ne tegyünk olyan berendezési tárgyat ablak vagy erkélyajtó közelébe, melyre felmászva gyerek akár még a csukott ablakot is kinyithatja és onnan könnyen kieshet.


A Mayo Clinic gyermekbalesetek megelőzésével foglalkozó tájékoztatója ennél valamivel részletesebb infókat nyújt. Többek között arra figyelmeztet, hogy a gyerekek meglepően szűk résen is képesek átpréselni magukat, ahol a fejük átfér, ott a testük is egészen biztosan átfér. A tájékoztató ezt kb. 15(!!!) centiméterben adja meg, ezért azt javasolják, hogy az ablakra szerelhető zárakat úgy válasszuk meg, hogy legfeljebb 10-12 centiméterre engedje nyílni az emeleti ajtókat és ablakokat. De megoldás lehet olyan bukóablakok beépítése is, melyeknek csak a felső, keskenyebb része nyitható.

Forrás: Mayo Clinic


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:




bottom of page