top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy tünet, amire nem számítasz a várandósság alatt

Vannak olyan „nyűgök” a várandósság alatt, melyek ismertebbek, ilyen például a székrekedés, hátfájás, gyomorégés vagy a vége felé a lábdagadás. Vannak azonban olyan kísérőjelenségei is a terhességnek, melyek kevésbé ismertek, ezért nem is nagyon számítunk rájuk.

Ezek közé tartozik például a terhességi nátha vagy orrdugulás, orvosi nevén terhességi rinitisz.

 

A várandósság gyakoribb kísérőjelenségeire fel vagyunk készülve, hiszen utánaolvasva vagy utánakérdezve lépten nyomon szembejönnek, de vannak ritkább tünetek is. Pedig érdemes ezekről is tudni, hogy ne álljunk tanácstalanul, például akkor, ha hirtelen elkezd dugulni vagy folyni az orrunk. Az első logikus gondolat ilyenkor az lehet, hogy megfáztunk vagy elkaptunk valamilyen vírust, esetleg hirtelen allergiát váltott ki valami, amire korábban nem voltunk allergiásak.


Bár az orrdugulást és orrfolyást tapasztalva bárki könnyen azt gondolhatja, hogy kizárólag őt sújtja ez a tünet, hiszen ritkábban esik róla szó, mint például a várandósság alatti lábdagadásról vagy gyomorégésről, ha ilyenkor körbekérdezzünk az ismeretségi körben, akkor könnyen kiderülhet, hogy mások is tapasztaltak hasonlót a terhességük alatt.

Mi is az a terhességi nátha vagy rinitisz?

Definíció szerint terhességi nátháról akkor beszélünk, ha a tipikus náthás tünetek – elsősorban az orrdugulás és az orrfolyás – a várandósság alatt jelentkeznek, allergiás ok vagy fertőzés nem mutatható ki a hátterükben, és általában két héten belül a tünetek megszűnnek. Leggyakrabban a várandóság utolsó hónapjaiban jelentkezik, de kisebb eséllyel bármikor előfordulhat.


Visszatérve arra, hogy valakinek csak egyéni szerencsétlensége-e, hogy elkapja a terhességi nátha, nézzünk bele a statisztikákba: eszerint a várandósság eme kísérőjelensége egyáltalán nem ritka, hiszen a legóvatosabb becslések szerint is a várandósok körülbelül egyharmadát érintheti, de vannak olyan statisztikák is, melyek szerint akár csaknem a felét.


A terhességi nátha okát egészen pontosan nem ismerjük, de majdnem biztos, hogy hormonhatások játszhatnak szerepet benne. A Current Allergy and Asthma Reports egyik cikke szerint valószínűleg a méhlepény által termelt hormonok a ludasak az orrdugulás és orrfolyás kialakulásában, melyek hatására az orr nyálkahártyája megvastagszik és fokozottan váladékozik, ez okozza a náthás tüneteket.

Mit lehet tenni a terhességi nátha ellen?

Először is azt kell tudni, hogy bár a terhességi nátha tünetei kellemetlenek, és megkeseríthetik az életet, azonban nem veszélyesek sem a babára, sem az anyára. Annak mérlegelésekor, milyen módszerrel enyhíthetők a tünetek, feltétlenül figyelembe kell venni, hogy bizonyos hatóanyagok a várandósság alatt fokozott kockázatot rejtenek. Ezért az első és legfontosabb tanács, hogy orvos megkérdezése nélkül ne kezdjünk használni semmilyen szert. Ami általánosságban javasolható, azok az egyszerű terápiás lehetőségek, például egyszerű sóoldatot tartalmazó orrcseppek vagy orrspray használata. Azt is tanácsolni, hogy ha a terhességi nátha tünetei különösen éjszaka annyira kínzóak, hogy akár a pihenést és zavarják, érdemes megpróbálkozni a fej megemelésével alváshoz, például egy plusz párna beiktatásával. Ráadásul a fizikai aktivitás növelésével is enyhíthetők a tünetek, a testmozgás pedig egyébként is hasznos a várandósság alatt is.


Jó hír, hogy a terhességi nátha a baba megszületésével egy csapásra megszűnik. Hacsak tényleg nem kapsz el egy kis megfázást.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás várandóssággal foglalkozó korábbi cikkeit itt találod.

0 hozzászólás
bottom of page