top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Börtönbe kerül a kislányát megcsonkító anya

Precedens értékű ítélet született az egyik brit bíróságon. Nem kevesebb, mint 11 év börtönre ítéltek egy anyát, mert elvégezte kislányán a nemi szervek megcsonkítását. Pedig a nő még a boszorkányságot is bevetette, hogy elhallgattassa az ellene tanúskodókat.


FGM, a sok országban a nők által még ma is rettegett három betű. De tényleg tehetetlenek vagyunk az ellen, hogy a modern kori népvándorlással a barbár szokások is besurranjanak Európába?


 

Vannak témák, amikről nem tudok indulat nélkül írni, ilyen a női nemi szervek megcsonkítása, a FGM is. Tehetetlen dühöt érzek, ahányszor csak olvasok vagy hallok valahol róla. És sokszor van olyan is, hogy már ezer éve be van élesítve aznapra egy poszt, amikor az élet felülírja az Anyavilág posztlistáját, mert jön egy aktuálisabb és/vagy fontosabb téma.

Így van ez most is. Talán szimbolikus értékű, hogy éppen a nemzetközi nőnapon került nyilvánosságra, hogy Nagy-Britanniában megszületett az első, precedens értékű ítélet, mellyel 11 évre börtönbe kerülhet egy anya FGM-ért, a kislánya nemi szerveinek megcsonkításáért.

A nemi szervek megcsonkítása a nővé avatás része, egyszersmind gyakorlati „haszna” van. Azt hivatott biztosítani, hogy kiirtsa a szexuális vágyat a nőkből, hiszen a megcsonkított nemi szerv pokolian fájdalmassá teszi a házaséletet, ugyanakkor könnyen ellenőrizhető, hogy a nő megőrizte-e ártatlanságát leendő férjének és parancsolójának a nászéjszakáig. A házassági szertartás után, a „nászéjszakát” közvetlenül megelőzően a férj anyja ujjával behatol a gáton levő nyílásba, mely oly szűk, hogy csak a vizelet és a menstruációs vér tud távozni. Az anyós ujjával helyet csinál a vőlegény férfiasságának, aki a vérző, roncsolt hüvelybemeneten keresztül behatolva teszi asszonnyá először az ifjú arát. Így mindenki biztos lehet abban, hogy az új feleség szűzen érkezett a házasságba. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a vőlegényre mindez nem vonatkozik – az ebből következő logikai ellentmondása törzs bölcseit nem nagyon zavarja, ezért nem is bonyolódnak az ellentmondás feloldását célzó diskurzusokba. Mindenkinek, ami neki jár: a férfiaknak önnön férfiasságuk, a nőknek az önmegtartóztatás és alázat.

Ezzel a 37 éves ugandai származású anya az első, akire a törvény eszközével is lesújtanak azért, mert az elmaradott barbár szokásait új hazájában is tovább élteti. A vád szerint a szörnyű műtétet otthoni körülmények között végezték el a kislányon. A műveletben részt vett az anya partnere is. A történtekre úgy derült fény, hogy a 2017 augusztusában elvégzett csonkítás után a kislány egy kelet-londoni kórházba került, ahol az orvosok észlelték a szörnyű végeredményt. Az anya azzal magyarázta a sérülést, hogy kislányon nem volt fehérnemű, amikor véletlenül elesett, és a szekrény fémszegélye megsértette a nemi szervét. A vizsgáló orvos azonban nem hitt az anyának, ehelyett azonnal hívta a rendőrséget, mert nem látott a kislányon olyan tipikus hámhorzsolásokat, melyek azt bizonyították volna, hogy tényleg úgy történt a baleset, ahogyan a szülők elmesélték. A gyermek gyermekotthonba került, ahol elmondta a rendőröknek, hogy „egy boszorkány vágta meg a lába között”, és arról is beszámolt, hogy azt ígérte a szüleinek, hogy erről soha senkinek nem fog beszélni.

Itt tennék egy kis kitérőt, ugyanis szakmai körökben is sokan vitatják, hogy nem lenne-e biztonságosabb, hogy ha már úgyis sor kerül ezekre a műtétekre nagy titokban, legtöbbször nem megfelelő körülmények között, nem megfelelő eszközökkel és szakértelemmel, akkor nem lenne-e biztonságosabb, ha valamifajta legális formát találnának rá, hogy legalább a feltételek biztonságosak legyenek. Mások határozottan elutasítják az ötletet arra hivatkozva, hogy ezzel a létjogosultságát ismernénk el a teljesen felesleges, a nőket egész életükre megnyomorító beavatkozásnak. Én egyértelműen az utóbbi állásponton vagyok. Azt meg egészen extra képtelenségnek tartom, hogy már az is előfordult, hogy egy orvosnak azért kellett magyarázkodnia hivatalos szakmai és jogi fórumok előtt beleegyezés nélküli beavatkozás elvégzéséért, mert egy más ok miatti nőgyógyászati műtét kapcsán próbált valamit tenni a megnyomorított nemi szervek helyreállítására.


Amikor a boszorkányság sem segít

De térjünk vissza a mostani esetre. Az ítéletben a bíróság egyértelművé tette, hogy a brit törvények nem tűrik meg a barbár szokást, és a nemi szervek megcsonkítását a gyermekbántalmazás egyik legsúlyosabb formájaként kezelik. Egyelőre nem tiltja ugyanakkor törvény azokat a babonaságokat és boszorkányságokat, melyeket a nő most bevetett, hogy hallgatásra bírja az ellene tanúskodókat, az egészségügyi személyzetet, a szociális munkásokat, az anya nagyobbik fiát és a többieket. A házkutatás során egész ládányi citromot találtak a nő lakásában, mindegyik félbe volt vágva és cédulák belehelyezve azok neveivel, akik tanúskodhattak az ügyben a szülők ellen. A boszorkányság célja az volt, hogy „elhallgattassa” a tanúkat és „befagyassza a szájukat”.

Az már csak plusz érdekesség, hogy a rendőrségi vizsgálat során lefoglalt mobiltelefonokon pornográf, sőt pedofil tartalmakat találtak. Az egyiken például és 5 éves kisfiú és egy 12-13 év körüli lány látszik, míg a másikon egy nő egy kígyóval, egy férfi pedig egy kutyával szexel.

„A női nemi szervek megcsonkításáért kiszabott első ítélet remélhetőleg elindít egy folyamatot és határozott üzenetet küld az érintettek felé, hogy az ilyen bűncselekményeket a befogadó többségi társadalom nem tolerálja és a törvény teljes szigorával lesújt az elkövetők fejére” – kommentálta az ítéletet Leethen Bartholomew, a FGM Központ vezetője.

Mit is mondhatnék még? Így legyen!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page