top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Szabad egy kávét? – kávé és szoptatás

Sok kismamát riogatnak azzal, hogy a terhesség és a szoptatás alatt jobb, ha teljesen felhagynak a kávéfogyasztással, mert a koffein a méhlepényen átjutva, illetve az anyatejbe kerülve árthat a babának. Tegyük tisztába a kérdést: ihat-e kávét a várandós és szoptatós kismama?

Annyit máris előrebocsáthatunk, hogy a megoldás kulcsa a mértékletesség.

 

A szoptatás időszaka sokszor igénybe veszi az anyát, különösen az első napokban, amikor még nem áll be az alvás és az ébrenlét rendje, illetve a szoptatási idők. Ilyenkor életmentő lehet egy reggeli kávé, hogy a kóros alváshiány ellenére átvészeljük a következő napot is. Igen ám, de sok kismama aggódik, hogy az anyatejjel átjutó koffein nem árt-e a babának. Erre sokszor a környezetük is ráerősít azzal, hogy a kávéivás veszélyeivel riogatja őket. Pedig mértékkel fogyasztva lehet kávét inni szoptatás alatt is, miért is ne?

Az alábbiakban sorra veszem az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkat.


Kávé és szoptatás – de mennyi is jut át az anyatejjel?

A szoptatás alatti kávéfogyasztás veszélyeivel ijesztgetők legfőbb érve, hogy a kévé – illetve a benne lévő koffein – egy az egyben átkerül a baba szervezetébe, ami a testméretéhez képest veszélyes koffeinlöketet jelent. A valóság azonban az, hogy az anya szervezet elkezdi lebontani a koffeint, mielőtt annak egyáltalán módja lenne bekerülni az anyatejbe. Dr. Thomas Hale például azt írja Medications and Mothers Milk (Gyógyszerek és anyatej) című könyvében, hogy mértékkel fogyasztva a kávé nem jelent számottevő veszélyt a szoptatás során: az anya által elfogyasztott koffeinmennyiség mindössze 1 százaléka jut át az anyatejjel a baba szervezetébe, ami olyan kis mennyiség, hogy nem okoz problémát.

Az amerikai Centers Disease Control and Prevention például azt tartja a legbiztonságosabbnak, ha a szoptatás alatti koffeinfogyasztás mértéke nem haladja meg a 300 milligrammot, ami 2-3 csésze átlagos erősségű kávénak felel meg. Valószínűleg ennél valamivel nagyobb mennyiség sem károsítja babát, le a legjobb napi 2-3 csésze alatt maradni.

Érdemes tudni, hogy az anyatej koffeinkoncentrációja kávéivás után 1-2 órával a legmagasabb.


A kávéivás előnyei és hátrányai

Sokan aggódnak amiatt, hogy az anyatejjel átjutó koffein megzavarja a baba alvását, egy 2012-es vizsgálat azonban cáfolta ezt a feltételezést. Három hónapos babák vizsgálata alapján ugyanis azt találták, hogy nem különbözött az alvásminőség attól függően, hogy az anya fogyasztott-e – mértékkel! – kávét vagy sem. Egy korai vizsgálatban hasonló következtetésre jutottak.

A szoptatás alatti kávéfogyasztással kapcsolatban a másik félelem, hogy a kávéban lévő savak megköthetik az anyatej vastartalmát, ami vashiányhoz vezethet a babánál. Ezt sem igazolják tudományos bizonyítékok, de mivel az anyatej normálisan sem tartalmaz túl sok vasat, a kávéimádók jobban teszik, ha ezt a kérdést megvitatják orvosukkal.


Jobban járok-e a koffeinmentes kávéval?

Aki egészen biztosra akar menni (és szereti), annak jó választás lehet a koffeinmentes kávé, ami legalább olyan biztonságos – ha nem biztonságosabb −, mint a hagyományos, koffeintartalmú kávé. A koffeinmentes kávé előállítási technológiája során a kávé savtartalma fokozódik, ezért itt még lényegesebb lehet az anyatej vastartalmának csökkenése, amire gondolni kell, ha a valaki a koffeinmentes kávé mellett dönt.

Miben van még koffein a kávén kívül?

Koffein nem csak a kávéban van. A teljesség igénye nélkül még néhány ital, aminek a koffeintartalmát ugyancsak figyelembe kell venni, ha valaki ügyelni akar arra, hogy az anyatejbe ne jusson át túl sok koffein:

  • energiaitalok

  • mindenfajta (fekete, zöld, fehér)

  • tea

  • kóla

  • csokoládé, illetve kakaóval készült édességek

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page