top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Immunerősítő szert a gyereknek? Létezik? Hatásos?

Unásig ismételt tény: járvány van. És mint ilyen, se szeri, se száma a tippeknek, hogyan küzdjünk a vírus ellen az immunrendszerünk erősítésével. És a gyerekek immunrendszerének erősítésével. De létezik-e egyáltalán olyan, hogy immunerősítő szer? Értelmezhető-e egyáltalán az immunerősítés kifejezés?

Megint lelövöm a poént: olyan, hogy immunerősítő szer, nem létezik, bármit is állítsanak „csodaszerek” gyártói. A cikk végén mégis adok tippeket arra, hogyan acélozhatjuk meg leginkább a gyerekek immunrendszerét a fertőzésekkel szemben. De homeopátiás szerek listáját, kineziológusok elérhetőségét és egyéb „bombabiztos” tippeket ne várjon tőlem senki – egyszerűen azért, mert ilyenek nem léteznek az immunrendszer erősítésére.

 

Kezdjük az alapokkal: mi is az az immunrendszer?

Az immunrendszer nem egyetlen jól körülírható szervünk olyan értelemben, mint például a vese, a tüdő vagy a szív, hanem több különböző szerv és szervrendszer együtthatása, melyek normális körülmények között egy jól hangolt zenekarként szólnak együtt, számos egyéb tényező szabályozása alatt. (Ennek az állításnak még lesz jelentősége a későbbiekben.) Az immunrendszer szerepe, hogy védje a szervezetet a fertőzésekkel és betegségekkel szemben oly módon, hogy a külső behatolót immunválaszt hoz létre, melynek hatására a kórokozók elpusztulnak, a szervezet gyorsabban leküzdi a betegséget.


Folytassuk azzal: mit is értünk immunerősítés alatt?

Ha beírjuk a google keresőjébe az immunerősítés kifejezést, akkor a másodperc tört része alatt találatok millióit kapjuk. Ha azonban megnézzük, hogy ezek a találatok milyen forrásra mutatnak, máris elkezdhetünk gyanakodni, hogy valóban orvosilag és tudományosan létező kifejezésről van-e szó, hiszen a hosszú listában alig találunk tudományosan is megbízható forrást. Ehelyett mindenféle csodaszereket és alternatív gyógymódokat kínáló oldalak sorakoznak a listán egymás alatt.


És ez nem véletlen. Ahogyan egy immunológus professzor fogalmazott korábban egy brit lapnak:

„Sokan azt hiszik, hogy az immunrendszer egy belső erőtér, melyet különböző módszerekkel erősíteni vagy javítani lehet. Ez azonban alapjaiban elhibázott állítás. Ahogyan a neve – immunrendszer – is sugallja, nem egyetlen jól megfogható dologról beszélünk, hanem több szerv, sőt funkció és hatás együttese.”

Amikor tehát azt olvassuk, hogy valamilyen csodaszer az immunrendszert erősíti, rögtön fel kell, hogy merüljön a kérdés: ennek a bonyolult rendszernek pontosan melyik elemét „erősíti” az adott módszer, illetve vannak-e egyáltalán tudományos bizonyítékok arra, hogy az adott módszer hatásos?


Veleszületett vagy szerzett?

Az immunrendszer által biztosított védelem az immunitás, melynek két alapvető formája van: a veleszületett immunitás és a szerzett immunitás. A veleszületett immunitás általános védelmet nyújt, míg a szerzett immunitásnak az a lényege, hogy az immunrendszerünk „emlékszik” azokra a kórokozókra, melyekkel – akár természetes, akár mesterséges úton – már kapcsolatba került, azokkal szemben ellenanyagot termel, így a szervezet egy következő találkozás alkalmával már képes felvenni a harcot az adott kórokozóval szemben. Ezzel egyébként el is jutottunk az immunerősítés egyetlen olyan formájához, mely valóban és tudományosan bizonyítottan hatásos... nem, nem az echinacea, nem is a homeopátia és egyéb immunerősítő „csodaelixírek”, hanem a védőoltások. De természetesen immunerősítés az is, ha a szervezet már átesett az adott fertőzésen, így védetté válik vele szemben.


A védőoltásokról szóló cikkekért ide kattints!


Ám akik immunerősítésről beszélnek vagy ilyen termékeket kínálgatnak, nem erre gondolnak, hanem rendszerint különböző étrendkiegészítőkre, térjünk hát vissza a cikk eredeti témájához. Hadd zárjam megint rövidre a kérdést: a különböző étrendkiegészítők és immunerősítőként hirdetett élelmiszerek tökéletesen alkalmatlanok az immunrendszer erősítésére.


Mi is egyáltalán az immunerősítés?

Ehhez először is definiálnunk kell(ene), mit jelent az, hogy valakinek az immunrendszere „gyenge”, hiszen csak így azonosíthatnánk azt a pontot, melynek erősítésével, javításával, módosításával, „felturbózásával” erősíthetnénk az immunrendszert. És már itt léket kap az immunerősítés elmélete, hiszen az, hogy valaki kevésbé ellenálló a fertőzésekkel, betegségekkel szemben, nagyon komplex probléma, melynek hátterében nem tudunk rámutatni egyetlen okra. Ráadásul ahány ember, annyiféle kombinációja az okoknak állhat a háttérben. Olyan gyógymód pedig nem létezik, mely egy ilyen széles egyéni változatosságot mutató komplex problémára mindenkinek univerzális megoldást biztosítana. Gondoljunk csak bele, hogy ha nem érezzük elég karakteresnek az étel ízét, akkor a paprikás krumplit egy kis sóval, pirospaprikával tehetjük finomabbá, de még véletlenül sem ezekhez a fűszerekhez nyúlunk, ha az almakompótot nem találjuk eléggé zamatosnak.


Kimondhatjuk tehát, hogy olyan, hogy immunerősítő szer nem létezik, ha tehát egy gyártó ilyet állít a termékéről, az nem több egyszerű marketingfogásnál, és a legjobb, ami történhet, hogy egy olyan „csodaszert” kaptunk a pénzünkért, ami nem használ, de legalább nem is árt.


Mindenesetre az, hogy az „immunerősítő hatású” kifejezésnek semmilyen tudományos alapja nincs, nem jelenti azt, hogy nem jön kapóra az étrendkiegészítők gyártóinak és forgalmazóinak, hiszen egy orvosilag megfoghatatlan állítás esetében nehéz korrekt és racionális indokok alapján betartatni és szakcionálni azt a törvényt, mely szerint egy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként forgalmazott terméknek a gyártója nem tulajdoníthat olyan gyógyhatást, mely tudományosan nem bizonyított. Ráadásul a gyártók nagyon leleményesek tudnak lenni, ha további ködösítésről van szó, hiszen hogyan értelmezzük például azt az állítást, hogy egy termék állítólag „támogatja az immunrendszer működését” vagy „fenntartja az immunrendszer épségét”?


Levonhatjuk tehát a következtetést, hogy a fentiek nem jelentik azt, hogy egy „immunerősítőként” kínált terméknek akár valamilyen hatása is lehet, például vérbőséget okoz vagy vitaminnal látja el a szervezetet, ami adott esetben akár pozitív is lehet. De nem létezik olyan szer, ami mindenkinél egyformán hatva „erősítené” az immunrendszert, és a legtöbb, amit várhatunk ezektől a szerektől, hogy nem ártanak. Ha már nem használnak.


Immunerősítő csodaszer nincs, de itt van pár tipp az általános állapot erősítésére!

Érthető persze, hogy az immunerősítő csodaszerek gyártói miért erre építik marketing stratégiájukat, hiszen az emberek – és ez alól a szülők sem kivételek – inkább fizetnek azért, hogy egy kapszula vagy golyócska lenyelésével egyszerűen letudják az „immunerősítés” problémáját ahelyett, hogy odafigyelnének magukra és az életmódjukra.


De ha már sem homeopátiát, sem kineziológiát vagy virágterápiát nem tudok neked ajánlani arra, amivel bombabiztosan erősítheted a gyerek immunrendszerét, kárpótlásul hoztam pár módszert arra, hogyan hozhatod őt olyan általános állapotba, mellyel könnyebben ellent tud állni a fertőzéseknek, illetve gyorsabban átvészelheti a betegséget. Egyik sem univerzális csodaszer, viszont legalább használ. Cserébe viszont kicsit macerásabb, és több odafigyelést kíván, mint leemelni a patika vagy drogéria polcáról az éppen agyonhájpolt „immunerősítőt” és kifizetni érte a jó sok pénzt a kasszánál.


Figyelj arra, hogy mennyit pihen/alszik a gyerek!

Az alvási rutin kialakításához ebben a cikkben találsz tippeket.


Figyelj arra, mit és mennyit eszik a gyerek!

Az egészséges étrend kialakításához itt találsz tippeket, ide kattintva pedig válogatós gyerekeknél bevethető praktikákat ajánlok.


Figyelj arra, mennyi stressz éri a gyereket!

Ez mostanában, a pandémia idején különösen nehéz feladat lehet, de megtalálható az egyensúly, hogy a gyereknek az életkorához és értelmi szintjéhez igazodva úgy magyarázzuk el a helyzetet és a védelmi szabályok betartását, hogy ne keltsünk benne felesleges szorongást és pánikot.


Figyelj arra, mennyit mozog a gyerek!


Figyelj arra, milyen vitamint és étrendkiegészítőt adsz a gyereknek!

Az a tény, hogy immunerősítő szerek márpedig nem léteznek, nem azt jelenti, hogy minden vitamin és táplálékkiegészítő ördögtől való és/vagy hatástalan. De nézd meg, honnan vásárolsz, és böngészd végig az összetevőlistát és az adagolási útmutatót is.

A gyerekeknek szánt multivitaminokról itt írtam.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page