Anyás-Apás · 2018.06.14 16:04 · 11 perc

Homeopátiával hülyítik a kismamákat

Bár a homeopátiáról egyre több ország orvosi szervezetei mondják ki, hogy tudománytalan és nem több placebónál, mostanában egy homeopátiát népszerűsítő kiadvány is helyet kapott abban a „babacsomagban”, melyet minden kismama kézhez kap a szülés után mielőtt távozik a kórházból.

Történik az annak ellenére, hogy elvileg nem kerülhet akármi az ajándékcsomagba, a gyermekgyógyászok például nem szívesen veszik, ha tápszert népszerűsítő anyag vagy pláne tápszertermékminta helyet kap az ajándékok között.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ennek ellenére minden kismama fejét hülyítik ezzel a kiadvánnyal, mely a deklaráltan tudománytalan homeopátiát ajánlja az égvilágon mindenre, a tejszaporítástól a baba szájpenészén keresztül az epidurális érzéstelenítés után fellépő fejfájásig. Személyes kedvenceim egyébként a „lelki okok miatt megakadó szülés gyakori szerei”.

Kezdjük először azzal, mi is az a homeopátia és miért veszélyes kuruzslás ezt ajánlgatni az egyébként is bizonytalan kismamáknak az igazoltan hatásos orvosi módszerek helyett.

Mi is az a homeopátia?

A homeopátiának nevezett eszmerendszert Samuel Hahnemann találta ki még 1796-ban. A homeopátia alapelve szerint a „hasonlót a hasonló gyógyítja”. A homeopátia hívei szerint a betegségek olyan úgynevezett „potenciált” szerekkel kezelhetők, amelyek egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. A potenciálás szakaszos hígítással és az egyes hígítások közötti „dinamizálással” (pl. dörzsölés, rázás, áramoltatás) történik. Állításuk szerint ezzel megszüntethetők a szer mérgező hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) átveszi a szer bizonyos tulajdonságait. A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól.

Nem logikus? Nem érted? Ne aggódj, nem benned van a hiba.

A fentiek szerint a homeopátiás gyógyítás valahogy így működik, ha egy elgázolt sérülttel érkezik a mentő a sürgősségi osztályra:

„− Tudja valaki, milyen autó ütötte el?

– Egy kék Ford Mondeo.

– Remek, szerezz egy kis darab kék Ford Mondeót, tedd vízbe, rázd, hígítsd, rázd, hígítsd, rázd, majd cseppents hármat a nyelvére. Ha ez nem gyógyítja meg, akkor nem tudom, mi fogja.”

Az elképzelt jelenet többi részéért kattints a videóra. És ez sajnos nem vicc.

Aztán görgess lejjebb, még sok mindent mondok el a homeopáriáról. Azaz ellene.

Egyre többen mondják ki, hogy a homeopátia hatástalan

A homeopátia hívei előszeretettel hivatkoznak arra, hogy senki nem bizonyította még be, hogy a homeopátia hatástalan. Ezzel azonban két baj is van. Az egyik, hogy nem igaz, mert nagyon sokan bebizonyították, hogy a homeopátia legfeljebb placebohatást fejt ki. Ez azt jelenti, hogyha valaki hatóanyag nélküli tablettát (úgynevezett placebót) vesz be abban a tudatban, hogy abban aktív hatóanyag van, akkor akár már pusztán ettől a tudattól javulhatnak a panaszai. Ezért van az, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatban akkor mondják egyáltalán bármilyen hatóanyagra, hogy hatásos az adott betegség kezelésére, ha lényegesen jelentősebb javulást vagy gyógyulási arányt eredményez, mint az azonos körülmények között adagolt placebo.

A másik probléma, hogy bármely szer esetében nem az ellenzőknek kell bizonyítaniuk, hogy az adott szer hatástalan, hanem a szerrel gyógyítóknak azt, hogy az általuk alkalmazott készítmény hatásos. Óriási különbség.

A homeopátiás orvoslás hívei ezen kívül azt használják ki, hogy a túlterhelt, állandó időhiánnyal küzdő egészségügyben nincs idő arra, hogy az orvos vagy nővér hosszasan elbeszélgessen a beteggel és töviről-hegyire végighallgassa a problémáit. Egy homeopátiás rendelőben erre – persze nem ingyen, hanem borsos áron – van idő és türelem, így a beteg állapota már sokszor pusztán attól javul, hogy kibeszélheti problémáit valakinek, aki – legalábbis látszólag – figyelmesen meghallgatja gondját-baját. Nincs ezzel egyébként semmi baj, de akkor ezt annak kell hirdetni, ami, nem pedig valami tudományoskodó homeopátiás cukormázzal leöntve. És nem kellene jó sok pénzért cukorgolyócskákat árulni, ráadásul sokszor a betegeket megtévesztő külsőségekkel és marketinggel, azt sugallva, hogy a beteg tudományosan igazolt hatású, kipróbált gyógyszert kap a pénzéért.

Nem csoda, ha egyre több országban mondják ki, hogy a homeopátia nem több tudománytalan, bizonyítatlan hatású kuruzslásnál. Az egyik első ilyen ország Ausztrália volt, aki 2015-ben deklarálta a homeopátia tudománytalan voltát. Az Egyesült Királyságban sokáig közfinanszírozott kezelésként is hozzá lehetett jutni a homeopátiához, néhány évvel ezelőtt azonban az állami egészségügyi ellátást biztosító NHS megszüntette a homeopátia adóforintokból történő finanszírozását.

A homeopátia nálunk is kikerült az orvosegyetemek tanrendjéből. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) állásfoglalása szerint: „A MOK, amíg jogszabályi változásra vagy a gyógyszerkönyv módosítására nem kerül sor, a forgalomba hozatalra engedélyezett homeopátiás szerek forgalmazását legitimnek tekinti, ugyanakkor az orvosok komoly szakmai-etikai mérlegelését szükségesnek tartja, ha egy hatásosságát nem igazolt termék javaslatát kérik tőle, különösen akkor, ha a betegnek hatásos gyógyszerre van szüksége.”

Homeomami meséskönyve

Ami a bevezetőben említett homeopátiás kiadványt illeti, azt egy Homeomami nevű, ismeretlen identitású szerző jegyzi. Ha azt kérnéd, hogy soroljam fel azokat a jellemzőket, melyeknek azonnal fel kellene kelteniük a gyanúdat, hogy valami tudománytalan hókuszpókusszal állsz szemben, akkor egészen biztosan első helyen említeném, hogy kezdjünk gyanakodni, ha valaki tudományosnak hirdeti ugyan az irományát, ám azt nem vállalja saját nevével. Bár a könyvet egy orvos, egy szülésznő és egy védőnő is lektorálta, de egyikük email címe aroma.parával kezdődik, ami újabb vészjelzés arra, hogy a történetbe valahogyan bele van keverve az aromaterápia is, melynek tudományossága ugyancsak finoman szólva is erősen vitatott.

Nem kívánok különösebb reklámot csinálni ennek a kiadványnak, ezért csak általánosságban írok végül néhány dolgot, miért tartom felelőtlennek és veszélyesnek, ha valaki ilyen tanokat terjeszt, ilyen könyvet ír és leginkább aki engedte, hogy ez a könyv szabadon garázdálkodjon a kórházi babacsomagban.

Nem igaz, hogy ha nem használ, akkor nem is árt

A legnagyobb veszélyt abban látom, hogy bár a szerző nem kicsit álságos módon valahol leírja a könyvben, hogy: „Az egészséges középutat tartani kell. Ha komoly a baj, nézesd meg a gyereket orvossal! Ha azonban egy vírusos felső-légúti betegségnél azt mondja a háziorvos, hogy várjatok pár napot – akkor itt az idő, hogy kipróbáld a homeopátiás szereket!”, mégis minden lapja azt sugallja, hogy a homeopátia minden bajra megoldást kínál. Az idézetben szereplő szituációval pedig az a baj, hogy ha egy vírusos felső légúti megbetegedésnél azt mondja a gyermekorvos, hogy várjatok pár napot, akkor ezt azért mondja, mert pontosan tudja, hogy szövődménymentes esetben egy vírusos felső légúti fertőzés pár napon belül magától is meggyógyul. Még egyszer mondom: ma-gá-tól. Mindenfajta gyógyszer, pláne homeobogyócska nélkül. Ergó teljesen felesleges rá cukorgolyócskákat szedni, ellenben ha a szervezet öngyógyító mechanizmusa úgy működik, ahogy kell, azaz gyógyszer nélkül is legyőzi a betegséget, akkor lehet diadalmasan mondani, hogy lám, a homeopátia hatásos.

A másik probléma, hogy a homeopátiát az emberek többsége nem az igazoltan hatásos orvosi kezelések mellett, hanem helyette használja, amivel sokszor megengedhetetlenül hosszan késlelteti a valóban hatásos kezelés megkezdését, így a gyerek sokszor más súlyosabb állapotban, esetleg szövődményekkel kerül orvoshoz.

Ráadásul teszi ezt a szerző egy különösen érzékeny, esendő csoportban, a kismamák között. Aki már volt első gyerekes szülő, az tudja, mennyi bizonytalansággal járnak az első hónapok, amikor a friss szülőknek egy csomó olyan helyzetben kellene elsőre jó döntéseket hozniuk, melyekkel korábban még sohasem szembesültek. Nem mindegy hát, kire hallgatnak és milyen gyorsan döntenek arról, hogy kikérjék-e az orvos vagy a védőnő tanácsát.

„A gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki elkezdi a homeopátiás szerek használatát, egyre több problémát tud, képes megoldani velük otthon […] Ami a legfontosabb, ezzel nem tudunk ártani. Ha a szer nem megfelelő, nem hat. De nem is árt.”

Jaj, nem, nem, nem. Alapvetően nem csak az az „ártalom”, ha valaki mérgezést kap egy szertől vagy az mellékhatásokat okoz nála. Az is ártalom, ha valaki egy hatástalan szerrel vajákolja a gyerekét, ezzel késleltetne a hatásos orvosi terápiát.

De vannak extrémebb esetek is, ilyen például az a korábbi eset, amikor az Egyesült Államokban egy 9 hónapos kislány addig rágcsálta az „ártalmatlan” homeopátiás karkötőjét, míg ólommérgezést kapott az abból kioldódó ólomtól.

Népszerű érv a homeopátia mellett az is, hogy nincsenek mellékhatásai. Hát persze, hogy nincsenek mellékhatásai, hiszen hatóanyag sincs bennük.

A homeopátia ingyen van?

Végére hagytam a homeopátia-hívők egyik népszerű szólamát, mely szerint a homeopátia hatástalanságát és tudománytalanságát hangoztató szakemberek a gaz gyógyszerlobbi megvesztegetettjei, akik összevissza hazudoznak, hogy a gyógyszergyárak minél nagyobb extraprofithoz jussanak.

Tessék mondani, a homeopátiás „gyógyítók” tiszta emberszeretetből osztogatják szent tudásuk kincseit és mindenre jó homeobogyóikat? Jaj, dehogy. Pénzért, sok pénzért.

Ez ügyben kedvencem az egyik homeopátiás rendelő ajánlata, mely a fogak „energetikai állapotfelmérését” 13 ezer forintért kínálja, mely a fogászati kezelés megtervezéséhez is segítséget nyújt. Ehhez azonban érdekes módon fogászati panorámaröntgen is szükséges, plusz 4 ezer forintért. Hja, röntgenfelvétel alapján én is megmondom, de akkor minek a többi hókuszpókusz háromszor annyiért?

#homeopátia

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük