top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csakazértis a luxusétterem közepén akarok szoptatni, közöd?

Szoptatni nyilvános helyen is lehet és szabad – tudja ezt ma már minden szoptató anya. Van is nagy felháborodás – sokszor jogosan −, amikor valaki beszól a nyílt színen szoptató nőnek vagy elküldi… igen, néha melegebb éghajlatra is, de inkább a mellékhelyiségbe. Ez ellen tiltakozásul a jó múltkor fotókampány is indult.


Most újabb anya érzi magát porig alázva alapvető anyai jogait pedig sárba tiporva egy londoni luxushotel eljárása miatt – a történet végén mindenki döntse el maga, hogy ezúttal jogosan-e.

A 35 éves Louise Burns a londoni Claridge Hotel éttermébe tért be egy karácsony előtti teára vidékről érkezett édesanyjával és húgával – no meg 12 hetes babájával. Aki nem jár minden nap a Claridge-ba, annak elárulom, hogy színtiszta luxus, márkás porcelános, ezüstök és a többi… Amikor a baba megéhezett, Louise annak rendje és módja szerint előkapta a mellét, hogy megszoptassa a babát. Azonnal mellette termett a személyzet egyik tagja egy hatalmas – és feltehetőleg tiszta – textilszalvétával, és – ezt maga a történet szenvedő alanya is elismerte – igen udvariasan arra kérte, hogy a szalvétával takarja le a mellét, de úgy egyébként semmi kifogást nem emelt a dolog ellen. Arra hivatkozott, hogy az étterem stratégiája szerint erre kell kérnie a kedves vendéget.

Ezt Louise így meséli el: „Éppen elkezdtem nagyon diszkréten szoptatni, amikor a pincér megjelent a szalvétával. Mellém térdelt, úgy nyújtotta felém a kendőt. Az első reakcióm az volt, hogy sírva fakadtam. Ő a harmadik gyermekem. Az első kettőnél komoly problémáim voltak a szoptatással, de ezúttal minden jól megy. Nem számítottam arra, hogy egy londoni belvárosi szállodában figyelmeztetést kapok.” Első felindulásában azonnal el akarta hagyni az éttermet, de mivel az édesanyja és a húga messziről utazott Londonba, hogy együtt teázzanak, sok pénzt költöttek az útra, és egyébként is már évek óta tervezgetik ezt a programot, végül mégis meggondolta magát és maradt. Azt is elismeri, hogy a pincér udvarias volt, az étterem vezetője elnézést kért, mégis kitartott amellett, hogy az étterem szabályai szerint csak úgy lehet ott szoptatni, ha az anya megfelelően takarja azt, amit nem biztos, hogy a többi vendég szívesen nézeget teázgatás közben – esetleg ugyancsak messziről utazva és ugyancsak sok pénzért, de ezt már csak én teszem hozzá.

Szóval Louise maradt, később azonban világgá kiabálta a bánatát és sérelmét a Twitteren: „Később lenyugodtam, de megalázva éreztem magam. Annyira diszkréten csináltam. Senkiben nem lenne szabad ilyen érzéseket kelteni, hiszen így is akkora nyomás rajtunk, hogy szoptassunk.” Idézi a brit NHS tájékoztatóját is, mely úgy fogalmaz, hogy „senkinek nem szabad kellemetlenül éreznie magát amiatt, mert nyilvános helyen szoptat.” A fellármázott közösségi oldalak egyik kommentelője harcosan kikelt a nyilvános szoptatás mellett, az erre vonatkozó törvény idézve, mely szerint törvényellenes arra kérni a nyilvános helyen szoptató nőt, hogy takarja el magát – és ezt kérni ráadásul gusztustalan is, teszi hozzá a kommentelő. Az igazság az, hogy ilyen törvény nincs, azaz hogy annyiban van, hogy nem Mercedeseket, hanem Moszkvicsokat, nem Moszkvában, hanem Kijevben, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. Az egyenlő bánásmód 2010-es törvénye szerint az az illegális, ha valaki arra kéri a szoptató anyát, hogy hagyja el a nyilvános helyet, például kávéházat, üzletet vagy tömegközlekedési eszközt.” Itt rögtön az is kiderül, hogy Loiuse-nak komoly szövegértési nehézségei vannak, hiszen senki nem küldte őt el sehová.

De ahogyan arra számíthatott ő is és mindenki, egyetértők kórusa szólalt meg nyomban. A Mumsnet weboldal hivatásszerűen is védelmébe vette és egyetértett vele: „Ne felejtsük el, hogy nem tilos vagy erkölcstelen dolog nyilvános helyen szoptatni, és sok országban, például Skóciában is, törvény biztosította jog, hogy mindenki ott szoptasson, ahol akar, és békén hagyják. Az a legfontosabb, hogy az anya kényelmesen érezze magát és boldogan szoptassa a babáját. Próbálj vastag bőrt növeszteni az arcodra. Emlékeztesd magad, hogy amit teszel, az teljesen természetes része az anyaságnak.” Egy másik kommentelő szerint egyenesen az anya és a baba közötti természetes kötődést akadályozza az, aki bármilyen módon beleszól abba, hogy az anya hol és miként szoptat nyilvános helyen. Megszólalt a Travelodge szállodalánc képviselője is (a Travelodge egyébként messze nem luxusszállodákat üzemeltet, az inkább átutazóknak szánt szálláshelyeket inkább moteloknak mondanám). Ők azt nyilatkozták, hogy nálunk semmilyen szabály nincs erre vonatkozóan, mindenki ott és úgy szoptat, ahol és ahogyan akar – hogy a többi vendégnek erről mi a véleménye, az most nem derült ki.

A Claridge szóvivője nem bocsátkozott részletes párbeszédbe az esetről, de azt hangsúlyozta, hogy senki nem tiltotta meg az anyának, hogy a hotel éttermében szoptasson. Az igen behatárolt kommunikáció magyarázataként idézte szabályzatukat, hogy soha nem beszélik ki nyilvánosan a vendégeiket. Egy 75 fontos kupont is felajánlott a vérig sértett nőnek, aki azonban felháborodottan kijelentette, hogy ilyen szégyen után soha az életben nem teszi be oda a lábát. Azt mondja, nem akart nagy keresztes hadjáratot, de egy bocsánatkérést elvárt volna.

Az esetről hírt adó újságcikk megjelenése után több sajtótermék is elemezte a történteket. Ezekben inkább azok a hangok szólalnak meg, melyek legalább egy kicsit hajlandók figyelembe venni az étterem többi vendégének véleményét és egyéni érzékenységét is. A The Independent című brit lap egyik bloggere például azt emeli ki, hogy mások is éppen a Claridge exkluzív jellege miatt választják a helyet egy kis lazításra – ugyancsak nem kevés pénzért, és esetleg az is szempont lehet, hogy ők mit szeretnének vagy nem szeretnének látni a metszett kristályok és az ezüst étkészlet felett.

Alapvető emberi jog vagy hisztis, egoista túlreagálás?

Forrás: The Guardian, The Independent


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page