top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Idén is elmarad az influenzaszezon?

A COVID megjelenése előtt minden februárban az influenzaszezon tetőzése volt a téma. Tavaly a szigorú védőintézkedések hatására ez elmaradt, de mi várható ebben az évben, különös tekintettel a gyerekekre?

A K&H Gyógyvarázs szakértői úgy vélik, a megelőzés és a háziorvosoknál is rendelkezésre álló korszerű diagnosztika kulcsfontosságú lesz a fertőzés féken tartásában.

 

Decemberben kezdődik, áprilisig tart, februárban tetőzik. Ennyire kiszámítható volt 2020 előtt a téli megbetegedések legrettegettebb vírusa, az influenza. Aztán jött a COVID, és az influenza szinte teljesen eltűnt. Átlagosan ugyanis egy influenzás ember legfeljebb két másikat tud megfertőzni, a koronavírussal szembeni intézkedések – a maszkhasználat, a gyakori kézfertőtlenítés, a távolságtartás – pedig éppen ennek az esélyét minimalizálták gyakorlatilag a nullára.


Mi várható idén?

A szakemberek tavaly ősszel megkongatták a vészharangot, hogy a visszavont óvintézkedések miatt a lakosság akár 30-40%-a elkaphatja tavaszig az influenzát a koronavírus előtti 15-20 százalékkal szemben. Ha ezt levetítjük az 1,4 millió 14 éven aluli gyermekre, több mint 400 ezer fertőzött kis betegről beszélhetünk. Szerencsére az eddigi adatok egyelőre mást mutatnak: novembertől január végéig 28 049 gyerek fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami az előre jelzett érték csupán 7 százaléka. Ennek fényében remélhetően kevés a valószínűsége annak, hogy idén komoly influenzajárvánnyal kelljen szembenézni. Ahhoz azonban, hogy a számok ezentúl is kedvezően alakuljanak, a COVID ötödik hullámának enyhülése ellenére is szükség van most a maszkhasználatra, a fertőtlenítésre és a távolságtartásra.


Hogyan védjük a legkisebbeket a fertőzéstől?

A gyerekek, főleg a legfiatalabb korosztály esetében a felnőttektől elvárt óvintézkedések kevésbé alkalmazhatók, ezért az ő esetükben az óvoda, a bölcsőde és persze a szülők feladata odafigyelni a fokozott higiéniára. Nagyon fontos, hogy az intézményekben alaposan fertőtlenítsenek, legyen szó a közösségi terekről csakúgy, mint a játékokról. A kicsik saját törölközőjüket használják, melyeket legalább kétnaponta ajánlott kimosni. Étkezés közben is fontos a figyelem: ne igyanak bele a másik poharába vagy épp nyúljanak át a másik tányérjába megkóstolni kis barátjuk ebédjét.


A szülők a kicsik immunerősítésével tehetnek a legtöbbet. Az egészséges, változatos étkezés és a megfelelő vitaminbevitel mellett a gyakori friss levegőn tartózkodás is sokat számít. Ha tehetjük, ne vigyük őket zsúfolt helyre, most inkább nélkülük intézzük a bevásárlást, és a saját egészségünk védelméről is gondoskodjunk, hogy ne tőlünk kapják el a légúti betegségeket. Mindezek mellett érdemes az otthonunkat is felkészíteni, ugyanis a légtisztítók, a párásítók, illetve a gyakori fertőtlenítés szintén nagyban csökkenthetik a megbetegedések és továbbfertőzés kockázatát.


Innovatív vizsgálatok

A különböző légúti betegségek nagyon hasonló tüneteket okozhatnak, de ezek diagnosztizálására már számos korszerű eszköz állhat a gyermekorvosok rendelkezésére.

„Az innovatív műszereknek a háziorvosi rendelőkben is helyük van. A rendelőben elérhető diagnosztikai eszközök mintegy mini laborként működve az ellátás helyszínén teszik lehetővé a vizsgálatokat. A háziorvosok így már a rendelőben pontosan megállapíthatják a betegségek okát és típusát anélkül, hogy a beteg gyerekeket további kivizsgálásra küldenék”

– fejti ki emlékeztet a K&H Gyógyvarázs képviseletében Horváth Magyary Voljc Nóra.

„Ezek a diagnosztikai berendezések napi szinten segítik munkánkat abban, hogy a tünetek alapján valószínűsíthető betegségek számát leszűkítsük és pontos diagnózist állítsunk fel. Ezekkel az innovatív műszerekkel percek alatt meg tudjuk állapítani, hogy vírus vagy baktérium okozza a tüneteket, vagy hogy milyen a kis beteg tüdőkapacitása. Jelenleg leginkább légúti megbetegedésekkel fordulnak hozzánk, de a kezelés szempontjából nem mindegy, hogy influenzáról, a kicsik körében komolyabb tüneteket is okozó légúti óriássejtes vírusról (RSV) vagy éppen nátháról van szó. Ez kórokozók megkülönböztetése kardinális lehet a gyógyítás szempontjából, a korszerű műszereknek hála pedig mindez gyorsan, pontosan és fájdalommentesen történhet”

– mondta el dr. Molnár Bernadett Ágnes, a nyíregyházi 26. számú gyermekorvosi körzet házi gyermekorvosa, akinek rendelője nemrég gazdagodott ilyen eszközökkel a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat jóvoltából.


Forrás: K&H Gyógyvarázs

Fotó: Dreamstime


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Comments


bottom of page