top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

Mumpszos fotĂłval pĂĄlyĂĄzhatsz a kocsmadĂ­jra? WTF???

Egy brit kocsma tulajdonosa szĂł szerint Ă©rtelmezte a „szombat esti lĂĄzat”, ugyanis egy egĂ©szen furcsa ötlettel ĂĄllt elƑ: mivel valĂłszĂ­nƱleg elĂ©g viccesnek talĂĄlta a mumpsztĂłl megvastagodott arcĂș Ă©s nyakĂș embereket, pĂĄlyĂĄzatot hirdetett, melyben azt kĂ©rte, mindenki kĂŒldje be a betegen kĂ©szĂ­tett fotĂłjĂĄt, Ă©s a legviccesebb fotĂł gazdĂĄjĂĄnak 100 font (kb. 38 ezer forint) ĂŒti a markĂĄt.


Ahogy mondani szokĂĄs, az ötlet Ă©s a pĂĄlyĂĄzat nem jöhetett volna lĂ©tre a mumpsz tĂĄmogatĂĄsa nĂ©lkĂŒl: az ominĂłzus kocsma ugyanis Newcastle-ban talĂĄlhatĂł, ahol az utĂłbbi idƑben megszaporodtak a mumpszos megbetegedĂ©sek. A pĂĄlyĂĄzat Ă©rtelemszerƱen sokakban megĂŒtközĂ©st keltett, Ă­gy a pub tulajdonosa magyarĂĄzkodĂĄsra kĂ©nyszerĂŒlt. És persze, hogy Ă­rok röviden a mumpszrĂłl is, csak olvasd vĂ©gig a cikket!

 

Az Oops nevƱ Ă©jszakai bĂĄr az Ă©szak-angliai Newcastle-ban talĂĄlhatĂł. A bĂĄr tulajdonosĂĄnak az a „korszakalkotó” ötlete tĂĄmadt, hogy fotĂłpĂĄlyĂĄzatot hirdet: ebben azt kĂ©rte, hogy aki a 100 fontos fƑdĂ­jra pĂĄlyĂĄzik, kĂŒldjön be egy elƑtte-utĂĄna fotĂłpĂĄrt mumpsz elƑtti Ă©s mumpszos ĂĄbrĂĄzatĂĄrĂłl. Ehhez persze az kellett, hogy az utĂłbbi idƑben ugrĂĄsszerƱen megszaporodjon a mumpszos esetek szĂĄma, az utĂłbbi hĂłnapokban ugyanis ez a korĂĄbban a gyermekek körĂ©ben viszonylag gyakorinak szĂĄmĂ­tĂł, a vĂ©dƑoltĂĄs bevezetĂ©se Ăłta azonban csak szĂłrvĂĄnyosan elƑfordulĂł fertƑzƑ betegsĂ©g vĂ©gigsöpört a vĂĄroson. BĂĄr a betegsĂ©g az esetek tĂșlnyomĂł többsĂ©gĂ©ben enyhe lefolyĂĄsĂș, Ă©s következmĂ©nyek nĂ©lkĂŒl gyĂłgyul, sĂșlyos esetekben agyhĂĄrtyagyulladĂĄst is okozhat, mely akĂĄr halĂĄlos is lehet.


Van a mumpsz ellen vĂ©dƑoltĂĄs – azaz lenne, ha beadatnĂĄk

A mumpsz ellen egyĂ©bkĂ©nt rĂ©gĂłta lĂ©tezik vĂ©dƑoltĂĄs, csak sajnos Ă©ppen az az MMR oltĂĄs lenne hivatott vĂ©deni a mumpsz ellen is, mely Andrew Wakefield mintegy kĂ©t Ă©vtizeddel ezelƑtt megjelent szerencsĂ©tlen tanulmĂĄnya Ăłta elvesztette hitelĂ©t a szĂŒlƑk szemĂ©ben. HiĂĄba jelent meg azĂłta szĂĄmtalan cĂĄfolat, Ă©s vonta vissza a cikket maga a tekintĂ©lyes szaklap, a Lancet is, nagyon sokan mĂ©g most is gyanakodva Ă©s bizalmatlanul tekintenek a vakcinĂĄra, Ă©s nem adatjĂĄk be gyermekeiknek. JĂłrĂ©szt ennek is tulajdonĂ­thatĂł, hogy nem csak a mumpsz, hanem a mĂĄr legyƑzött tekintett kanyarĂł is Ășjra felĂŒtötte a fejĂ©t, sƑt nemcsak felĂŒtötte, hanem nagy jĂĄrvĂĄnyokat is okoz.


De visszatĂ©rve a newcastle-i pub ötletĂ©hez, az termĂ©szetesen nem mindenki tetszĂ©sĂ©t nyerte el, sokan felhĂĄborĂ­tĂłnak tartottĂĄk, hogy a bĂĄr tulajdonosa viccet csinĂĄl egy ilyen komoly jĂĄrvĂĄnyĂŒgyi problĂ©mĂĄbĂłl. Ennek hatĂĄsĂĄra a tulajdonos magyarĂĄzkodĂĄsra kĂ©nyszerĂŒlt. HangsĂșlyoztĂĄk, hogy nem bagatellizĂĄlni akartĂĄk azt a jelensĂ©get, hogy a vĂĄrosban ismĂ©t nagy szĂĄmban megjelent ez a fertƑzƑ betegsĂ©g. EgyĂșttal felhĂ­vtĂĄk a figyelmet a vĂ©dekezĂ©s, a vĂ©dƑoltĂĄs fontossĂĄgĂĄra is. SzĂłvivƑjĂŒk Ășgy nyilatkozott, hogy csak viccnek szĂĄntĂĄk fotĂłverseny ötletĂ©t, megakartĂĄk nevettetni a vendĂ©geket. „TisztĂĄban vagyunk vele, hogy a betegsĂ©g akĂĄr sĂșlyos formĂĄt is ölthet, Ă©s egyelƑre semmilyen kezelĂ©s nem ĂĄll rendelkezĂ©sre a gyĂłgyulĂĄs gyorsĂ­tĂĄsĂĄra vagy elƑsegĂ­tĂ©se, de Newcastle-ban eddig szerencsĂ©re mindenki gyorsan Ă©s szövƑdmĂ©nyek nĂ©lkĂŒl tĂșlesett a betegsĂ©gen” – fogalmazott. Amihez Ă©n magam csak annyit szeretnĂ©k hozzĂĄtenni: szerencsĂ©re. Hiszen a mumpsznak akĂĄr sĂșlyos szövƑdmĂ©nyei is lehetnek, elƑfordulhat agyhĂĄrtyagyulladĂĄs, sƑt a betegsĂ©g a petefĂ©szkeket vagy a herĂ©ket is megtĂĄmadhatja, ha fertƑzĂ©s felnƑttkorban Ă©ri a szervezetet.


A mumpszrĂłl

A mumpsz vĂ­rusfertƑzĂ©s okozta fertƑzƑ betegsĂ©g, mely az influenzĂĄhoz hasonlĂł mĂłdon nyĂĄllal, cseppfertƑzĂ©ssel terjed. A fertƑzött szemĂ©lyek kb. kĂ©tharmadĂĄnĂĄl jelentkeznek tĂŒnetek is, a vĂ­rus bejutĂĄsa utĂĄn 14–25 nappal.

A leggyakoribb tĂŒnet a fĂŒltƑmirigyek kĂ©toldali megnagyobbodĂĄsa, mely az arc alsĂł rĂ©szĂ©nek Ă©s a nyaknak a jellegzetes megvastagodĂĄsĂĄt okozza. Ezen kĂ­vĂŒl elƑfordulhat lĂĄz, fejfĂĄjĂĄs, elesettsĂ©g, Ă­zĂŒleti fĂĄjdalmak Ă©s Ă©tvĂĄgytalansĂĄg is. BĂĄr a betegsĂ©g az emberek többsĂ©gĂ©nĂ©l minden kĂŒlönösebb szövƑdmĂ©ny, sĂșlyosabb tĂŒnet nĂ©lkĂŒl lezajlik, elƑfordulhat a mĂĄj vagy a lĂ©p megnagyobbodĂĄsa, agyhĂĄrtyagyulladĂĄs is.


A mumpsznak nincs specifikus kezelĂ©se, az orvosi lehetƑsĂ©gek a tĂŒnetek enyhĂ­tĂ©sĂ©re korlĂĄtozĂłdnak.


A mumpsz ellen rĂ©gĂłta lĂ©tezik vĂ©dƑoltĂĄs, az Ășgynevezett MMR oltĂĄs, mely MagyarorszĂĄgon is szerepel a kötelezƑ vĂ©dƑoltĂĄsi naptĂĄrban: akĂĄr 9 hĂłnapos kortĂłl beadhatĂł, az emlĂ©keztetƑ oltĂĄst az ĂĄltalĂĄnos iskola hatodik osztĂĄlyĂĄban kapjĂĄk meg a gyerekek.


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is Ă©rdekelhetnek:


0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page