top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nyald meg a WC-ülőkét – avagy mit lát a gyereked a neten a koronavírusról?

Frissítve: 2020. márc. 28.

A koronavírus-járvány pozitív hozadéka, hogy ma már viszonylag könnyen talál szakmailag megbízható információkat témában az, aki legalább a minimális ismeretekkel rendelkezik azzal kapcsolatban, hogyan tudja elkülöníteni egymástól a szenzációhajhász hamis infókat a megbízható információktól. Kevés szó esik azonban arról, hogy van egy szürke zóna, ahová „közönséges földi halandó” szülőnek nem nagyon van bejárása, így aztán nem is sok fogalma van arról, milyen információkhoz, sokszor veszélyes sületlenségekhez jut ott kis- vagy nagy kamasz gyermeke.



Igen, azokról a közösségi oldalakról beszélek, melyeket szinte kizárólag gyerekek és fiatalok látogatnak.

 

Korábban már két cikkben is foglalkoztam azzal, hogy a szülőknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy például az olyan applikációban mint a TikTok, milyen képtelenségekkel találkozhatnak gyerekeik. Ezek jobb esetben csak értelmetlenek, legrosszabb esetben veszélyesek. Múltkor például itt az Anyás-Apás-on is olvashattál a baleset- és életveszélyes „Skull Breaker Challenge” nevű hívásról, de arról is írtam már, hogy olyan téves információk is terjednek ott a kamaszok körében, hogy a terhességi tesztekben lévő tabletta voltaképpen esemény utáni fogamzásgátló, így annak bevétele anélkül alkalmas a meggondolatlan szex következményeinek megelőzésére, hogy ehhez be kellene avatni apukát vagy anyukát, vagy legalább meg kellene látogatni a nőgyógyászt vagy a patikát.


Vásárold fel az összes kézfertőtlenítőt!

Neked, aki tanácstalanul állsz a hetek óta üresen tátongó polcok előtt, ahol elvileg a kézfertőtlenítőknek kellene lenniük, eszedbe jut-e, hogy például TikTokon az utóbbi hetek egyik legnépszerűbb és legtöbb megtekintést hozó megosztását azok a fotók és videók jelentik, melyeken a kamaszok bemutatják, hogyan halmoztak fel otthon ipari mennyiségeket ezekből a termékekből, melyekre most nagyon sok embernek lenne szüksége. Egy 18 éves amerikai tinédzser, bizonyos Olívia csaknem másfél millió megtekintést ért el egy videójával, melyen az látható, hogy kihúz egy fiókot, amelyben szép rendben sorakozik rengeteg kézfertőtlenítő, körülbelül 100 flakonnyi.


Olivia videója tulajdonképpen csak a startpisztolyt sütötte el, a videót látva ugyanis a tinik sorban kezdték el megosztani fotóikat és videóikat arról, mekkora elképesztő mennyiségben raktároztak be kézfertőtlenítőkből. Az eddigi rekordot azonban valószínűleg egy Victoria Sepiashvili nevű New York-i táncosnő tartja, akinek házi raktárában csaknem félezer flakonnyi kézfertőtlenítő van.


Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a kézfertőtlenítők vásárlása nem a mostani járvány következménye, hiszen vannak, akik évek óta gyűjtögetik kollekciójukat, és mindig bevásárolnak az újdonságokból, amikor kedvenc márkájuk egy új illatot dob a piacra.

A probléma pedig az a mostani járvány szempontjából az, hogy mint minden hasonló terméknek, ezeknek a kézfertőtlenítőknek is van lejárati idejük.

Most járvány idején a szakemberek kifejezetten arra figyelmeztetnek, hogy ügyeljünk a lejárati időre, hiszen a lejárt szavatosságú fertőtlenítőszerektől nem várható kellő védelem, így hamis biztonságérzetet keltenek, akár bőrreakciókat is okozhatnak, így többet ártanak, mint használnak.

Nyald meg a WC ülőkét!

Míg az előbbi tiktokos őrület inkább önző és egoista, mint veszélyes, egy TikTok-„sztár” bizonyos, Ava Louise kifejezetten buta és veszélyes kihívást indított el „Coronavirus Challenge” (koronavírus kihívás) néven. Egy rövid klipben mutatja meg magát a már ránézésre is az értelmes gondolatok területén nyilvánvalóan rengeteg kihívással küzdő 22 éves nő, amint éppen megnyalja egy repülőgép közös mosdójában a WC-ülőkét. A klipet először a twitteren tette közzé, és el is érte vele, amit akart, hiszen több több százezren nyitották meg a videót.

A klip érthető módon hatalmas felháborodást keltett az értelmesebb kamaszok és azon kevés felnőtt, akiknek legalább valamennyi fogalmuk van arról, hogy gyermeke milyen tartalmakkal szembesül nap mint nap. Az emberiség értelmesebb fele teljesen jogosan azzal vádolja a klip készítőjét, hogy önző módon csak az érdekli, hogy valamilyen módon minél nagyobb figyelmet csikarjon ki magának, miközben talán fogalma sincs arról, hogy mostanra világszerte százezres nagyságrendűre emelkedett a fertőzöttek száma, és sok ezren meghaltak a betegségben.


Te tudod, mit néz a gyereked?

Ezzel az egésszel nem az öncélú megbotránkoztatás volt a célom, hanem arra szeretnélek figyelmeztetni, figyelj arra, milyen tartalmakkal találkozik a gyereked azokon a platformokon, ahol a szülők tipikusan nincsenek annyira jelent, mint például a Facebookon, és naivan azt gondolják, hogy ott nem is kerül a gyerekek szeme elé olyan tartalom, ami veszélyes lehet. Érdemes időről-időre a mindennapi beszélgetésekbe (nálatok vannak ilyenek?) beleszőve mintegy észrevétlenül a rákérdezni arra is, hogy milyen érdekes, meglepő vagy szokatlan tartalommal találkozott a gyerek a TikTokon, a Twitteren vagy más közösségi oldalakon. Ha olyan tartalmat említ a gyerek, ami bármilyen szempontból aggályos lehet felnőtt szemmel nézve, érdemes utánajárni és egy rövid, nem „hegyi beszéd” jellegű beszélgetésben helyretenni a dolgokat.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page