top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem a szüzesség adja a nők értékét!

Egy anya elárulta, hogy mind az öt lányát arra tanítja, hogy nem létezik olyan, hogy szüzesség. Szerinte az egész kifejezés egy patriarchális találmány, és nem az határozza meg egy lány vagy nő értékét, hogy szűz-e még vagy sem.

És ennek apropóján ejtsünk néhány szót a szűrhártyával és a szüzességgel kapcsolatos tényekről és tévhitekről is.

 

Egy ötgyerekes anya úgy neveli a lányait – mind az ötöt –, hogy ne higgyenek olyan dolgokban, mint a szüzesség. A dél-karolinai Cayce LaCorte elmagyarázta a lányoknak, hogy a szüzesség a patriarchális (apajogú vagy férfijogú) szemlélet szüleménye, mely azt sugallja, hogy egy nő vagy lány értékét az szabja meg, hogy az a bizonyos hártya ép-e még a hüvelyében.

„A szüzesség fogalma csak eszköz a férfiak kezében, hogy uralkodjanak a nők felett, és semmi más célja nincs, mint hogy a nőkben rossz érzéseket keltsenek saját értékükkel kapcsolatosan. Az a tény, hogy egy pasi már valamikor behatolt a férfiasságával a nő hüvelyébe, semmit nem von le a nő értékéből, és semmi távolabbi következtetés nem vonható le belőle azon a puszta tényen túl, hogy egy nő és egy férfi szeretkezett egymással.”

A videót, melyben az amerikai anya kifejtette a szüzességről vallott nézeteit, eddig már közel 2,5 millióan látták.

„Szerintem ez az egész szüzesség dolog túl sok embert foglalkoztat feleslegesen: aggódnak azon, hogyan fogják elveszíteni, aztán azon, hogy már elveszítették, illetve hogy miként minősíti ez őket nőként. Pedig csak arra „jó”, hogy ez alapján ítéljenek meg bennünket, és mi is ez alapján ítéljünk meg másokat- legyünk akár nők, akár férfiak. A férfiakat azért nézik le, hogy még szüzek, a nőket pedig azért, mert már nem azok – pedig végső soron mindenki vesztese annak a helyzetnek, amikor ez szabja meg az emberek értékét.”

Pedig még ma is a szűzhártya épsége a nő értékmérője

Szép számmal vannak még társadalmak ma is, ahol a nő értékét az szabja meg, hogy érintetlen-e még, azaz a szűzhártyája ép-e (hogy a kettő nem feltétlenül egy és ugyanaz, arról később még lesz szó). Éppen ezért van kereslet az úgynevezett szűzhártya-helyreállító műtétekre is. A legtöbben azzal indokolják a kérést, hogy a szüzességük elvesztése nem jelentett számára akkora élményt és nemi izgalmat, mint amit vártak. Mások azért bánták meg az első aktust, mert azóta tisztátalannak érzik magukat, vagy vallásos megfontolásból szégyellik a dolgot.A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS statisztikái szerint 2007 és 2017 között 109 nő szüzességét állították helyre műtéti úton, bár a valós szám ennél valószínűleg lényegesen nagyobb. A vallásos nők nemegyszer úgy érzik, hogy bűnbe estek azzal, hogy elveszítették szüzességüket.


Tévhitek a szűzhártyáról

És végül vegyünk sorra néhány mítoszt!


1. A szűzhártya valóban egy jól körülírható vékony lemez, aminek az első nemi érintkezéskor át kell szakadnia.

A szűzhártya nem feltétlenül egy zárt lemez a hüvelyben, és inkább egy függönyhöz, mintsem egy falhoz lehetne hasonlítani. Egy nyílás van rajta, melyen keresztül a menstruációs vér a külvilágba tud távozni. Mindezek alapján nyilvánvaló, hogy technikai értelemben a szűzhártya nem „szakad át” az első szeretkezéstől.


2. A szűzhártya az első közösüléskor szakad át, azaz szűzhártya = szüzesség.

A szűzhártya intenzív fizikai terhelés (pl. kerékpározás, úszás, lovaglás) közben is megfeszülhet, sőt sérülhet is, de hasonló hatása lehet a tampon felhelyezésnek vagy különböző szexuális játékok használatának is. Előfordulhat, hogy az első szexuális érintkezés idejére a szűzhártya annyira elvékonyodik, hogy azon a behatoló hímvessző már nem okoz további lényeges változásokat.


3. Ép szűzhártya mellett nem használható tampon vagy hüvelykúp.

Ahogyan már szó esett róla, a szűzhártya nem egy zárt „fal”, így lehetővé teszi tampon vagy hüvelykúp felvezetését. Ritkán előfordulhat azonban, hogy a szűzhártya teljesen zárt, ilyenkor sebészeti úton lehet segíteni a helyzeten.


4. Szűzhártyája minden nőnek van.

Nem minden nő születik szűzhártyával, de mivel a szűzhártyának semmi különösebb élettani funkciója nincs, így hiánya sem okoz semmilyen problémát.


5. A szűzhártya megfeszülése és átszakadása mindig fájdalommal és vérzéssel jár.

A szűzhártyára ható erőbehatás nem feltétlenül okoz fájdalmat vagy vérzés, a nő sokszor észre sem veszi, mikor „veszítette el szüzességét”. A nemi érintkezés során felléphet ugyan fájdalom, de ezt nem feltétlenül a szűzhártya szakadása idézi elő.


6. A szűzhártya visszanőhet.

A szűzhártya már soha nem nyeri vissza eredeti alakját ha egyszer megfeszült és átszakadt, és nem is tud visszanőni.

Fotó: Adobe Acrobat


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page