Anyás-Apás · 2019.07.22 15:42 · 5 perc

Sok szülőnek fogalma sincs, mi fán terem a napvédelem

A szülők jelentős része még életében nem kente be napvédő krémmel a gyerek bőrét, még a nyári hónapokban sem − derült ki egy most közzétett kutatásból, mely a szülők nap védelemmel kapcsolatos attitűdjeit mérte fel. Megdöbbentő tény, hogy minden tízedik szülő az idejét sem tudta felidézni annak, mikor védte gyereke bőrét utoljára napvédő készítménnyel.

A napvédő készítményt még soha nem használó szülők csaknem egyharmada gondolja azt, hogy a gyerekek bőrének erre nincs is szüksége.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Minden negyedik szülő válaszolta azt, hogy megítélése szerint lakóhelyén nem olyan erős napsugárzás, hogy ez extra védelmet tenne szükségessé. Nem sokkal kevesebben vannak azok sem, akik szerint kicsit felhős időben a napsugárzás ártalmatlan.

A felmérést egy kozmetikai cég végezte, melynek szóvivője megértéssel viseltetik a szülők iránt, akiknek elég feladatot ad a gyerekek etetése, ruházása és rendben tartása, mégis azt mondja, hogy amit a gyerekek otthon látnak, azt fogják tovább vinni – és ez igaz a napfény elleni védelemre is.

A bőrgyógyászok szerint a tavaszi hónapoktól a kora őszi hónapokig szükséges a fényvédelem annak érdekében, hogy megóvjuk magunk és gyermekeink bőrét az ultraibolya sugarak káros hatásától. Ennek azért van kiemelkedő jelentősége, mert a napfényhatásnak, illetve az abban lévő rákkeltő sugaraknak tulajdonítják a legfontosabb szerepet a leggyakoribb bőrrák, a melanóma kialakulásában. A melanóma vagy festékes bőrrák fiatalkorban az egyik leggyakoribb daganattípus, melynek kialakulásában elsősorban azokat az állapotokat tartják veszélyesnek, amikor a túlzott napfény hatására a bőr leég, azaz fájdalmasan kivörösödik, sőt akár fel is hólyagosodik. A melanóma és a napfény összefüggéseiről azt is fontos tudni, hogy a bőrünket egész életünkben élő napsugárzás hatása összeadódik, más szóval „a bőrünk nem felejt”, ezért minél több napsugárzás éri, illetve minél többször ég le, annál nagyobb a melanóma kialakulásának a kockázata.

Ezzel kapcsolatban a felmérés fontos megállapítása volt, hogy a szülők csaknem fele válaszolta azt, hogy előfordult már, hogy gyermeke bőre leégett. Az ilyen esetek körülbelül egyharmadát a szülők annak tulajdonították, hogy az erős napfény váratlanul érte őket, illetve éppen nem volt náluk semmilyen napvédő készítmény, míg a megkérdezett szülők 30 százaléka magát okolta a leégésért, hiszen elfelejtette kellő gyakorisággal újra kenni a gyerek bőrét napvédő krémmel ahhoz, hogy megakadályozza a leégést.

Az 5 és 11 év közötti gyereket nevelő szülők körülbelül 50 százaléka keni naponta a gyermeke bőrét napvédő krémmel a legmelegebb nyári hónapokban.

A napvédő készítmény kiválasztásakor a szülők több mint fele a terméktesztekre és vásárlói értékelésekre hagyatkozik, és azt a terméket választja, amelyik a legjobb minősítést kapta. Kevesebben vannak azok, akik a legismertebb – azaz a reklámokban legtöbbet látott – márkát emeli le a polcról.

A napvédő készítmények védőhatásának fontos mérőszáma a fényvédő faktor, melyet SPF-ként rövidítenek (az angol Sun Protection Factor elnevezés alapján). Ez a szám azt adja meg, hogy az adott készítmény szabályos alkalmazása mellett hányszorosára nő a bőr védelme az ultraibolya sugárzása a szemben, azaz a szokásos időnek hányszorosát tölthetjük a napon leégés nélkül. Egy felnőtt átlagosan 20 percet tud napon lenni anélkül, hogy leégne, ezt az időt egy 10-es fényvédő faktorú készítmény 200 percre, a 15-ös SPF 300 percre növeli. Viszont fontos tudni, hogy 1) az érzékeny bőrűek 20 percnél rövidebb idő alatt is leéghetnek; 2) vannak olyan gyógyszerek, melyek fényérzékenyítő hatásúak, ezek szedése mellett sokkal hamarább le lehet égni. (Az, hogy mely gyógyszerek tartoznak ebbe a csoportba, a gyógyszer dobozában található gyógyszerismertetőből kiderül.)

Ebben a felmérésben a szülők körülbelül egyharmadának fogalmam sem volt arról, mit jelent az SPF rövidítés a csomagoláson.

#napvédelem #melanóma

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük