top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Cukorbetegségben meghalt a hároméves kislányom

Egy kislány azért nem érte meg a harmadik születésnapját, mert senki nem vette észre, hogy nem mélyen alszik, hanem cukorbeteg, ezért egekbe szökött a vércukorszintje, ami kómát, majd halált okozott. A boncolás kiderítette, hogy halálának oka 1-es típusú cukorbetegség volt. Ilyen tragédiák szerencsére ritkán történnek, de ez mit sem változtat azon, hogy cukorbetegség gyermekkorban is kialakulhat, és a betegség karbantartása nagy odafigyelést kíván mindenkitől.

De ha ez megvan, akkor a gyermek teljes értékű életet élhet. November 14-e van, a cukorbetegek, illetve a diabétesz világnapja.

 

Az a két évvel ezelőtti márciusi nap ugyanúgy kezdődött a hároméves Arya életében, mint bármelyik másik nap. Az estét azonban már nem érte meg. Édesanyja korán reggel a bébiszitternél hagyta, míg ő ment dolgozni. Amikor azonban a kislányért ment, a bébiszitter a karjában hozta ki a gyereket a ház előtt álló autóhoz, aki rongybabaként csüngött az ölében, az anya tréfásan még meg is jegyezte, hogy lélegzik-e egyáltalán, olyan mélyen alszik. Ám amikor a kezét a gyerek mellkasára tette, rémülten tapasztalta, hogy ez egyáltalán nem vicc, hiszen a kislány mellkasa valóban nem mozdul, és a gyerek semmilyen ingerre nem reagál. Kétségbeesett újraélesztési kísérletbe kezdett, melyet a pár perc múlva érkező mentősök átvettek tőle. Bár ez a helyszínen nem járt sikerrel, mégis a kórházba száguldottak az eszméletlen gyerekkel, ott azonban már csak a halál beálltát tudták megerősíteni. A boncolás derítette ki, hogy a cukorbetegség (diabétesz) gyermekeknél gyakoribb formája, 1-es típusú diabétesz állt fenn nála. Ennek következtében vércukra megugrott, a normálérték felső határának ötszörösége, és ez okozott olyan kómás állapotot (úgynevezett diabéteszes kómát), ami kezelés nélkül a kislány halálához vezetett.


A kislány édesanyja, Sierra Greenlee azóta arra tette fel az életét, hogy a szülők körében tudatosítsa: a cukorbetegség nemcsak a nagyobb gyerekek, kamaszok, pláne nemcsak a felnőttek betegsége, hanem egészen kisgyerekeknél is kialakulhat.


A cukorbetegség szerencsére ritkán jár ilyen tragikus végkifejlettel, de fontos, hogy tudjunk róla, gondoljunk rá, hogy a diabétesz nem csak a felnőttek betegsége. Kellő odafigyeléssel, megfelelő életmóddal és kezeléssel a cukorbeteg gyerekek is teljes értékű életet élhetnek.


Cukorbetegség, egy, kettő

A cukorbetegségnek alapvetően két formája van, az 1-es és 2-es típusú diabétesz. Bár korábban azt gondolták, hogy gyermekkorban szinte kizárólag csak az 1-es típus fordulhat elő, egyre inkább világossá válik, hogy a 2-es típusú diabétesz sem kíméli a gyermekeket sem.

Olyannyira nem csak a felnőttek betegsége, hogy újabb adatok szerint az 1-es típusú diabétesz akár már az anyaméhben kialakulhat a babánál. Pedig korábban azt gondolták, hogy még a legkoraibb forma is csak 6 hónapos kor után jelentkezik.


Az 1-es és 2-es típusú diabétesz okát tekintve alapvetően különbözhet egymástól, de mindkettőnek az a lényege, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek pusztulása következtében a szervezet nem képes a vércukorszint szabályozásában alapvető szerepet játszó inzulint termelni, ennek hiányában pedig a vércukorszint vészesen megemelkedik, úgynevezett hiperglikémiás állapot alakul ki. A gyermekeknél gyakoribb 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő úgynevezett szigetsejtjei azért pusztulnak el, mert autoimmun mechanizmus következtében a szervezet immunrendszere a saját sejteket is idegenként ismeri fel és ugyanolyan hévvel indul támadásba ellenük, mint például a fertőző betegségek során betolakodó kórokozókkal szemben. Emiatt a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, az inzulintermelés előbb csökken, majd teljesen meg is szűnhet.


A fentiekből következik, hogy míg az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása nem függ az életmódtól, a 2-es típusú diabétesz kialakulásában a nem megfelelő életmód is szerepet játszhat.


Milyen tünetek esetén gyanakodjunk, hogy a gyerek cukorbeteg lehet?

A cukorbetegség korai tüneteivel kapcsolatban dr. Blatniczky László endokrinológus a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet weboldalán elmondja, hogy a gyermekkori diabétesz legszembetűnőbb jele, hogy a gyermek nagy mennyiségű folyadékot kezd fogyasztani, gyakori vizelés figyelhető meg, akár éjszaka, napközben is. Kisebbeknél jóval több a nedves pelenka, nagyobb a szoptatás iránti igény, nagyobb mértékű folyadékfogyasztás jelzi a problémát, valamint jó étvágy mellett is csökkenő testsúly ás fáradtság jelentkezhet. Előfordulhatnak még visszatérő bakteriális fertőzések, hányinger, hasfájás, acetonos lehelet is. Gyanú esetén patikákban kapható vizelet-tesztcsík igazolja, hogy a vizeletben cukor található, majd laborvizsgálatokkal erősíthető meg cukorbetegség fennállása.


Hogyan kezelhető a gyermekkori cukorbetegség?

A cukorbetegség véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel, életmóddal jól kordában tartható. A kezelés során a cél a vércukorszint normális tartományban tartása megfelelő életmóddal és inzulinpótlással, hiszen a vércukorszint túlzott megemelkedése (hiperglikémia) és túlzott csökkenése (hipoglikémia) egyaránt veszélyes, sőt életveszélyes állapotot eredményezhet. A vércukorszint karbantartása alapvető fontosságú a hosszabb távú következmények, szövődmények megelőzése szempontjából is.

A kezelésről és a megelőzésről itt olvashatsz bővebben.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page