top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem vagyok hajlandó egy asztalhoz ülni várandós feleségemmel!

Egy férj arról panaszkodott egy közösségi oldalon, hogy amióta a felesége terhes, képtelenség vele egy asztalnál étkezni, mert folyton az állapotával járó testi változásokat ecseteli – sajnos étkezőasztalhoz nem illő részletességgel. Már többször kérte az asszonyt, hogy ezt ne tegye, de ez mindig sértődéshez, mosolyszünethez vezet.

A várandósságnak természetesen valóban vannak testi jelei, más kérdés persze, hogy ezt milyen részletességgel kell megvitatni másokkal, akár a gyerek apjával is.

 

Egy férfi egy közösségi oldalon látogatóitól kért tanácsot arra, hogyan beszélje rá várandós feleségét, hogy ne ossza meg vele kínos részletességgel a várandósság testi tüneteit. De ha már megteszi, akkor legalább ne a közös étkezések közben tegye.

„Nincs semmi bajom, ha ezt a témát étkezés előtt vagy után hozza szóba, de ne már akkor, amikor eszünk! Ez független a feleségem állapotától, egyébként is érzékeny a gyomrom, és hányingerem lesz, ha valaki a testi funkcióit ecseteli evés közben”

– írta.

Aztán azt is elmagyarázta, hogy mindezzel a felesége is tisztában van, ezért mindig megpróbálja leállítani az asszonyt, amikor erről kezd beszélni, de a vége mindig az, hogy neki kell felállnia az asztaltól és átmenni a másik szobába, ha nyugodtan akar enni.

„Amint befejezem az étkezést, ami legfeljebb fél óra, visszamegyek hozzá, és akkor már kész vagyok az ilyen témák meghallgatására. De ekkorra a feleségem már teljesen elveszti az eszét, nem akar szóba állni velem, és a nap további részében már nem is hajlandó szólni hozzám”

– folytatja.

A férj szerint nem túlzó, ahogyan erről az egészről gondolkodik, de a felesége egészen más véleményen van.

„Mindig azt mondom neki, hogy ha ezekről a dolgokról nem beszél másoknak ilyen kínos részletességgel, márpedig tudom, hogy nem teszi, akkor miért gondolja, hogy ha velem csinálja, akkor ez teljesen rendben van? Mindig az a válasza, hogy nem kellene ilyen érzékenynek lennem, és baromira rosszul esik neki, amikor ilyenkor faképnél hagyom és ignorálom őt”

– érvel a férj.

A kommentelők véleménye megoszlott a kérdésben. Egyesek a férj pártját fogták arra hivatkozva, hogy mindennek megvan a helye és ideje, és ezeknek a dolgoknak nem az asztalnál van a helyük és nem étkezés közben az idejük. Egy nő például három terhességgel a háta mögött érvelt amellett, hogy ezeket a dolgokat nem étkezés közben kellene szóba hozni, és ha a férj kérte a feleségétől, hogy ne tegye, akkor az asszonynak illene ezt tiszteletben tartania.

„Az, hogy gyermeket vár, senkit nem jogosít fel arra, hogy csak a saját igényeivel törődjön, mindent mást figyelmen kívül hagyva”

– írta.

Mások szerint viszont jó lenne, ha a férj hozzáedzené a gyomrát ezekhez a „gusztustalan” dolgokhoz, még mielőtt a gyerek megszületik, mert látni és hallani fog még ennél cifrábbakat is.

„Egyszer a gyerekem a családi ebéd közben a kezembe hányt. Szemem sem rebbent, megmostam a kezem, lemosdattam a gyerekem, aztán ettünk tovább, mintha mi sem történt volna. Majd te is hozzászoksz, hogy simán továbblépj az ilyesmin”

– írta egy harcedzett szülő.

Míg végül valaki a feltétlen szeretet és elfogadás felől közelítette meg a témát:

„Ha nem tudod kezelni, amikor a feleséged a haspuffadását részletezi, hogyan fogod kezelni, amikor a gyereked hány, büfizik vagy pukizik?”

Te mit gondolsz: kinek van igaza?


Milyen testi tünetei vannak a várandósságnak?

Első trimeszter

Bár a koraterhességi tünetek közül a reggeli (sokaknak egész napos) émelygés, hányinger és hányás a legismertebb, más testi tünetek is jelentkeznek.

Az egyik ilyen a gyakori vizelési inger, ami aztán a harmadik trimeszterben – az egyre nagyobbra növekvő méh okozta nyomás hatására – még visszatér, ám koraterhességben nem közvetlen mechanikai nyomás hatására jelentkezik.

A másik az orrdugulás, vagyis a terhességi nátha.

Sok egyéb tünet is kísérheti az az első trimesztert az általános fáradékonyságtól és aluszékonyságtól kezdve a fejfájáson és a mellfeszülésen át a szédülésig, de itt csak emeljük ki azt, amit a történetben szereplő férj vacsora közben zokon vehet: a fokozott hüvelyi folyást, mely általán híg, fehéres színű.

Második trimeszter

Talán ez várandósság legnyugisabb része, hiszen ekkorra terhességi tünetek többsége már enyhül vagy teljesen eltűnik, míg a várandósság végét jellemző kényelmetlenségek még nem jelentkeznek. De ebben az időszakban is előfordulhat a lábikra görcse, terhességi striák megjelenése, az aranyérbetegség súlyosbodása, székrekedés, gyomorégés, orr- és ínyvérzés – hogy csak az érzékenyebb gyomrú férfiak szempontjából releváns tüneteket említsük.

Harmadik trimeszter

A várandóst a harmadik harmadban is elkísérheti az aranyér és székrekedés, a hát- és csípőfájdalom és a gyomorégés, melyekhez a bokák, esetleg a lábszárak megduzzadása is társulhat. A méh egyre nagyobbra növekedve nyomni kezdi a húgyhólyagot, ami megint csak gyakori vizelési ingert eredményez, esetleg a vizeletpangás kedvez húgyúti fertőzések kialakulásának – azok minden, az étkezőasztalnál nem „szalonképes” tünetével együtt.

Azt hiszem, hogy a legtöbb, amit egy ilyen helyzetben tanácsolhatunk: az apáknak azt, hogy vagy megszoksz, vagy megszöksz, az anyáknak pedig azt, hogy mindent a maga helyén és idejében.

Fotó: Adobe Stock

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page