top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Te tudod, mi az a snüssz? Talán a gyereked is használja!

„Szülő vagy és nem tudod, mi a snüssz? Én is leéltem úgy több mint négy évtizedet, hogy nem hallottam róla, egészen mostanáig, mikor teljes természetességgel hallottam beszélgetni két hetedikes lánykát a vonaton (tömegközlekedve mindig tanul az ember), akik arról cseréltek eszmét, hogy ők a mangós vagy mentolos ízesítésűt szeretik-e jobban?

Gimis gyerekeimnél rákérdezve kiderült, nekik nem újdonság ez a szó, az ismerőseik között is tudnak olyat, aki használja – rosszul is lett tőle valaki” – figyelmeztet egyik legfrissebb posztjában Máthé Zsuzsi újságíró a Facebookon.

 

A poszt későbbi részéből kiderül, hogy a snüssz egyáltalán nem olyan ártalmatlan hóbort, mint a fenti beszélgetés résztvevőinek zsenge életkora alapján gondolnánk, hiszen fogyasztását követően enyhe kábultság, fáradtságérzet, esetenként hányinger, rosszullét jelentkezhet, ami 5-10 percig tarthat. De mi is ez a snüssz, amiről hetedikes kislányok a legnagyobb természetességgel beszélgetnek, mégis akár rákot is okozhat, sőt akár a NAV is kopogtathat az ajtótokon egy jó vaskos bírsággal, ha a gyereked snüsszt vásárol és használ? Miközben neked fogalmad sincs még arról sem, hogy ez a bizonyos snüssz egyáltalán a világon van.


Nos, a snüssz füstmentes nikotinpárnát jelent, ami mostanában reneszánszát éli, sőt a fiatalok körében is egyre inkább terjed. Azért szeretik, mert nem kíséri a dohányzás jellegzetességének számító füst és nikotinszag, ami értelemszerűn különösen vonzóvá tehet a lebukástól és szülői megtorlástól félő tinédzserek szemében. Ráadásul különböző ízesítésekkel kapható, tetszetős kis dobozkákba csomagolva.


A snüssz eredetileg a skandináv országokból származik, most, hogy kutatok az emlékeim között, talán egy skandináv krimiben olvastam is, hogy valaki ilyet használt. De nem kaptam rá fel különösebben a fejemet, mert nem kiskorú szereplőről volt szó, máskülönben biztosan utána néztem volna a neten. Mert a snüssz veszélyes, találtam rá olyan adatot is, hogy használatával akár olyan hatás is elérhető, mintha 30 szál Marlboro cigarettát szívnál el 2 perc alatt.


A snüssznek két formája van: az egyikben valóban összetört dohánylevelek vannak, míg a másikban növényi rostok, nikotinnal átitatva. Svédországban már a XVIII. században is gyártották és használták, ezért svéd snüssznek is szokás nevezni. A párnácskát a felső ajak és az íny közé kell tenni, így a nikotin a nyálkahártyán keresztül villámgyorsan felszívódik. A snüssz ugyanolyan érzetet kelt, mint a dohányzás, vagyis bódultságot, ellazulást okoz. A használók előnyként élik meg azt is, hogy bárhol lehet hódolni az élvezetének, kijelölt dohányzóhelyen kívül, sőt ott is, ahol maga a dohányzás tilos. De ez egyben a hátránya is, hiszen sokan munkahelyen, sőt a gyerekek iskolában is használják, akár a tanóra közben is. Ha a tanár nem veszi észre, ahogy a diák diszkréten a szájába teszi a tasakot, majd onnan kipiszkálja, akkor szabad a pálya.

„Az egyik osztálytársam a tanóra alatt tömött be négy Pablo-tasakot, ami, ha jól tudom, itthon a legerősebb verzió. Egyszer csak azt vettük észre, hogy ömlik róla a víz, majd kiesik a padból és eszméletét vesztette. A tanárok szerint nikotinmérgezést kapott”

– mesélte a gimnáziumot idén kezdő 14 éves Anna a Noizz oldalon.


A túlzott nikotinbevitel hatására fejfájás, szédülés, hidegrázás, hányinger és akár még hányás is kísérheti a használatot. Ráadásul a szájnyálkahártyára ható állandó erős nikotinhatás a szájüregi rákok igazolt kockázati tényezője, így tartós használat esetén rákbetegség is kialakulhat.


Á, ez csak valami elszigetelt hóbort lehet, az én gyerekemet biztosan nem érinti – legyinthetsz most, idáig érve az olvasásban. Akkor most nézzük a statisztikákat. A Tobacco, alcohol and other drugs statisztikája szerint 2021-ben a világ 16 és 74 év közötti lakosságának 15 százaléka használ snüsszt legalább napi egyszer. A naponta snüsszözők aránya a legfiatalabb korosztályok körében a legnagyobb, ugyanis a 16–24 évesek körében, egy év alatt 22-ről 29 százalékra nőtt.


Ráadásul a NAV is kopogtathat az ajtón

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – figyelmezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) márciusi közleménye.


A NAV a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában egyre többször talál dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket. Ezeket többen is interneten, külföldről rendelik meg. Az ilyen termék, úgynevezett snüssz, dohánygyártmánynak minősül, ezért magánszemélyként internetről rendelni illegális.


Az ilyen tartalommal érkező küldeményeket – legyen az füst nélküli dohánytermék, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék vagy töltőfolyadék elektromos cigarettákba –, nikotintartalomtól függetlenül minden alkalommal lefoglalják, akkor is, ha a megrendelők megfizették a feladónak az adót érte. A termékek lefoglalása, elkobzása és megsemmisítése mellett ilyen ügyekben a NAV akár százezer forintot is meghaladó jövedéki bírságot szab kiközölték. Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, tehát „snüsszt” is. Ez a tevékenység csak jövedéki engedéllyel végezhető – hangsúlyozta közleményében a NAV. (MTI)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:




bottom of page