top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne etesd kézfertőtlenítővel a gyereket!

Járvány van, nem csoda hát, ha fertőtlenítünk úton-útfélen, locsoljuk a fertőtlenítő szereket, ahová csak érjük. De talán nem is gondolunk arra, hogy azzal, hogy mostanában azok is bedobják a retikülbe a kis flakon kézfertőtlenítőt, akik korábban nem használták, és a háztartásban is több fertőtlenítőszer fogy a szokásosnál, egy újabb veszélyforrást is bevittünk az otthonainkba.


A járvány nem kívánt következménye, hogy megugrott a gyermekkori fertőzések száma, ezen belül is a leggyakoribb, hogy kicsi gyerekek tévedésből vagy játékból a mostanában szinte „alapfelszerelésnek” számító kézfertőtlenítőt eszik/isszák meg.

 


A táskába dobható méretű kézfertőtlenítők divatja nem a koronavírussal kezdődött, hiszen ki ne látna olyanokat az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön már régebb óta, akik lépten-nyomon locsolják a kezükre a fertőtlenítőszert. És ez nem is baj, sőt, legalábbis amíg a normális kereteken belül marad. Vannak persze extrém kézfertőtlenítő-fanok is (róluk itt írtam korábban), de ez a mai témánk szempontjából tulajdonképpen mellékszál.

Megjelent viszont a koronavírus, így most már olyanok is használják ezeket a vegyszereket, akik korábban nem. Ráadásul eléggé zaklatott időszakot élünk mindannyian, ilyen körülmények között ugyan kinek van rá ideje, hogy minden pillanatban rajta legyen a szeme a gyereken? A kérdés persze költői, mert természetesen a járványhelyzet sem ad felmentést ez alól.


A járvány nem kívánt következménye sajnos, amire talán nem is figyelünk, hogy egy amerikai toxikológiai (mérgezéstani) portál, a Poison Control adatai szerint

22 százalékkal, azaz csaknem egynegyedével megugrott azoknak a sürgősségi osztályos megjelenéseknek a száma, amikor a szülők azért viszik orvoshoz a gyereket, mert az véletlenül vagy játékból beleivott a kézfertőtlenítőbe.

A háztartásban fellelhető vegyi anyagok (mosószerek, egyéb tisztítószerek stb.) okozta mérgezésekkel kapcsolatban a korábban már leírtam, hogy alapvetően és leggyakrabban két oka van ezeknek a baleseteknek: az egyik, hogy a kisgyerekek például a színes, tetszetős mosószerkapszulákat édességnek vagy játéknak nézik, a másik pedig az, amikor veszélyes vegyszert öntünk át eredeti csomagolásából más címkéjű flakonba, például maró hatású vegyszert üdítőital vagy ecet flakonjába. A kézfertőtlenítőkkel kapcsolatban talán további veszélyt jelent, hogy az újabb és újabb fertőtlenítőszerekkel, köztük a kézfertőtlenítőkkel a kisgyerekek még nem találkoztak, és nem volt alkalmunk elmagyarázni nekik, hogy ezek is bizony a veszélyes kategóriába tartoznak. És az okok között természetesen nem szabad megfeledkezni a legáltalánosabb okról sem: amikor a veszélyes anyagot a gyerekek által könnyen elérhető helyen hagyjuk vagy tároljuk.


De térjünk vissza a kézfertőtlenítőkre, melyeknek egyik legfontosabb alkotóeleme az etil-alkohol. Az etil-alkohol tulajdonképpen a legközönségesebb alkohol, mely a különféle élvezeti szeszesitalokban is megtalálható. Nem csoda hát, hogy a kézfertőtlenítők lenyelve nagyobb mennyiségben gyerekeknél részegséghez hasonlító tüneteket idézhetnek elő. És nem, most ne legyintsünk mondván, hogy ó, amennyi alkohol abban a kis flakonban van, mert a kisgyerekek biológiai sajátosságai miatt már viszonylag kis mennyiségű alkohol is nagy pusztítást vihet véghez. Ezek persze szerencsére extrém esetek, és a szakértők hangsúlyozzák, hogy egészen biztosan nem lesz komoly baja gyereknek vagy bárki másnak, ha csak éppen belenyal ezekbe a vegyszerekbe, de jobb a bajt megelőzni, és ezeket az alkoholtartalmú kézfertőtlenítőket is gyerekektől elzárva tárolni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page