top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyerekmentes övezet – kitiltotta az étterem a gyerekeket

Egy németországi étteremben új szabályokat vezettek be, eszerint 14 év alatti gyerekek csak délután ötig léphetnek be az étterembe. A tulajdonos ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy felnőtt vendégei nyugodtabb körülmények között tudnak majd vacsorázni, rendetlen gyerekektől, hangoskodástól nem zavartatva.


A felnőttbarát hotelek után itt vannak a felnőttbarát éttermek is?


 


Éveken át folyamatos trend volt a gyermekbarát vendéglátóhelyek számának szaporodása. Ha egy étterem vagy szálloda trendi akart lenni – egyszersmind potenciális vendégkörét is bővíteni −, akkor gyerekbarátként hirdette magát, gyerekágyat, etetőszéket, játszóteret, játszóházat, gyerekprogramokat szervező animátorokat, toronyórát lánccal kínálva a potenciális családos vendégeknek. Az utóbbi években azonban a trend picit megfordulni látszik, no arányaiban nem nagyon, tehát egyelőre egyik kisgyerekes szülőnek sem kell tartania attól, hogy nem tud elég lehetőség közül választani a családos kikapcsolódás megszervezéséhez.

Úgy tűnik viszont, hogy a vendéglátók egyre inkább kezdik felismerni, hogy amennyi plusz potenciális vendéget vonz a gyerekbarát szemlélet, legalább ugyanennyi embert el is riasztanak az állandóan hangoskodó és szaladgáló, neveletlen és féktelen gyerekek, ha nyugodt kikapcsolódásra vágynak – gyerek nélkül. Mert bizony ilyen is van, és aki nyugodt körülmények között szeretne pihenni, nem pedig rohangáló gyerekeket kerülgetni a pénzéért, annak a kívánsága ugyanúgy jogos és méltányolható, mint a kisgyerekes szülőké, akik meg azt várják el a pénzükért, hogy a gyerekes pihenéshez minden segítséget és megértést megkapjanak a hotel vagy az étterem részéről.

De elég nagy felháborodást váltott ki a kisgyerekesek körében pár éve az egyik távol-keleti légitársaság döntése is, mellyel kétszintes gépeinek egyik szintjét gyerekmentes övezetnek nyilvánították. A felháborodott szülőket nem zavarta, hogy a másik – hajszálra ugyanolyan – szint továbbra is a rendelkezésükre áll, persze hogy mindenki a tiltott zóna után ácsingózott. Mert hát más gyerekének sikítozását persze hogy ő sem akarja egész úton hallgatni, no de az ő Ödönkéje nem olyan…


Öt után gyerekkel tilos a belépés

Ezekhez a felnőttbarát éttermekhez sorakozott fel legutóbb egy németországi étterem, az Oma’s Küche is, ami egyébként Nagymama konyháját jelent, így kicsit paradoxnak tűnik a szemléletváltás. A tulajdonos viszont – elnevezés ide vagy oda – úgy döntött, hogy mostantól délután 5 óra után nem enged be 14 év alatti gyereket az étterembe. Ettől azt remélik, hogy eztán nem fogják neveletlen kölkök zavarni a vacsoravendégeket, nap közben azonban a gyerekesek továbbra is szívesen látják. A tulajdonos, Rudolf Markl azt mondja, hogy elegük lett a rendetlenkedő gyerekekből és az őket eredménytelenül féken tartani igyekvő szülőkből. Volt rá példa, mondja, hogy a gyerek még az étterem dekorációjában is kárt tett, amikor összetört egy antik fényképtartó állványt. De még ennél is jobban irritálják azok a szülők, akik mosolyogva nézik féktelen gyerekeiket és nyugodtan esznek tovább, mi ha mi sem történt volna, és egyáltalán nem törődnek azzal, hogy mit csinál a gyerekük, netán közben lebontja az éttermet és elgáncsolja a tányérokkal egyensúlyozó pincéreket.

„Már hosszú ideje érlelődött bennünk a döntés – mondta el a sajtónak a tulajdonos. – Valahogy eljutottunk egy olyan pontra, amikor azt mondtuk: ez így nem mehet tovább!” Reméli, hogy a Rügen szigetén lévő étterem továbbra is olyan népszerű lesz a turisták és a helyiek körében, mint eddig.

Ez egyelőre még nem látható előre, annyi bizonyos, hogy több helyről éles kritika fogalmazódott meg a korlátozás ellen, „szívtelenséggel” vádolva az étterem tulajdonosát.

Az nem zavarja a tiltakozókat, hogy továbbra is nagyságrendekkel kevesebb lehetőségből válogathat az, aki rendetlen gyerekektől mentes pihenésre vágyik, mint az, aki szerint a gyerek azért gyerek, hogy féktelenül rohangáljon és sikítozzon. Feltételezem, hogy Rügen szigetén a nagymama konyhája is csak egy a számtalan étterem közül.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page