Anyás-Apás · 2021.11.20 10:19 · 8 perc

Csakazértis: „A cukorbetegség és az anyaság tudatosabbá tett”

Vállalkozni, új dologba vágni a fejszét mindig bátor vállalkozás, és még nagyobb bátorság szükséges hozzá akkor, ha mindezt nehezített terepen, betegséggel élve kell meg lépni. Az Anyás-Apás sorozatában, a Csakazértisben fantasztikus nőket, anyákat, feleségeket ismerhettek meg, akik azt vallják, hogy egy betegség önmagában nem ok arra, hogy feladják az álmaikat.

A sorozat következő részében ismerjétek meg Dudásné Szerafi Anitát, a Szera Webdesign alapítóját. A cikk végén megtalálod Anita összes elérhetőségét, ha felkeltette az érdeklődésedet a szolgáltatása.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ki vagy te, hol élsz, mit csinálsz, milyen végzettséged van? Az eredeti végzettséged szerinti munkát végzed vagy kicsit másfelé indult az életed?

Dudásné Szerafi Anita vagyok a Szera Webdesign alapítója. Arculat- és weboldalkészítéssel foglalkozom, ami egy igazi szerelemvállalkozás a számomra. Három dolog volt mindig is életemben, amivel szerettem foglalkozni: az emberekkel, a művészettel és az informatikával. Így szociálpedagógus végzettséget szereztem, amit kiegészítettem informatikai kurzusokkal, tanfolyamokkal itthon és külföldön. Az első olyan munkám, ami kapcsolódott a jelenlegi vállalkozásomhoz, az volt, amikor évekkel ezelőtt egy orvosoknak szóló online társasági magazinnak voltam a szerkesztője. Ezt nagyon szerettem, változatos munka volt. Majd éltem és dolgoztam Görögországban és Angliában is. Utolsó külföldi munkahelyem a bristoli kórház volt, ahol kardiológiai klinikai koordinátor voltam, innen költöztem haza 2015-ben szülővárosomba, Miskolcra. Életem legmeghatározóbb időszaka volt a külföldön eltöltött évek.

Beszélj egy kicsit a betegségedről, mi ez, mikor és hogyan derült ki?

Első kisfiammal voltam várandós 2017-ben amikor a cukorterhelésen kiderült, hogy nem megfelelőek az értékeim, és szükséges a szigorú diéta tartása. Ezt még át is vészeltem, és a császáros szülést követően sokáig úgy tűnt, hogy minden rendben van. A második fiammal már majdnem 3 hónapos várandós voltam, mire kiderült, hogy továbbra sem jó a cukrom, és azonnal diétáznom kell, amit ki kellett egészíteni inzulinnal. Annak a lehetősége is felvetődött, hogy genetikai probléma is adódhatott, így a terhességi cukorbetegséggel (GDM) foglalkozó osztályon azt is felvetették nekem, hogy gondolkodjak el azon, hogy meg akarom-e tartani a kisfiamat. További vizsgálatokra küldtek: a Debreceni Egyetemre jártam havonta egyszer speciális ultrahangra, és genetikai tanácsadáson, vizsgálatokon kellett hónapokon keresztül részt vennem. Nagyon megviselt ez az időszak. Körülményes volt időre pontosan étkezni és beadni az inzulint kisfiam mellett. A családban senki sem cukorbeteg, alkatilag se voltam soha túlsúlyos, egészségesen táplálkoztam, de ahogy kiderült, nem eléggé.

Ennek köszönhetően, rengeteget tanultam a helyes étkezésről, étkezési szokásokról, energiaszükségletekről, a megfelelő mennyiségű szénhidrátbevitelről, a rejtett cukrot tartalmazó élelmiszerekről. Azóta sokkal tudatosabban élem az étkezéseket. Átalakult a konyhám és a főzési szokásaim is.

Mutasd be kicsit a vállalkozásodat, mivel foglalkozol. Ezzel foglalkoztál a betegséged előtt is vagy éppen a betegség miatt váltottál?

Azoknak a kisvállalkozóknak készítek főképp online arculatot és weboldalt, akik szeretik a letisztult, kifinomult, egyedileg tervezett designt. Ügyfeleim nagy részét olyan vállalkozók alkotják, akik az egészségügyben tevékenykednek, vagyis az egészséges életmóddal, tudatos táplálkozással foglalkoznak, orvos, coach, szociális területen, design területen mozognak (például kézzel készített egyedi termékeket készítenek). Legtöbbször nők/édesanyák keresnek meg. Fő profilom az online megjelenés, olyan arculati elemekkel, mint a logó, Facebook-borító, Instagram feed design, hirdetési grafika, weboldal, webshop. Ezek egységes megjelenése ma már kulcsfontosságú a brand élményhez. Számomra a legfontosabb a minőségi munka átadása, a pozitív ügyfélélmény. Tehát a munka akkor fejeződik be, amikor az tökéletes elégedettséget nem ad. Magam is akkor vagyok a legboldogabb, amikor egy elkészült terv elkápráztatja ügyfeleimet és célcsoportját. Örülök annak, hogy ma már van 2-3 állandó együttműködő partnerem, akik olyan vállalkozók, akik szintén ezen értékek mentén segítik munkámat, hogy ügyfeleimnek egy komplex szolgáltatást tudjunk nyújtani.

Ennek a szemléletnek köszönhetően folyamatosak a megbízásaim, még nem volt olyan hónap, hogy ne lett volna munkám. Sőt már a tanulmányaim alatt is kaptam budapesti megbízásokat, amire nagyon büszke voltam. Ezért is lett a mottóm: „Stílusos arculat és weboldal vállalkozásodnak, a tervezésen át a megvalósításig”.

Akkor vágtam bele webdesign tanulmányaimba, mikor már a második kisfiammal voltam várandós 2019-ben. Így az életem átalakult, egy más ritmusban kell élnem, mivel itthonról dolgozom. Mikor rátaláltam a képzésre, tudtam, hogy ez az én utam, ezt kerestem. Szívvel lélekkel dolgozom benne. A cukorbetegségnek és az anyává válásnak köszönhetően én magam is figyelek a környezettudatosságra, egészségesebb életmódra. Igyekszem ebben a szellemben nevelni a gyerekeimet is.

Hogy vagy most? Hogy tudod összeegyeztetni a betegséggel a munkád, a vállalkozásod, a családod? Mik a terveid a jövőre nézve?

Rengeteg odafigyelést és jó időbeosztást igényel a diéta folyamatos fenntartása, ami nem mindig sikerül két kisgyerek mellett. Itt is szeretném megköszönni a családomnak is a sok-sok támogatást, hiszen nélkülük nem jutottam volna el idáig.

Igyekszem gyorsan összeállítható, mégis egészséges ételeket készíteni, olyat, amit a gyerekek is szeretnek. Sokszor este dolgozom, hogy beleférjen a napközbeni főzés, vagy egyszerre egy nagyobb adagot készítek, amit tovább tudunk fogyasztani ebédekre. A legnagyobb kihívást a rendszeres sportolás beillesztése jelenti számomra. Ez a tervem a jövőre, hogy ennek legyen egy rendszeres ideje, amit csak erre fordítok. Én magam is tapasztaltam, hogy sportolás után több egységgel is tud a cukorszint csökkenni.

Vállalkozásomat folyamatosan alakítom, bővítem. Mindig hatalmas energiával, lendülettel és szeretettel ápolom vállalkozásomat. Jövőbeni terveim között szerepel a külföldi közönség felé nyitás, talán előbb is bekövetkezik, mint ahogy terveztem.

Anita weboldala egyelőre még csak most készül. Addig is a Facebookon és az Instagramon találod meg a Szera Webdesign szolgáltatásait. Anita telefonszáma: +36 30 919 8799

Fotók: Dudásné Szerafi Anita

Ha te is betegség mellett vállalkozol vagy valósítod meg önmagadat, írj bemutatkozó levelet az info@anyasapas.hu email címre. Szívesen segítek neked abban, hogy minél többen megismerjenek téged és vállalkozásodat.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

További csakazértis történeteket itt olvashatsz:

Csakazértis: „Nagyon örülök, hogy bele mertem vágni ebbe az egészbe”

Csakazértis: „Elfogadtam a helyzetet, mert tudom, mi volt előtte… én ezzel vagyok teljes”

Csakazértis: „A mai napig megkönnyezem minden kisgyermek első önálló lépteit”

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük