top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mosószert enni nem menőség, hanem idiótaság!

A különféle netes „kihívásokról” szóló írásokat mindig azzal vezetem be, hogy a gyerekeink nagyon leleményesek, ha arról van szó, hogyan ártsanak maguknak. A sok értelmetlen és sokszor veszélyes marhaság után most itt az újabb: együnk mosószerpárnácskákat! Ja, inkább ne!


Többször írtam már a különböző internetes kihívásokról, az úgynevezett challenge-ekről. Úgy látom, a gyerekeink nagyon leleményesek tudnak lenni, ha arról van szó, hogyan ártsanak maguknak.

 

Sokszor képesek olyan dolgot kitalálni, amiről józan anyaként eszünkbe nem jutna, hogy eszükbe jut. És ahol szar van, ott veréb is van. Ezért döntöttem úgy, hogy ezekről szép sorban beszámolok azzal a céllal, próbáljunk felkészülni arra, amire nem lehet. Nincsenek illúzióim: mindig egy lépéssel ezeknek a teljesen értelmetlen „kihívásoknak” a kitalálói mögött fogunk járni.

Nem vagyok persze naiv, tudom, hogy ezeknek a kihívásoknak nagyon is jól körülírható céljuk van: az adott közösséghez tartozás próbakövei, melyek azt bizonyítják, hogy az adott személy megfelel a közösség elvárásainak, teljesíti a szabályait, méltó arra, hogy a közösség tagjának tekintsék. De nem lehetne valami valóban értelmes vagy legalább veszélytelen feladatot kitalálni végre?

Írtam már korábban a dezodoros próbáról vagy éppen az öngyújtogatásról, aztán ott van egymás fojtogatása, ehhez képest ártatlan gyerekjátéknak tűnik a gyerek teljesen idióta arcon dobása egy szelet sajttal – egyébként ez sem annyira ártalmatlan, lévén a gyerek nem érit, mi és miért történik vele, amikor hirtelen egy kis sajt landol az arcán.

Ezekhez képest viszonylag új idiótaság, amikor azt dokumentálják, hogy valami olyat esznek, ami − legalábbis hagyományosan értelemben – nem étel, legyen az műanyag csomagolás, kartonpapír, a gyümölcs héja vagy éppen banán héjával együtt. De míg a gyümölcshéj evése maximum egy kis hasfájással könnyen átvészelhető, a műanyag evése már nem annyira ártatlan vállalkozás, míg a mosószert tartalmazó párnácskák elfogyasztása már egyenesen önveszélyes. A kihívás reklámozása, a kihívásra való felhívás pedig szerintem kimeríti a közveszélyokozás fogalmát. Nemrégiben a nagy közösségi oldalak harcot hirdettek a veszélyes tartalmak bojkottjáért. Hogy ez mennyire eredményes. jól szemlélteti, hogy a megfelelő keresőszavakat beírva a Youtube jelenleg is videók tucatjait dobja fel erről a mosószerevős marhaságról.

Arról már olvashattál már az Anyás-Apáson, hogy ezek a színes párnácskák miért veszélyesek, ha valaki megeszi azokat. Abban a posztban azonban veszélyérzettel nem rendelkező kisgyerekekről volt szó, akik játéknak vagy édességnek nézik ezeket a vonzó külsejű tárgyakat. No de értelmes (?) fiatalként megenni ezeket, az már egy egészen más kategória.

Érdekes egyébként, hogy a mosószerevős kihívásnak már szócikke is van a Wikipédiában. Eszerint az őrület 2017 decemberében indult útjára, egyes források szerint egy szatirikus sajtótermék meggondolatlan cikke nyomán. A hülye ötlet azonban gyorsan elnyerte sokak tetszését, egy-egy ilyen videó már 1-2 hónap után több százezres nézettséget hozott. Az egészségügyi hatóságok viszonylag gyorsan reagáltak és felhívták a figyelmet arra, hogy a mosószerben lévő vegyi anyagok enyhébb esetben gyomorfájást, súlyosabb esetben mérgezéses tüneteket is okozhatnak.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page