top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ide ugyan nem jöttök! – újabb étterem tiltotta ki a kisgyerekes szülőket

Korábban már több cikk is foglalkozott az Anyás-Apáson azzal, hogy egy étterem, hotel vagy más vendéglátóhely tulajdonosait vagy vezetőit mi viszi arra, hogy az adott helyet felnőttbaráttá minősítsék, azaz formálisan és legálisan kitiltsák onnan a gyermekkel érkezőket.

Mert az is lehet, hogy új célközönséget kívánnak megcélozni, de az esetek jelentős részében szerintem valami olyasmi lehet a mozgatórugó, hogy ami sok, az sok, megelégelik, hogy időről-időre neveletlen gyerekek amortizálják le a berendezést és a személyzet idegeit, és elriasztják azokat a vendégeket, akik semmi mást nem akarnak, mint békében elfogyasztani az ebédet vagy vacsorát anélkül, hogy sikítozó, kiabáló gyerekeket kellene nézniük, hallgatniuk.

 

Az alábbi történet valószínűleg az utóbbiak közé tartozik.


Egy dél-angliai pub tulajdonosnője került be a médiába azzal, hogy kitiltotta a 12 évesnél fiatalabb gyerekkel betérni szándékozókat. Az új szabályokat azzal magyarázta, hogy apák napján a gyerekek totális káoszt okoztak az étteremben és megzavarták a többi vendég kikapcsolódását. A Lucy Draper nevű tulajdonosnál akkor telt be a pohár, amikor egy háromgyerekes család legfiatalabb tagjai megállás nélkül le- és felugráltak a székekről és -re, miközben folyamatosan sikítoztak, a tulajdonosnő szerint olyan frekvencián, ami az ember agyáig hasít. A szülők pedig semmit, de tényleg az égvilágon semmit nem tettek annak érdekében, hogy véget vessenek az őrületnek.


A pub tulajdonosa tehát mindenkire érvényes szabályt hozott: 12 év alatt gyerek eztán egyáltalán nem lépheti át az ajtaját.

„Apák napján teltház volt nálunk. A gyerekek tomboltak és romboltak, a szülők pedig egyetlen szó nélkül hagyták még aztán is, hogy udvariasan figyelmeztettük őket, hogy a gyerekeik zavarják a többi vendéget. Mindenki ebédjét tönkretették. Az egyik asztal távolabb is kellett húznunk a család asztalától, annyira elviselhetetlen volt a lárma, amit a gyerekek csaptak. Úgy viselkedtek, mint a vadállatok.”

Az egyébként kutyabarát hely Facebook-oldalán tette közzé a tiltás okait:

„Ma ismét egy olyan családhoz volt „szerencsénk”, akik neveletlen gyerekeikkel nem voltak tekintettel a többi vendégre. Amikor elfogadunk egy asztalfoglalást, fogalmunk sincs arról, hogy a család olyan gyermekkel érkezik-e majd hozzánk, aki tudja, hogyan kell viselkedni ilyen helyen. Mi mindent megpróbáltunk, hogy a többi vendég számára is elviselhetővé tegyük az ittlétet, asztalokat toltunk át, és természetesen a személyzetnek kellett eltakarítani azt a piszkot is, amit a család hagyott maga után. Mi sajnáljuk a legjobban, hogy meg kellett hoznunk ezt a döntést, de erre kényszerítettek azok a családok, akiktől elvárható lenne, hogy normális viselkedésre bírják a gyerekeiket, ez azonban sajnos nagyon sokszor elmarad.”

Az incidens másik szereplője az a család lehetett, akik aznap egy egycsillagos minősítést adtak a pubnak a Tripadvisoron, amihez ezt írták:

„Szomorú vagyok, hogy azt kell írnom, hogy a hely személyzete egészen nyilvánvalóan nem szereti a kisgyerekeket. Összehúzott tekinteteket kaptuk, és úgy éreztük, hogy minél gyorsabban kívül akarnak bennünket tudni. Semmi kedvességet vagy melegséget nem tanúsítottak az irányukban, ellentétben a nagyszámú többi vendéggel, akikkel nagyon kedvesen és udvariasan bánt a személyzet. A többi vendégtől „viszontlátásra”, „legyen további szép napjuk” és hasonló üdvözlésekkel köszöntek el, nekünk egyszerűen kihozták a számlát anélkül, hogy megkérdezték volna, rendelnénk-e még valamit, és a fizetést egy szimpla köszönömmel intézték el. Egy mosoly semmibe nem kerül, hatása mégis HOSSZAN tart”

– zárul a nem kicsit kioktatós és felelősségáthárítós értékelés.


A pub tulajdonosa sem hagyta szó nélkül:

„Azt hiszem, nemcsak nekünk, de minden pubnak elege lenne a családjuktól. Önök és az önökhöz hasonló családok az oka annak, hogy felnőttbarát hely lettünk, önök, akik nincsenek tekintettel a többi vendégre. Az önökhöz közeli asztaloknál ülők panaszkodtak, hogy a gyerekeik mennyire hangosak és neveletlenek. Néhány alapvető illemszabályt nem ártana megtanítania a gyerekeiknek és elmagyarázni nekik, hogyan kellene viselkedni nyilvános helyen.”

A gyerekesek kitiltása vegyes fogadtatásra talált a közösségi oldalon. Voltak, akik kritizálták a pub tulajdonosnőjét, hogy a tiltással azokat a szülőket is büntetik, akik jólnevelt gyerekekkel érkeznének, és minden gyerekes vendéget egy kalap alá vesznek a rémesen viselkedő családdal. Mások szerint viszont jogos a korlátozás, a felnőtteknek is joguk van nyugodtan tölteni az idejüket, amikor kimozdulnak otthonról.


Fotó: Adobe Stock



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page