top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Marihuánával szoptatod a gyereked?

Egy felmérés szerint a marihuánát fogyasztó anyák tejében az esetek legnagyobb részében kimutatható a drog. A mérések szerint a marihuána a fogyasztást követő hatodik napon is jelen van az anyatejben.


Az anyatejjel sok minden átkerül a baba szervezetébe, a marihuána miért lenne kivétel?


 

Egyre több országban kerül napirendre a marihuána legalizálásának a kérdése, ezzel együtt mind több kutatás foglalkozik a marihuánafogyasztás egészségi hatásával – nemcsak magának a drogfogyasztónak, hanem például a gyermekeinek az egészsége szempontjából. A drog legalizálása mellett gyakori érv, hogy nem kis mennyiségben nem jelent kockázatot a fogyasztóra nézve. De mi a helyzet a gyerekével?

Bár a gyermekgyógyászok – köztük az amerikai gyermekgyógyász szakmai kollégium (AAP, American Academy of Pediatrics) – ajánlásában régóta az szerepel, hogy a várandós és szoptató anyák teljes mértékben tartózkodjanak a marihuána fogyasztásától, eddig csak kevés adat állt rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ez a „könnyűnek” nevezett drog miként befolyásolja a magzat, majd később a csecsemő idegrendszeri fejlődését.

A kérdés tisztázására a Kalifornia Egyetem kutatói mérték, hogy a marihuána a fogyasztás után még mennyi ideig mutatható ki az anyatejből. Eredményeiket a Pediatrics című lapban tegnap hozták nyilvánosságra. Ötven anyától gyűjtöttek anyatejmintákat, akik napi vagy heti rendszerességgel, illetve csak alkalmanként használtak marihuánát. A marihuána fő pszichoaktív komponensét, a tetra-hidro-kannabinolt (THC) a tejminták 63 százalékában tudták kimutatni a drogfogyasztás után akár még hat nappal is.


A drog kockázatai a szoptatás előnyeivel szemben

„A gyermekgyógyászok gyakorlatában viszonylag gyakori szituáció, amikor egy szoptató anya arról kér tájékoztatást, mennyire biztonságos a drogfogyasztás a szoptatás alatt. Egyelőre nincs megdönthetetlen bizonyíték a kezünkben, mely alapján kategorikusan tilthatnánk a marihuánafogyasztást a szoptatás alatt, és ennek potenciális kockázatát mindig annak fényében kell értékelnünk, milyen pótolhatatlan szerepe van az anyatejnek a baba fejlődésében” – mondja Christina Chambers gyermekgyógyász professzor, a közlemény első szerzője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 6 hónapos korig kizárólagos szoptatást javasol. Igazolt tény, hogy a szoptatás véd a bölcsőhalál, az élet későbbi szakaszában pedig az asztma és az elhízás ellen, ezen kívül az élet első hónapjaiban erősíti a baba immunrendszerét. A szoptatás az anya szempontjából is előnyös, hiszen az is igazolt tény, hogy a szoptató anyák között ritkább a mell- és méhrák, illetve a 2-es típusú cukorbetegség.


A THC könnyen bekerül az anyatejbe

A kannabinoidok – azaz a marihuána aktív vegyületei, melyek közé a THC is tartozik – előszeretettel kötődnek a zsírmolekulákhoz, melyek nagy mennyiségben találhatók meg az anyatejben. Többek között ezzel is magyarázható, hogy például egy füves cigaretta elszívása után az aktív hatóanyag olyan hosszú ideig kimutatható az anyatejből. „Akár a fogyasztás után csaknem egy héttel is találtunk THC-t az anyatejben, de egyelőre még nem tudjuk, hogy ez jelent-e bármilyen veszélyt is a babára nézve, illetve hogy a kannabinoidok esetében létezik-e olyan, hogy „még biztonságos mennyiség”. Annyi azonban bizonyos, hogy a manapság kapható marihuánás termékek – elsősorban a dohányok – erősebb hatóanyagokat tartalmaznak, mint akár 20-30 évvel ezelőtt, ez pedig mindenképpen óvatosságra kell, hogy intsen” – fogalmaznak a szerzők.

Forrás: Pediatrics


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page