top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ne piát adj neki, hanem csokitojást!

Húsvét hétfőn megindulnak a locsolkodók, hogy egyetlen lány se hervadjon el jövőre. A hímes tojás és a pénz mellett sok helyen alkohollal is kínálják a vendégeket – és sajnos nemcsak a felnőtteket, hanem a kisfiúkat is. Az alkoholról egyébként is tudjuk, hogy „öl, butít és nyomorba dönt”, de tudtad-e, hogy a gyerekek számára különösen veszélyes, akár halálos is lehet?


Miért ne adj alkoholt a gyerekeknek? Sorolom. És mit tegyél, ha mégis megtörtént a baj? Ezt is elmondom.

 

Eddig jutva az olvasásban sokan biztosan felkapják a fejüket, mondván: „már miért kínálnék kiskorút alkohollal?”. Pedig sokkal több szülő tartja helyénvalónak a gyerekek szeszes itallal való kínálgatását, mint azt korábban gondolnánk.


Aki korán kezdi, később ésszel iszik?

Legutóbb például tavaly decemberben – az év végi ünnepek szempontjából éppen jó időben – került nyilvánosságra egy amerikai felmérés eredménye, mely szerint minden hatodik szülő engedi meg 14 évesnél fiatalabb gyerekének, hogy alkoholt fogyasszon. A Pennsylvania State University felmérésében a megkérdezett szülők többsége azzal indokolta a gyerek korai alkoholizálását, hogy így akarja felelős alkoholfogyasztásra nevelni gyermekét. Az is kiderült, hogy az iskolázott, fehér bőrű népességben vélik leginkább azt a szülők, hogy ha már korán megismertetik gyermeküket a szeszes italokkal, akkor nagyobb eséllyel válik belőle felelős, mértékletes alkoholélvező (nem véletlenül írtam alkoholélvezőt alkoholfogyasztó vagy alkoholivó helyett). Teszik ezt annak ellenére, hogy korábban már kutatások sora bizonyította, hogy a korán kezdett alkoholfogyasztás rontja az iskolai teljesítményt, magatartásproblémákat okoz, és nagyobb eséllyel vezet felnőttkorban alkoholizmushoz.

„A jó társadalmi helyzetben élő szülők azt hiszik, hogy ha korán megengedik gyermeküknek, hogy szeszes italt fogyasszon, ezzel megtanítják őket a felelős alkoholfogyasztásra és megvédik őket a veszélyes ivási szokásoktól. Ezt a feltevést azonban nem erősítik meg tudományos kutatások − figyelmeztetett az amerikai vizsgálat vezetője, Jennifer Maggs. − A jó társadalmi helyzetben élő gyermekek szülei mégis a ténylegesnél kisebb veszélyt látnak az alkoholfogyasztásban.”

Érdekes megfigyelést volt, hogy a kérdést hasonlóan látják a csak kevés vagy közepes mennyiségű alkoholt fogyasztó apák és anyák, mint a keményen alkoholizáló szülők. Az absztinens szülők azonban nagyobb arányban tiltják teljes mértékben a szeszes italok fogyasztását gyermekeiknek.

A 14 éves gyermekek megkérdezése alapján az derült ki, hogy a gyermekek csaknem fele megkóstolt már legalább néhány kortynyi szeszes italt, míg három évvel korábban − 11 éves korban − még csak minden hetedik gyermek válaszol igennel az alkoholfogyasztást firtató kérdésre.

A szakemberek szerint 15 éves korig egyetlen gyermeknek sem lenne szabad egyetlen korty szeszes italt sem fogyasztania. Az alkohol ugyanis károsítja a gyermek egészségét, és különösen veszélyes a fejlődésben lévő gyermeki agyra. „Aggodalommal látjuk, hogy ezek az üzenetek nem mennek át a szülők számára, akik a legjobbat próbálják tenni azzal, hogy felelős ivásra akarják nevelni gyermekeiket” – mondják a szakemberek.


Hogyan károsítja a gyermekek szervezetét az alkohol?

Az alkohol elsősorban a központi idegrendszerre hatva károsítja a gyermekek szervezetét – ez nem sokban különbözik a felnőttkori hatásoktól. Szeszes ital fogyasztását követően a gyermek járása bizonytalanná, beszéde akadozóvá válik, kritikátlanul kezd viselkedni, olyan dolgokra ragadtatja magát, melyet józanul soha nem tenne meg. Ezzel akár ön- vagy közveszélyes helyzetekbe is sodorhatja önmagát.

A gyomor irritációja miatt hányinger, émelygés léphet fel, és a gyermek akár hányhat is. Légzése és szívműködése akár veszélyes mértékben is lelassulhat. A vérnyomás csökken, eszméletvesztés, súlyos esetekben pedig halál is előfordulhat.

A gyermekkori alkoholfogyasztás speciális, csak gyermekekre jellemző következménye, hogy a vércukorszint leesik. Ennek következtében görcsrohamok vagy kóma alakulhat ki, mivel az agy nem jut elegendő glükózhoz. Ha vércukorszint csökkenése jelentős, akár ez is okozhatja az alkoholmérgezett gyermek halálát.

Azért sem szabad kockáztatni azzal, hogy a gyerekeket szeszes itallal kínáljuk, mert az egyes gyerekek esetén igen nagy szórást mutathat, mekkora az az alkoholmennyiség, mely az adott gyermeknél már alkoholmérgezést okoz. A gyermekek testsúlya és testmagassága is igen eltérő lehet. Gyermekkorban az alkohol nagyon rövid idő alatt felszívódik a gyomorból. A fentiekből következik, hogy egy gyermeknél az alkohol már olyan csekély mennyiségben is veszélyes tüneteket vagy halált is okozhat, melyet egy felnőtt szervezet még könnyedén tolerál, és amitől egy felnőtt legfeljebb egy kicsit becsíp.

Nem teljesen a húsvéti locsolkodás témájához tartozik, de a szeszes italok legfontosabb alkotóeleme, az etilakohol vagy etanol nemcsak a borban, sörben és tömény italokban található meg, hanem például egyes szájvizekben, arctonikokban, hajápoló termékekben és kézfertőtlenítőkben is.


Mit tegyünk, hogy ne legyen baj?

- A szeszes italokat tároljuk biztonságos, a gyerekek által elérhetetlen helyen. (Ugyanez vonatkozik az imént felsorolt egyéb alkoholtartalmú folyadékokra is.)

- Családi összejövetelek, baráti találkozók alkalmával ne hagyjunk a poharakban vagy a sörös dobozokban italt. Nem egy esetben okozott már alkoholmérgezést, hogy a felügyelet nélkül maradt gyerek összeivott mindenfélét az asztalon hagyott üvegekből és poharakból, míg a szülők átvonultak az ebédlőből a nappaliba beszélgetni.

- Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek alkoholt fogyasztott, helyezzük őt biztonságba és hívjunk azonnal orvost. A mentődiszpécsertől a következő kérdésekre számíthatunk:

            - vannak-e és milyen tünetei a gyermeknek;

            - eszméleténél van-e a gyermek;

            - milyen alkoholt és milyen mennyiségben fogyasztott;

            - mikor történt az alkoholfogyasztás;

            - mennyi a gyermek hozzávetőleges testmagassága és testsúlya.

De a legjobb, ha: Egyáltalán. Nem. Kínálunk. Alkohollal. Gyereket.

Fotó forrása: medicaldaily.com


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page