top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Veszélyes anyagok a gyermekek ételeiben

Az amerikai gyermekgyógyászok társaság a közelmúltban figyelmeztetést adott ki, melyben több olyan élelmiszer-összetevőre, csomagolóanyagra vagy ételkészítési technikára hívta fel a figyelmet, melyek révén bizonyos káros vegyületek túlzottan nagy mennyiségben kerülhetnek be a gyerekek szervezetébe.


A veszélyes anyagok között sorolták fel többek között a biszfenolokat, a perfluoroakrilt és a ftalátokat.


 

Az amerikai gyermekgyógyászok társaságának, az American Academy of Pediatricsnek (AAP) a közleményében több vegyületről is szó esik. Az elsőre különösen azokban a családokban érdemes figyelni, ahol az a gyakorlat, hogy az előző nap elkészített étel zárt műanyag dobozban a hűtőszekrényben várakozik másnapig, amikor a gyerek az ebédjét a dobozzal együtt mikróban megmelegíti és elfogyasztja. Ez azért lehet veszélyes gyakorlat, mert az ételtároló dobozok gyártásához használt kemény műanyag gyakran tartalmaz úgynevezett biszfenolokat. Ezek olyan vegyületek, melyek a szervezetben a női hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló hatásokat fejtenek ki, ennél fogva megváltoztathatják a pubertás időpontját, később csökkentik a fogamzóképességet és növelik a szervezet zsír tartalmát. A biszfenolok (egyelőre még) nem szerepelnek ugyan a tiltott anyagok listáján, mégis évek óta a szakemberek érdeklődésének homlokterében vannak, mivel aggodalmak merültek fel biztonságosságkukal kapcsolatban. Olyannyira, hogy a műanyag konyhai edények egyik legnagyobb gyártója, a Tupperware 2010-ben fel is hagyott a biszfenolokat tartalmazó műanyagok felhasználásával. Bár az amerikai hatóságok általánosságban megengedőbbek az ételekben lévő adalékanyagok és konzerváló szerek tekintetében, mint az európai hatóságok, mégis már évekkel ezelőtt megtiltották, hogy a bébi cumisüvegek és a kisgyermekek számára árusított csőrös poharak készítéséhez olyan műanyagot használjanak fel, mely biszfenolokat is tartalmaz.

A gyermekorvosok feketelistáján szerepelnek a mesterséges színezékek is. Azt javasolják, hogy a gyerekeknek lehetőleg ne adjunk olyan élelmiszereket, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak mesterséges színezőanyagokat. Korábban több vizsgálat is kimutatta például, hogy a figyelemhiányos-hiperaktív (ADHD) gyerekek tünetei jelentősen javulnak, ha az étrendjükből kiiktatják ezeket a mesterséges színező szereket.

Az AAP listájának következő tagja a perfluoroakril, mely az élelmiszerek csomagolására használt zsírpapír vagy karton bizonyos típusainak anyagában található meg. A perfluoroakril nagy mennyiségben csökkent fogamzóképességhez, az izomkontroll zavaraihoz vezethet, kisebb gyermekeknél befolyásolhatja az agy fejlődését is.

Veszélyesek lehetnek a ftalátok is, melyek mennyiségét ugyancsak igyekeznek korlátozni azon tárgyak gyártása során, melyeket tipikusan a gyerekek használnak. A ftalátok ugyancsak a műanyaggyártás során használt anyagok, és bár szépen lassan kiszorítják ezeket biztonságosabb vegyületek, a gyerekbarát rugalmas műanyag tárgyak készítésénél még mindig viszonylag széles körben használják, így nem remélhető, hogy rövid időn belül teljesen eltűnnek a gyerekek környezetéből. A ftalátokat felelőssé teszik a gyermekkori elhízásra való hajlam fokozódásáért, hozzájárulhatnak szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, illetve kórosan befolyásolhatják a férfi nemi szervek normális fejlődését is.

Forrás: AAP


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page