top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Terhesség és bőrápolás: milyen termékek használhatók biztonságosan?

Elöljáróban röviden a lényeg, hogy a legtöbb vény nélkül kapható bőrápoló termék biztonságos a várandósság alatt is. Bizonyos összetevőket azonban érdemes kerülni, például a retinoidokat, a hidrokinont és a ftalátokat.

A bőrápolási rutin valószínűleg nem igényel nagyobb változtatásokat, de a várandósoknak kerülniük kell bizonyos vegyi összetevőket a termékekben.

 

Milyen bőrelváltozások fordulnak elő a terhesség alatt?

A hormonális változások miatt:

  • striák

  • hiperpigmentáció (a bőt sötét elszíneződése)

  • pattanások

  • linea nigra, egy sötét vonal, amely a szegycsonttól a szeméremtestig húzódik.

  • "pókláb"vénák

  • visszerek stb.


A bőrgyógyászok nyomatékosan azt javasolják, hogy mindenképpen kérd ki bőrgyógyász vagy más szakember tanácsát, mielőtt például a terhességi striák vagy a linea nigra halványítására bármivel elkezdenéd kenni a bőrödet barátnőd vagy a szomszédasszony tanácsai alapján. Ennek oka, hogy az erre a célra kínált egyes krémek, krémek és gélek retinolt tartalmaznak, ami károsíthatja a magzatot. De erről majd kicsit később.


Néhány összetevő, amelyet kerülni kell a terhesség alatt

A várandósoknak kerülniük kell az olyan termékeket, amelyek az alábbi összetevők bármelyikét tartalmazzák:


Retinoidok

A retinoidok az A-vitamin szintetikus formája, amelyet bizonyos bőrbetegségek kezelésére írnak fel receptre az orvosok. A várandósok nem szedhetnek szájon át retinoidokat tartalmazó gyógyszereket a terhesség alatt, mivel ezek veleszületett rendellenességekhez, például magzati retinoid szindrómához vezethetnek.

Egyes helyileg alkalmazható termékek, például krémek és kenőcsök is tartalmaznak retinoidokat. Még az is előfordulhat, hogy néhány vény nélkül kapható termék összetevői között is megtalálhatók a retinoidok. Éppen ezért kulcsfontosságú az összetevőket felsoroló termékcímke gondos ellenőrzése, bizonytalanság esetén orvos megkérdezése.


Hidrokinon

A hidrokinon olyan vényköteles termékekben található, amelyeket az emberek bőrük világosítására használnak. Egy 2021-es kutatás szerint a bőrről az e termékekben lévő hidrokinon körülbelül 35–45 százaléka szívódik fel. Bár ez valószínűleg nem okoz ártalmat, az egészségügyi szakemberek mégis ezen összetevő kerülését javasolják a terhesség és szoptatás alatt.


Formaldehid

A formaldehid már nem gyakori összetevője a kozmetikumoknak, mivel igazoltan növeli a rák és a vetélés vagy halvaszületés kockázatát. Ám egyes kozmetikumok még mindig tartalmazhatnak úgynevezett „formaldehid-felszabadítóknak” nevezett vegyi anyagokat, amelyek idővel lebomlanak és formaldehid molekulákká alakulnak.

Ilyen vegyi anyagok többek között:

  • 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxán

  • bronopol, más néven 2-bróm-2-nitropropán-1,3-diol

  • diazolidinil-karbamid

  • DMDM-hidantoin

  • hidroxi-metil-glicinát

  • imidazolidinil-karbamid

  • kvaternium-15

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy vásárlás előtt ellenőrizd az összetevők listáját!


Ftalátok

A ftalátok beavatkoznak a szervezet hormonegyensúlyába, és károsak lehetnek a magzatra. Éppen ezért lehetőség szerint várandósságtól függetlenül is célszerű kerülni ezeket a vegyi anyagokat, legyen szó gyermekekről hogy felnőttekről.


Egy 2020-as kutatás szerint a ftalátok hatással vannak többek között a pajzsmirigy működésére, a nemi hormonok termelődésére, valamint a 25-hidroxi-D-vitamin szintjére.

Várandósságban ennek következményei az alábbiak lehetnek:

  • koraszülés

  • anyai vércukorszint eltérései

  • a gyermeknél rejtettheréjűség

  • a gyermeknél húgycsőeltérések

  • növekedési elmaradás


Ólom

Az ivóvízben vagy a festékekben található ólom károsító szerepe viszonylag közismert, azt viszont kevesebben tudják, hogy néhány sminktermékben is előfordulhatnak ólomtartalmú pigmentek, például rúzsokban. Nem adható meg olyan konkrét határérték, ami alatt az ólomszint biztonságos lenne, hiszen az ólom már egészen kis mennyiségben károsíthatja az agyat és a központi idegrendszert, főként várandósság van. A kutatások kimutatták, hogy az ólom az anya véréből a méhlepényen keresztül a magzatba kerülhet, ott agyfejlődési zavarokat okozva.


Higany

Bár a higany toxikus hatása jól ismert, kis mennyiségben még előfordulhat bizonyos kozmetikai termékekben, például a bőr világosítását szolgáló készítményekben vagy szempillaspirálokban, de szennyező anyagként is jelen lehet a hivatalos összetevők mellett. A higany felnőtteknél vesekárosodást, bőrkiütéseket, a bőr fertőzések iránti fokozott érzékenységét okozhatja. Emellett befolyásolhatja bizonyos hormonok, például a peteérésben és menstruációban szerepet játszó női hormonok hatását, ami többek között teherbe esési nehézségekben mutatkozhat meg. A terhesség létrejötte után a magzatot érő higanyhatás az egész életre kiható egészségi defektusokat okozhat, például tanulási nehézségeket, a reakcióidő és a memória zavarait.


Parabének

A parabének számos testápolási termékekben megtalálhatóak lehetnek, a samponoktól a fogkrémekig. Általában azért adják a termékekhez, hogy hosszabb legyen az eltarthatósági idejük, ne telepedjenek meg bennük baktériumok vagy gombák. A kutatások szerint a parabének képesek utánozni az ösztrogén hormonok hatását és beavatkoznak a hormonrendszer működésébe. Ezen keresztül befolyásolják a fogamzóképességet, a reproduktív működéseket és a terhességi kimeneteleket. A butilparabén a női és férfi reproduktív rendszerre is hatással van. A mérések szerint például a várandós nők vizeletéből kimutatható butilparabén mennyisége összefüggést mutat a köldökzsinórvérben mérhető szinttel, illetve a koraszülés és a kis születési súly előfordulásával.


PTFE

A PTFE rövidítés egy fluortartalmú vegyületekből álló családot jelöl, melyet PFAS-ként is szoktak emlegetni. Ezek a vegyületek széles körben megtalálhatók a kozmetikumokban, köztük szemfestékekben, alapozókban, samponokban és fényvédő készítményekben. Ezeket a vegyületeket szintén azért adják a kozmetikumokhoz, hogy eltarthatóságukat növeljék. A PTFE képes átjutni a méhlepényen, és kimutatható a köldökzsinórvérből, ami a baba közvetlen kitettségét jelzi ennek a vegyi anyagnak. Ezen kívül az anyatejből is kimutatták már. A PTFE megzavarja pajzsmirigy működését, kis születési súlyt okoz, károsítja a férfi nemzőszerveket, illetve jelenlétében gyakrabban fordul elő terhességi magas vérnyomás.


Biztonságos összetevők

Számos bőrápoló összetevő nem jelent kockázatot. Az Amerikai Nőgyógyász Társaság (ACOG) jelentése szerint például az alábbi összetevőket tartalmazó termékek biztonsággal választhatók:

  • kakaóvaj

  • aloe vera

  • antioxidánsok, például C- vagy E-vitamin

  • sheavaj

  • kókuszolaj


Napvédő krémek

A bőrgyógyászok mindig hangsúlyozzák, hogy a fényvédelemnek mekkora jelentősége van festékes bőrrák (melanóma) megelőzésében – és nincs ez másként a várandósság alatt sem.

A fényvédő készítmények alapvetően kétféle lehet:

1) Fizikai fényvédők, melyek jellemzően ásványi alapú fényvédők. Ezek a bőr felszínére tapadva eltérítik a káros UV sugarakat.

2) Kémiai fényvédők, melyek a fizikai fényvédőkkel szemben nem eltérítik, hanem elnyelik az UV sugarakat.

Egy klinikai vizsgálatban megállapították, hogy ezek a vegyi anyagok hetekkel az utolsó használat után is kimutathatók a bőrön és a véráramban. Várandósok számára inkább az ásványi alapú fényvédőket javasolják a szakemberek, mivel a bőr nem szívja fel ezeket.


Hogyan ellenőrizd a bőrápolási termékeket?

Ha bármilyen kérdésed, kételyed támad bőrápolási rutinod várandósság alatti biztonságosságával kapcsolatban, mindenképpen kérd ki bőrgyógyász tanácsát. Jó eséllyel szülész-nőgyógyászod is tudja, hogy bizonyos bőrápolási termékek biztonságosak-e.

Összességében a különböző bőrápolási vegyi anyagok terhesség alatti biztonságosságával kapcsolatos kutatások korlátozottak, ezért általában akkor járunk el legokosabban, ha óvatosnak vagyunk.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page