top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem kell fél évet várnod vetélés után

„Elment” a baba... már az elején megszakadt a vágyott terhesség. Mit tegyek, hogy a következő várandósságom ne végződjön ilyen szomorúan? Hogyan hozhatom a testem optimális állapotba az újabb babavállalás előtt. Gyakori kérdések, melyek szinte mindenkiben felmerülnek egy vetélést követően.

Eddig az volt az orvosok álláspontja, hogy legalább 6 hónapot kell várni az újabb teherbe eséssel, és ez szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlásaiban is. Most egy új tanulmány kétségbe vonni látszik a mostani iránymutatásokat.

 

A nőknek nem kell legalább 6 hónapot várniuk, mielőtt vetélés vagy abortusz után újabb babával próbálkoznának – derül ki egy adatelemzésből, amely megkérdőjelezi az Egészségügyi Világszervezet iránymutatását. Ezt az iránymutatást korábban arra alapozták, hogy ennél rövidebb intervallum nem feltétlenül hagy elegendő időt a nőknek arra, hogy feltöltsék tápanyagtartalékaikat, felépüljenek a vetéléshez esetleg hozzájáruló fertőzésekből vagy gyulladásos betegségekből, vagy hogy leadják az előző terhesség során felszedett súlyfelesleget. Az ezt alátámasztó bizonyítékok azonban szűkösek voltak, és nagyrészt alacsony és közepes jövedelmű országokból származó, 2005 előtt végzett tanulmányokon és előzetes áttekintéseken alapultak.


A helyzet tisztázása érdekében Gizachew Tessema, az ausztráliai Perthben található Curtin School of Population Health munkatársa és kollégái több mint 49 ezer vetélés utáni szülés és majdnem 24 ezer abortuszt követő szülés adatait elemezték Norvégiában 2008 és 2016 között. Azt keresték, hogy van-e összefüggés a koraszüléssel, a terhességi korhoz képest túl kicsi vagy túl nagy baba születésével, illetve azzal, hogy az anyánál terhességi cukorbetegség vagy preeklampszia - egy potenciálisan súlyos állapot, amely a terhesség alatt és a szülés után magas vérnyomást okoz – alakul-e ki.


A PLoS Medicine című szaklapban közzétett tanulmány megállapította, hogy a jelenlegi tanácsokkal ellentétben a nők egy korábbi vetélés vagy abortusz után „hamarosan” megkísérelhetik a terhességet anélkül, hogy jelentősen megnőne a fenti szövődmények kockázata.

„Úgy véljük, hogy eredményeink megnyugtathatják azokat a nőket és családjaikat, akik vetélés vagy művi terhességmegszakítás után próbálkoznak újabb terhességgel anélkül, hogy attól kellene félniük, hogy a terhesség és a szülés kedvezőtlen kimeneteleinek kockázata növekszik – fogalmaznak a tanulmány szerzői. – Végkövetkeztetésünk szerint akkor vállalhatnak újra gyermeket, amikor szeretnénk, de vannak fenntartások. Először is, némi időre azért mégiscsak szükség van ahhoz, hogy felépüljenek előző terhességükből. Ez egyénenként változik, de ha mindenképpen mondanunk kellene egy konkrét számot, akkor legalább 6 hetes kivárást és pihenést javasolnánk.”

Ha a vetélést nem sokkal követi az újabb terhesség, ez azt jelenti, hogy kevesebb idő áll rendelkezésre az esetleges alapfertőzések vagy gyulladások tisztulására.

„Bárki, akit ez aggaszt, konzultáljon háziorvosával vagy szülészorvosával, amikor terhességet tervez”

– javasolják.


A kutatócsoport csoport más közelmúltbeli kutatásai szintén nem találták különbséget a terhességi vagy szülési szövődmények előfordulásával azoknál a nőknél, akik röviddel vetélés vagy egészséges baba születése után estek teherbe. A kutatók szerint saját és más tanulmányok eredményei jelenlegi ajánlásainak felülvizsgálatára sürgetik a WHO-t.

Forrás: WHO, PLoS

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page