top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Büntetés vár a kislányait megcsonkító apára és orvosra

Az egyiptomi hatóságok vádat emelnek az apa ellen, aki megcsonkíttatta három kiskorú lányát. De nem kerülheti el a büntetést az orvos sem, aki elvégezte a nemi szerveket megcsonkító műtétet.

Örvendetes, hogy egyre több ország tesz lépéseket az évszázados barbár szokás ellen, de hosszú az út még addig, amíg a lányoknak már nem kell tartaniuk attól, hogy az egész életüket megkeserítő műtétre kényszerítik őket.


 

Éppen a minap írtam egy hosszabb cikket a női nemi szervek megcsonkításáról, melyet angol nevének rövidítése alapján FGM-ként szokás jelölni. Akkor az volt a hír, hogy Szudán az újabb ország, ahol sikerült elfogadni a kegyetlen hagyományt tiltó törvényt.


Most Kairóból érkezett az újabb hír arról, hogy az egyiptomi hatóságok vádat emeltek egy apa ellen, aki három kiskorú lányát vitte el egy orvoshoz – vagy inkább valami élőlényhez, aki orvosnak nevezi magát –, hogy végezze el a műtétet. Természetesen nemcsak az apára, hanem az orvosra is lesújt majd a törvény szigora.

A kislányokat azzal az ígérettel csalta el az orvoshoz az apjuk, hogy a koronavírus elleni védőoltást fognak kapni – ami már azért is abszurd, mert bár a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésén gőzerővel dolgoznak a kutatók világszerte, ilyen vakcina egyelőre sajnos nem létezik. Védőoltást nem kaptak a kislányok, a műtétet azonban elvégezték rajtuk. A kislányok szülei külön élnek, és amikor az édesanyjuk tudomást szerzett arról, mit tett a lányaival az elvált férje, jelentette azt a hatóságoknak.

A FGM az egyiptomi törvények szerint illegális, 2008 óta tiltják és 2016 óta törvényileg büntetik is. Ezért az apát és az orvost is gyorsított eljárással állítják bíróság elé. Az orvos ellen tiltott orvosi beavatkozás elvégzése a vád, míg az apát bűnsegédként vádolták meg. A beavatkozás tényleges elvégzését hét évig terjedő börtönnel büntetik, míg mindenki, aki megbízást ad a barbár műtétre, három év börtönt kaphat. A mostani eset talán változást hoz e téren, hiszen a törvény hatályba lépése óta eltelt 4 évében egyetlen vádemelést sem sikerült végigvinni addig, hogy bárki is börtönbe kerüljön FGM végzése vagy arra adott megbízás miatt. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy az egyiptomi közvélemény sajnos még mindig túlságosan megengedő a FGM-mel szemben, és szemet nyugva gyorsan túllépnek rajta, ha egy ilyen eset nyilvánosságra kerül. Ez ellen igyekeznek fellépni a helyi és nemzetközi nővédő szervezetek, amire annál is égetőbb szükség van, mert az ENSZ 2016-os felmérése szerint a 15 és 49 év közötti egyiptomi lányok/nők 87 százaléka esett át a csonkoló műtéten, melynek hosszú távon is jelentős egészségi kihatásai vannak. A világ véleményformálói szeretnék elérni, hogy a FGM 2030-ra teljesen eltűnjön a Föld színéről, ám az évszázados hagyományok ellen nem elég a törvény szigora, szemléletváltásra lenne szükség – ez pedig nagyon nehéz terep.


Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a történetben szereplő kislányoknak viszonylagos „szerencséje”, hogy legalább altatásban, többé-kevésbé biztonságos körülmények között, orvos által került sor a beavatkozásra. A többség rosszabbul jár, hiszen többnyire mindenféle kuruzsló asszonyok végzik a brutális beavatkozást mindenféle érzéstelenítés nélkül, rozsdás késekkel és pengékkel, a puszta földön.


Ha bővebben is érdekel a téma, itt olvashattál róla korábban:




Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page