Anyás-Apás · 2018.04.17 07:09 · 8 perc

Mit ne mondj egy hasfájós baba szüleinek?

Ringatás, simogatás, dúdolás – semmi, de semmi nem használ, a baba csak sír. Mit sír? Ordít, üvölt. Ismerős szituáció? Egy hasfájós baba szüleinek mindenképpen. Itt vannak a tiltólistás mondatok, mit ne mondj ilyen helyzetben. A poszt végén szó esik a csecsemőkori kólika tüneteiről és orvosi vonatkozásairól is.

Akinek volt/van hasfájós babája, annak nem ismeretlenek az átvirrasztott éjszakák, amikor nem használ ringatás, simogatás, becézés vagy egyéb praktika, a baba csak sír és sír vigasztalhatatlanul.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Hogy ez az embert próbáló időszak meddig tart, azt gyereke válogatja. De hogy az első 8-10 hét ezzel telik, az szinte biztos. A helyzetet csak súlyosbítja, ha ráadásul első babáról van szó, így hiányzik a szülői rutin, hiányoznak a jól bevált és kipróbált praktikák.

Egy gyereknevelési oldal nemrégiben összeszedte azokat a mondatokat, melyeket hallva egy hasfájós baba szüleinek rögtön ereszkedik is a vörös köd a szeme elé. Mert ezek a mondatok azt sugallják, hogy a – nem is mindig rossz szándékú – rokonnak vagy ismerősnek tapasztalatok híján fogalma sincs, miről beszél, vagy ha van, akkor a kellő empátia hiányzik belőle. Sokszor egy kis káröröm is bejátszik, ha nekem rossz volt/van, másnak se legyen jobb.

Lássuk, melyik az a 20 mondat, ami egy fikarcnyit sem segít egy kólikás baba halálra fáradt és kimerült szüleinek:

1. Megpróbálkoztál már azzal, hogy… (és itt valami bölcsnek szánt tanács következik, például hogy hátha éhes a baba, meg kéne tán etetni)? (Persze hogy megpróbálkoztam már minden elképzelhető és elképzelhetetlen ötlettel, gondolod, hogy nem?)

2. Jaj, én is rettentően fáradt és álmos vagyok, talán ha öt órát aludtam az éjjel. (Öt órát? Tudod te, hogy az egyenesen az álom kategóriájába tartozik ilyenkor öt órát átaludni egyvégtében?)

3. Asszonyom, nem tudna valamit csinálni azzal a gyerekkel, hogy elhallgasson végre? Zavar ez az örökös sírás. (Nem feltételezed, hogy mindent, de mindent végigpróbáltam már? Nekem se élvezet tudni, hogy a gyerek éjjelente felveri az egész környéket.)

4. Láttad a …(itt valami éppen népszerű tévésorozat címe következik) legújabb epizódját? (Na igen, pont az a legnagyobb gondom ilyenkor, hogy tévét nézzek.)

5. Jól érzed magad? Biztosan? Hiszen olyan sápadt vagy. (Próbálnál te heteket-hónapokat túlélni minimális alvással, az a legkevesebb, hogy te se csattannál ki az egészségtől.)

6. Mikor zuhanyoztál legutóbb? (Abban egészen biztos vagyok, hogy kedden, de hmmm… melyik hónapban is?)

7. Élvezd a gyerekkel együtt töltött időt! Hiszen olyan gyorsan elrepülnek ezek a hónapok! (Esetleg felajánlhatnál némi segítséget, hogy tényleg tudjam élvezni.)

8. Ez is gond? Na, ha azt hiszed, hogy ez az igazi probléma, akkor majd nézd meg, amikor a gyerek kétéves lesz és mindennel dacol. (Szuper, ez most igazi lelki támogatás volt.)

9. Megpróbáltad már, hogy glutén/laktóz/cukormenteset (a nem kívánt rész törlendő) adsz a gyereknek? (Gondolod, hogy pont ezen múlik?)

10. Az én gyerekeim sose sírtak ennyit. (Tényleg? Csak mondd még egyszer, és megöllek. Akkor majd fognak sírni.)

11. Vigyáznál a gyerekemre? (Hát persze, miért is ne? Imádom sztereóban hallgatni a gyereksírást.)

12. Segítek megoldani a problémát… de nem ma, mert most más dolgom van. (Oké, tedd azt.)

13. Hála istennek, ezeken az időkön mi már túl vagyunk. (Jó fej vagy, hogy még egy kicsit belenyomod az orrom a kakiba. Valami együttérzőt is tudsz mondani esetleg?)

14. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan kinövi. Még pár hónap, nem több. (Ebben a pillanatban nem hónapokban, hanem órákban mérem a túlélést. Néhány órányi alvás elég lenne.)

15. Innen nézve már nem is tűnik olyan borzasztónak a szülés, ugye-ugye? (Van még pár dolog az életben, amihez mérten a szülési fájdalmak eltörpülnek. De mit kezdjek most ezzel?)

16. Emlékszem, amikor az én gyerekem ordított egy teljes órát az egyik éjszaka. (Köszönöm az együttérzést, de most csak a szemem szeretném behunyni pár percre.)

17. Azt olvastam valahol, hogy a testmozgás segít a kimerültségen. (Szerinted a testmozgás segít, szerintem az alvás.)

18. Drágám, a szüleim szóltak, hogy két hétre meglátogatnak. (Ugye most viccelsz?)

19. Miért nem posztolsz többet a fészbukra? (Egyrészt nincs se időm, se energiám, se kedvem, másrészt nem akarom mutogatni a kialvatlanságtól vörös és dagadt szemeimet.)

20. De furcsa, amikor itt vagyok és nézem, akkor sose sír. (Tényleg érdekes, de te nem vagy itt állandóan.)

Beszéljünk a csecsemőkori kólikáról!

Csecsemőkori kólikáról vagy hasfájásról akkor beszélünk, ha igaz a 3:3:3, azaz a baba legalább három hónapon keresztül a hét legalább 3 napján legalább 3 órán keresztül sír.

Melyek a legfontosabb jellemzők?

– a sírós-hasfájós körülbelül 2 hetes korban kezdődik (koraszülötteknél később, a szülés rendes idejétől számított kb. 2 hetes korban)

– a tünetek 3-4 hónapos korban csaknem biztosan megszűnnek

– a tüneteket nem befolyásolja a baba neme, az, hogy hányadik gyermekként érkezett a családba, illetve hogy anyatejes vagy tápszeres baba

– a gyerekek későbbi fejlődését nem befolyásolja, hogy születés után kólikás babák voltak-e vagy sem

Mi okozza a csecsemőkori kólikát?

A hasfájás pontos okát nem ismerjük, ezért van az, hogy egységes, minden baba esetében hatásos módszert sem lehet javasolni a kólika megszüntetésére.

Az alábbi okok merülnek fel a csecsemőkori kólika hátterében:

– az emésztőrendszer fejlődése során jelentkező görcsök

– fokozott gázképződés

– a gyomor működését befolyásoló hormonok

– környezeti hatásokkal (például fénnyel, zajjal) szembeni túlérzékenység

– az idegrendszer fejletlensége stb.

Mi okozhat még hasonló tüneteket?

Vannak betegségek, melyek könnyen összetéveszthetők csecsemőkori kólikával, ám mégsem viszonylag ártatlan, önmaguktól is megoldódó problémák, ezért orvosi beavatkozást igényel(het)nek.

A legfontosabbak:

– fertőzések

– reflux (gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe) vagy más gyomorproblémák

– nyomásfokozódás vagy egyéb agyi problémák

– szívritmuszavarok stb.

Mit lehet tenni a csecsemőkori kólika ellen?

Bár a fenti tiltólistás mondatok közül a tizennegyedik hallatán akkor és ott a gutaütés kerülget, mégis ez a megoldás. Túlélésre kell játszani, a probléma általában 3-4 hónap alatt magától is megoldódik. Extrém esetekben addig meg lehet próbálkozni recept nélkül kapható és vényköteles szerekkel is, de csak előzetesen orvossal konzultálva, az ő tanácsát kikérve.

De ami a legfontosabb:

Fogadd és hidd el, hogy a hasfájás természetes jelenség, nem te csinálsz valamit rosszul, nem vagy rossz szülő. Ne érezd magad hibásnak és tudd, hogy nem vagy egyedül, nagyon sokan küzdenek ugyanezzel a problémával. A tehetetlen düh is normális reakció, de ügyelj, hogy a feszültséget soha ne a babán vezesd le. Ha úgy érzed, nem vagy ura az érzelmeidnek, bízd másik felnőtt felügyeletére a babát, amíg leereszted a gőzt és megnyugszol.

#hasfájás #hasfájós_baba #kólika #csecsemőkori_kólika

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük