top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ezt kerüld el, mert megzavarja a terhességi hormonokat!

Egy most megjelent kutatás szerint a ftalátok megzavarhatják a várandósok hormonháztartását, ezen belül is a baba élete és egészsége szempontjából létfontosságú méhlepény működését. Ennek koraszülés és más terhességi bonyodalmak lehetnek a következményei.

De hogy mik azok a ftalátok? A cikkből kiderül, mint ahogyan az is, hogy miben találhatók meg, és hogyan lehet őket elkerülni.

 

Az Environmental International című orvosi szaklapban megjelent vizsgálat összefüggést talált a ftalátok és a méhlepény (placenta) normális működéséért felelős egyik terhességi hormon szintje között. A méhlepény feladata a magzat táplálása, ezért nem nehéz belátni, mekkora bonyodalmakat okozhat, ha a placenta elégtelenül működik.

A méhlepény termeli a kortikotropin-felszabadító hormont (CRH), melynek szintje ennek megfelelően a várandósság előrehaladtával folyamatosan emelkedik, de normális körülmények között csak a várandósság késői szakaszában. Így végül akár tízezerszeres szintet érhet el a nem várandós szinthez képest, és részt vesz a szülési fájások szabályozásában is.


Ha azonban a CRH szintje túlságosan magas szintre vagy túlságosan gyorsan emelkedik a várandósság koraibb szakaszaiban, akkor ennek korazsülés, magzati fejlődési problémák, magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség vagy szülés utáni depresszió gyakoribb előfordulása lehet a következménye.


A most megjelent vizsgálat az egyike volt azoknak a kutatásoknak, melyekben a ftalátok terhességi hormonszintekre gyakorolt hatásait elemezték és azt találták, hogy ftalátok hatására zavart szenved a CRH termelődése, nem akkor és nem annyi termelődik, mint amennyi szükséges lenne: különböző ftalátok szervezetben való jelenléte mellett a várandósság késői szakasza helyett a középső szakaszában emelkedik meg a CRH szintje, a terhesség előrehaladtával normálisan megfigyelhető emelkedés helyett szintje a várandósság későbbi szakaszában csökken. A terhességi cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással diagnosztizált várandósok körében nagyobb volt azok aránya, akiknél kóros CRH-szinteket mértek.


Mik azok a ftalátok?

A ftalátok olyan vegyületek, amelyeket az ipar elsősorban lágyítószerként alkalmaz, mivel a műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelik. Ezek a vegyületek számos olyan termékben előfordulhatnak, amelyekkel minden nap érintkezünk. Ftalátokat tartalmazhatnak a rugalmas műanyagból (PVC) vagy gumiból készült berendezési és egyéb használati tárgyak, illetve a műszaki és elektronikai cikkek rugalmas bevonatai (pl. PVC-padló, padlószőnyeg, kábelek, szerszámok műanyag markolata, öntapadós matricák). Az élelmiszerek műanyag csomagolóanyagában is előfordulhatnak ezek a vegyületek, így az ezekkel az anyagokkal érintkezésbe kerülő élelmiszerek elfogyasztásával a ftalátok a szervezetbe is bekerülhetnek. A polietilén-tereftalátból (PET) készült ásványvizes és üdítőitalos palackokból pedig a folyadékba is kioldódhatnak. Kozmetikumokban (pl. körömlakk, hajspray) filmképzőként és illatstabilizátorként használják, így a bőrön keresztül is felszívódhatnak vagy belélegezzük őket. Egyes műanyagból készült ruházati termékek (pl. cipők, esőkabátok) is tartalmaznak ftalátokat. A ftalátoknak számos forrása létezik még, megtalálhatóak többek között gyurmákban, ragasztókban, festékekben, légtisztítókban, gyertyákban, kijelzésvédő PET fóliákban, lágyzselatin bevonatú étrendkiegészítő tablettákban. Jelen vannak az ülepedett porban és a beltéri levegőben is.


Egyes ftalátok alkalmazása bizonyos termékekben (pl. gyermekjátékok) már korlátozott az Európai Unióban, de azon kívül nem mindenhol.


Tudatos odafigyeléssel elkerülhetők a ftalátok

Javasolt műanyag helyett a természetes anyagból készült használati tárgyak és játékok, illetve a „PVC-mentes” („PVC free”), a „ftalát-mentes” („phthalate free”) és az „illatanyagmentes” termékek választása. Kevesebb szépségápolási termék használatával csökkenthető a kitettség, különösen a kismamáknak és kisgyermekes szülőknek fontos erre odafigyelnie. Mivel a por is tartalmazhatja ezeket a vegyületeket, ezért rendszeres takarítással, nedves kendővel történő portalanítással csökkenthető a mennyiségük. Hő hatására könnyebben kioldódnak, ezért kerülendő az ételek műanyag edényben történő melegítése. A gyakori és alapos kézmosás – főleg az étkezéseket megelőzően – ebben az esetben is javallott. A legfontosabb a műanyagok jelölésének ellenőrzése és a biztonságosnak tekinthető műanyagok használata. (Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ)


A ftalátok utáni nyomozásra a Environmental International cikkének szerzői egy okostelefonos alkalmazást, a Detox Me appot is javasolják, mely a különböző termékek vonalkódjának beolvasása után jelzi, ha abban vannak ftalátok vagy más, potenciálisan ártalmas anyagok.


Forrás: Environmental International

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ez is érdekelhet:



bottom of page