top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ki öltözteti fel a babát? És mennyire?

Tegnap egy felkavaró esetet olvastam: egy házaspár kirakta levegőzni a balkonra héthónapos kisfiúkat, majd megfeledkeztek róla, hogy a baba a mínusz 7 fokos hidegben a babakocsijában alszik. Öt múlva, amikorra észbe kaptak és érte mentek, a csecsemő már halálra fagyott.


Bár ilyen extrém esetek szerencsére ritkán történnek, érdemes beszélni arról, hogyan öltöztessük a babát, és miért fontos kérdés, hogy se alul-, se túlöltöztetve legyen.

 

Tegnap a BBC híreiben számoltak be arról, hogy Oroszország távolkeleti részén, a habarovszki régióban azért fagyott halálra egy hét hónapos baba, mert a szülei megfeledkeztek róla, hogy a csikorgó fagyban kitették a balkonra a babakocsijába dolgozni. Öt órával később jutott eszükbe, hogy a baba még mindig kint van, de addigra a pici már halálra fagyott.

A körzet egészségügyi hatóságának vezetője az eset kapcsán arra figyelmeztette a szülőket, hogy a hideg téli időben ne hagyják kinn felügyelet nélkül kicsi gyermeküket. Instagramra kitett posztjában azt hangsúlyozta, hogy a szülőknek mindig pontosan tisztában kell lennünk azzal, hol és kivel van a gyermekünk. Ugyanakkor a társadalom felelősségét is kiemelte, amikor mindenkit arra kért, hogy ne menjen a segítségnyújtás nélkül akkor, ha azt látja, hogy egy gyermek az utcán bajban van.


A hipotermiáról

Az előzetes vizsgálatok szerint a hét hónapos csecsemő halálát hipotermia okozta, ami akkor következik be, ha a test úgynevezett maghőmérséklete veszélyes mértékben leesik. Ez viszonylag gyorsan bekövetkezik hideg időben, ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy nem kell hozzá extrém hideg hőmérséklet akkor, ha a test huzamosabb ideig ki van téve a hideghatásnak. Mint ahogyan sok más egészségi ártalom, úgy a hipotermia is leginkább az időseket és az 1 évesnél fiatalabb babákat veszélyezteti.

Nem számít ritkaságnak az a gyakorlat, hogy a babákat kiteszik is hidegbe aludni, nemcsak Oroszországban, hanem például Norvégiában vagy Finnországban sem. Azt tartják, hogy a babák a friss hidegben hosszabban és jobban alszanak, ráadásul védettebbé válnak a megfázásokkal és a köhögéssel szemben is.

Bár az oroszországihoz hasonlóan tragikus esetek szerencsére ritkán történnek, beszéljünk egy kicsit a hipo- és hipertermiáról, illetve arról, hogy igaz-e, hogy az anyák és nagymamák hajlamosak agyonöltöztetni a gyereket.



Mennyire öltöztessük fel a babát?

Kezdhetnénk azzal a vicces rajzzal, amit nemrégiben osztottam meg az Anyás-Apás Facebook oldalán, miszerint a gyerek öltözetéből meg lehet állapítani, ki öltöztette. Ha 30 fokban is bundabugyit, sapkát és sálat, akkor a nagymama, haha. Vagy a másik gyakori poén, hogy anya azért öltözteti fel a gyereket, mert ő maga fázik. Ráadásul ez utóbbi – ahogyan látni fogjuk – nem is akkora botorság – egy kis kiegészítéssel.

De inkább kezdjük azzal, miért olyan fontos, hogy a baba se alul-, se túlöltöztetve ne legyen. Ehhez azt kell tudni, hogy a kis csecsemők hőszabályozása még nem olyan fejlett, mint a nagyobb gyerekeké: sem a túlságosan meleggel, sem a túlságosan hideggel szemben nem képes hatékonyan védekezni. Ennek oka részben az anatómiában keresendő: a csecsemő testfelülete testméreteihez képest viszonylag nagy, bőr alatti zsírszövete még szegényes, és kevésbé képes szervezete a didergésre, melynek célja egyébként az lenne, hogy némi hőt termeljen.

Ezért van az, hogy meleg környezetben a baba testhőmérséklete rövid idő alatt a veszélyes tartományba emelkedik (hipertermia alakul ki) vagy veszélyesen leesik (hipotermia alakul ki).


Akkor mégis hogyan és mennyire?

A legfontosabb a babáknál is a réteges öltöztetés, hogy bármikor le tudjunk venni vagy ráadni egy újabb réteget, amikor szükségesnek látszik. Az amerikai gyermekgyógyászok szakmai szervezete (AAP) szerint általános alapelvként jó támpont, ha a babára mindig egy (de csak egy!) réteggel többet adunk, mint amit a magunk számára éppen elégségesnek érzünk. Ha például egy vékony hosszú ujjú ingben érezzük jól magunkat, akkor a babára elég egy vékony hosszú ujjú rugdalózó fölé adott ingecske. Hideg időben ne feledkezzünk meg a sapkáról és a kezek hideg elleni védelméről sem! Fontos tudni, hogy a baba legvédtelenebb testrészeit a hidegben a „kiálló” testrészek: a fül, az orr, az arc, a kéz- és lábujjak.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page