top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Becsapott a terhességi teszt – mi lehet az oka?

Van, aki nagyon akarja, van, aki nagyon nem. Mármint a terhességet. De bármelyik csoportba is tartozunk, egy valami közös bennünk: minél előbb terhességi tesztet csinálunkk, hogy mielőbb biztosak legyünk benne, hogy igen. Vagy hogy nem. A terhességi teszt azonban néha „csal”, nem a valós eredményt mutatja.

Én pedig mutatom az okokat.


 

Manapság már millióféle, különböző színű, alakú és árú terhességi teszt áll rendelkezésre mázsaszám a patikák vagy a drogériák polcain, ha valaki nem akarja orvos segítségét kérni a nagy kérdés megválaszolásához: terhes vagyok-e? Bár általában az első kimaradt menstruáció az első jel arra, hogy ideje lenne beszerezni egy terhességi tesztet, ma már a legérzékenyebb tesztek akár már 5 nappal az esedékes menstruáció előtt képesek kimutatni a terhességet.


A terhességi tesztekről nagyon röviden annyit érdemes tudni, hogy a humán koriogonadotropin nevű hormont mutatják ki (hCG-nek szokás rövidíteni), ami terhességben termelődik a szervezetben a petesejt beágyazódását követően. A hCG jelenléte kimutatható a vizeletből, erre szolgálnak a tesztek, melyeknek két típusa van:


  1. Az úgynevezett kvalitatív tesztek pusztán azt mutatják meg, hogy a hCG olyan mennyiségben van-e jelen, ami már terhesség mellett szól. E tesztek esetében általában a 25 mIU/ml a határérték, efölötti értékek esetén jeleznek terhességet.

  2. A kvantitatív tesztek nemcsak a hormon jelenlétét, hanem annak mennyiségét is megadják, így hozzávetőleg megadják a koraterhesség korát is (kb. hányadik hétben jár a terhesség).

Bár a második teszt pontosabbnak és profibbnak tűnhet, otthoni használatra a kvalitatív tesztek is bőven elegendőek.

A teszt negatív eredményt ad, noha a terhesség fennáll. Mi lehet az oka?

1) Túl korán teszteltél.

Az a tény, hogy a korszerű tesztek már nagyon korán képesek lehetnek kimutatni a terhességet, nem jelenti azt, hogy minden esetben – különösen a terhesség legelején – tévedhetetlenek. Az esedékes menstruáció időpontjához közeledve a tesztek pontossága is növekszik. Ezért van az, hogy ha türelmetlen vagy és nagyon korán tesztelsz, akkor bár terhes vagy, a teszt mégis negatív eredményt ad.

Bizonytalansági tényezőt jelent az is, hogy a petesejt a megtermékenyítés után általában 6 nappal ágyazódik be, de ezt sok tényező befolyásolja, pluszmínusz pár nap előfordulhat.

Szóval nem árt türelmesen várni az esedékes menstruáció időpontjáig, bármennyire is szeretnéd már látni azt a két csíkot.

2) Nem követted pontosan a használati útmutatót.

Minden terhességi teszt csomagolásában pontos útmutatót találsz, mely lépésről-lépésre leírja, hogyan használd a tesztet. A legtöbb márka rajzos segítséget is mellékel a szöveghez. Nem mindegy például, hogy rá kell pisilni a tesztcsíkra vagy azt egy műanyag pohárban összegyűjtött vizeletbe kell mártani, mennyi ideig kell várni az eredmény leolvasásával, vízszintes felületre kell-e helyezni a tesztet a leolvasásig – és még sorolhatnám. Ha nem követed pontosan a lépéseket, az eredmény félrevezető lehet.

3) Túlságosan híg a vizeleted.

A tesztek többsége általában a reggeli első vizeletet javasolja használni terhességi teszt céljából. Ennek az az oka, hogy a reggeli vizeletben található meg a hCG a legkoncentráltabb mennyiségben. Napközben, különösen ha előtte sok folyadékot iszol, a vizelet felhígulhat, ami tévesen negatív eredményt adhat.

4) Túlságosan későn teszteltél.

Bár furcsának tűnhet, de néha előfordulhat, hogy az első trimeszter vége felé elvégzett terhességi teszt nem mutatja ki a hCG-t. Ennek az az oka, hogy erre az időre a hormon szintje olyan magasra emelkedik, ami már kívül esik az általában kis mennyiségű hCG kimutatására készült teszt detektálási tartományán. Ilyenkor történik meg az, hogy az anya esetleg már csak a szüléshez felé közeledve veszi észre, hogy várandós, noha még az elején elvégezte a terhességi tesztet – az azonban a fenti okok miatt negatív eredményt adott.

A teszt pozitív eredményt ad, noha biztosan nem vagyok terhes. Mi lehet az oka?

1) Úgynevezett kémiai terhesség áll fenn.

Ne ijedj meg, elmagyarázom. Az, hogy a terhességi teszt pozitív eredményt ad, nem jelenti szükségképpen azt, hogy a terhességi életképes. Nagyon sok esetben következik be nem sokkal a beágyazódás után vetélés, amit az érintett általában esetleg csak abból vesz észre, hogy a menstruációja kicsit késik és/vagy a szokásosnál kissé bőségesebb. Ha nem végeztünk volna terhességi tesztet, akkor valószínűleg eszünkbe sem jutna, hogy voltaképpen éppen egy korai vetélést élünk át, a menstruáció pár napos késését átmeneti rendellenességnek tudnánk be. Ezt nevezzük kémiai terhességnek, ami valójában nagyon gyakori, sokkal gyakoribb, mint gondolnánk.

2) Evaporációs vonalak keltették pozitív terhességi teszt illúzióját.

Néha műtermékként úgynevezett „evaporációs vonal” jelenik meg a leolvasási ablakban, melynek oka, hogy a vizelet rászárad a kijelzőre. Ezt a nők némelyike halvány második vonalnak látja. Ez a leolvasási hiba különösen valószínű akkor, ha a leolvasás az ajánlott várakozási időn túl történik. Evaporációs vonal gyanúját kell, hogy keltse, ha a második halvány vonal színe eltér attól, amilyen színt a használati útmutató pozitív eredményként megad.

3) Olyan gyógyszert szedsz, ami megváltoztatja a hCG értékét.

Vannak olyan vényköteles gyógyszerek, melyek hCG-t is tartalmaznak, és a teszt sajnos nem tud különbséget tenni a koraterhességben természetesen termelődő, illetve a gyógyszerrel kívülről bevitt hormon között. Ilyen, hCG-t is tartalmazó gyógyszerek lehetnek például a meddőség, a görcsrohamok vagy a Parkinson-betegség kezelésében alkalmazott injekciók, egyes nyugtatók vagy vízhajtók, illetve az allergia kezelésében használt antihisztaminok némelyike. Ha ilyen gyógyszert szedsz vagy kapsz, akkor csak a gyógyszermentes periódusban végzett terhességi teszt eredménye tekinthető megbízhatónak.

4) Olyan betegség áll fenn nálad, mely befolyásolja a terhességi teszt eredményét.

Ezek a legkülönbözőbb betegségek lehetnek, például olyan húgyúti infekciók vagy veseproblémák, melyek kapcsán vér vagy fehérje jelenhet meg a vizeletben, ami befolyásolja a terhességi teszt eredményét. Ezen kívül többek között a petefészekciszták, a menopauza (klimax) vagy az immunrendszer által termelt ellenanyagok is megváltoztathatják a hormonszinteket. Az is előfordulhat, hogy méhen kívüli terhesség vagy molaterhesség áll a háttérben. Méhen kívüli terhességben a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében, hanem máshol, rendszerint a petevezetékben ágyazódik be. Molaterhesség eseteiben a megtermékenyített petesejtből nem embrió, majd magzat fejlődik, hanem daganat alakult ki.

Méhen kívüli terhesség eseteiben termelődik ugyan hCG, de rendszerint a normálisnál kisebb mennyiségben, mivel a megtermékenyített petesejt nem tud normális módon továbbfejlődni.

Ezért nagyon fontos, hogy pozitív terhességi teszt birtokában keresd fel orvosodat, aki tisztázza, hogy a két csík hátterében valóban normális helyen beágyazódott terhesség vagy valamilyen rendellenes folyamat áll-e.

5) Nemrégiben spontán vetélésen vagy művi terhességmegszakításon estél át.

Ha még csak rövid idő telt el a korábbi abortuszod óta, akkor a korábbi terhességből származó hCG még olyan magas szinten lehet jelen a szervezetedben, ami pozitívan jelez be a tesztelésnél. Ez különösen a vetélésen nemrégiben átesett nőkben kelthet csalóka örömet, amikor azt hiszik, hogy a korábbi sikertelen terhesség után ilyen hamar ismét bekopogtatott hozzájuk a gólya.

Mire kell még figyelnem, hogy ne kapjak téves teszteredményt?

1) Tiszta edényt használj a vizelet összegyűjtéséhez.

Ha a műanyag vagy üveg edényben akárcsak kis mennyiségben jelen van régebbi vizelet vagy szappanmaradvány, ez is befolyásolhatja az eredményt.

2) Ellenőrizd, hogy nem járt-e le a terhességi teszt szavatossági ideje.

Bár sokan nem is gondolnak rá, de az élelmiszerekhez hasonlóan a terhességi teszteknek is van lejárati ideje. Ellenőrizd használat előtt, hogy nem lejárt szavatosságú tesztet használsz-e, mert ez is lehet a félrevezető eredmény oka. Előfordulhat, hogy a kijelzőben lévő festék már régi, ezért nem jelenik meg a vonal, vagy a hCG kimutatására szolgáló vegyület nem képes már betölteni feladatát.

3) Túlságosan forró vagy nedves helyen tároltad a tesztet.

A teszt dobozában arra is van útmutatás, hogyan, milyen körülmények között kell tárolni felhasználás előtt a terhességi tesztet ahhoz, hogy eredménye megbízható legyen. Ha nem tartod be ezeket az utasításokat, akkor a teszt akár már a szavatossági idején belül is tönkre mehet, így többé már nem alkalmas a terhesség bizonyítására vagy kizárására.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page