Anyás-Apás · 2023.03.06 09:21 · 4 perc

Keveset beszélünk róla, pedig minden 12. gyereket érint

Cukorbetegség, laktózintolerancia, gluténérzékenység… Az anyagcsereproblémákkal küzdő fiatalok száma egyre nő: Magyarországon minden 12. gyerek endokrin, táplálkozási vagy anyagcsere-problémákkal küzd. Megfelelő diagnosztika és kezelési terv révén ők is teljes életet élhetnek, ehhez azonban korszerű műszerekre van szükség.

Ezt segíti az idén 20 éves K&H Gyógyvarázs pályázat, amelynek fókuszában ebben az évben az anyagcsere-betegségek gyógyítása áll, de a gyermekegészségügyi intézmények mindennap használatos innovatív eszközökre is benyújthatják pályázatukat 2023. április 5-ig.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Cukorbetegség, laktózintolerancia, gluténérzékenység – Magyarországon 149 ezer gyermek küzd endokrin, vagyis táplálkozási és anyagcsere-problémákkal a KSH 2021-es adatai alapján.

Az anyagcsere-betegségek azért alakulnak ki, mert a tápanyagok lebontásáért felelős speciális molekulák (enzimek) nem működnek rendesen, így a szervezet nem képes megfelelően átalakítani és felhasználni a táplálékot. Jó hír azonban, hogy megfelelő kezeléssel a betegség kordában tartható, és az anyagcseregondokkal küzdő fiatalok is teljes életet élhetnek.

„A veleszületett anyagcsere-betegségek egy jelentős csoportját Magyarországon már a születést követően is szűrővizsgálattal vizsgáljuk, sok anyagcsere-betegség azonban csak későbbi életkorban alakul ki. Ilyen például a cukorbetegség, amelynek felnőttkori formáját, a 2-es típust sajnálatosan egyre gyakrabban már gyermekkorban is látjuk. A COVID-19 világjárvány számos, népegészségügyi szempontból is jelentős következménnyel járt, az életmódváltozás, valamint a kedvezőtlen érzelmi és pszichológiai hatások miatt az anyagcsere-betegségek száma is megnövekedett. Így most még nagyobb szükség van arra, hogy ezeket mielőbb diagnosztizálva megkezdődhessen a személyre szabott kezelés, amely hatására az érintett fiatalok kordában tudják tartani betegségüket”

– mondta el Dr. Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója.

Jöhet egy gyors kvíz a cukorbetegségről?

„K&H Gyógyvarázs pályázatunk idén az anyagcsere-betegségek diagnosztikáját és gyógyítását segítő innovatív eszközök támogatására fókuszál, hogy a szakemberek megfelelő műszerparkkal rendelkezve minél hatékonyabban meg tudják határozni a tünetek forrását. Így a kezelés is mielőbb elkezdődhet és a gyermekek hamarosan egészséges társaikéhoz hasonlóan teljes életet élhetnek”

– ismertette Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Természetesen az elmúlt 20 évhez hasonlóan a gyermekeket gyógyító intézmények – kórházak, szakrendelők, mentőállomások, háziorvosok, védőnői szolgálatok a mindennapi ellátáshoz szükséges orvosi műszereket is igényelhetnek, 2023. április 5-ig. A korszerű eszközökkel a diagnózis felállítása nemcsak kevesebb időt vesz igénybe, de az energiával is spórolhatnak a szakemberek, így fenntarthatóbbá is válhat a műszerpark.”

Forrás: K&H Gyógyvarázs

Fotó: Freepik

Ezek is érdekelhetnek:

Te eligazodsz a tejúton? – könyv a tejérzékenységről

Tápszert vagy cukros üdítőt a babának?

Mit ne mondj egy hasfájós baba szüleinek?

Csakazértis: „A cukorbetegség és az anyaság tudatosabbá tett”

Cukorbetegségben meghalt a hároméves kislányom

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük