top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Halott férje spermáját perelte magának a 62 éves asszony

Az orvostudomány ma már sok mindenre képes. Például arra, hogy bárkinek gyereket „gyártson”, a fogantatáshoz és a terhesség kihordásához szükséges „kellékek” – hímivarsejt, petesejt, méh – gyakorlatilag teljes hiányában is akár, szinte életkori korlátok nélkül. De megfeledkezhetünk-e arról, hogy itt az orvosi „beavatkozás” végeredményeként egy baba, az élő és érző lény jön a világra, akinek joga van apa és anya mellett felnőni. Elég fiatal szülők mellett ahhoz, hogy valóban legyen esélye felnőni, mielőtt a szüleit elveszíti.



Ebből és sok más szempontból is aggályos bírósági ítéletet hoztam. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok arról, hogy egy férjét és gyermekeit elvesztett nő jogot nyert arra, hogy 62 évesen megkapja férje spermáját, hogy újabb gyereket szüljön. Most már 60 felett, egyedül.

 

A nyugat-ausztráliai Legfelsőbb Bíróságon tartott rendkívüli meghallgatás végén döntött úgy a jogi testület, hogy a nő megkaphatja halott férje spermáit, hogy megpróbálhasson gyermeket vállalni. A sürgősségi döntésre azért volt szükség, mert a férfi egy nappal korábban halt meg hirtelen halállal, és meg akarta a bíróság adni az esélyt, hogy még életképes állapotban levehessék a halott férfi spermáit.


A most 62 éves nő 40 évig élt házasságban egy évvel fiatalabb férjével, mielőtt hirtelen elveszítette őt. A házaspár életét korábban is gyász és tragédiák sora kísérte, hiszen 2013-ban tragikus módon veszítették el lányukat, aki 29 évesen, egy horgásztúra során fulladt vízbe. A tragédia 2019-ben megismétlődött, amikor fiuk 35 évesen autóbalesetben meghalt. A pár az elmúlt négy évet azzal töltötte, hogy újabb gyermeket terveztek – áll a bíróság által felolvasott keresetben.


A nő megkapta tehát a jogot férje spermájának eltávolítására – döntött a Legfelsőbb Bíróság bírája, Fiona Seaward –, azonban az özvegynek még egy másik bírósági határozatra van szüksége ahhoz, hogy felhasználhassa azt, mivel a posztumusz megtermékenyítés az ausztrál állami törvények szerint (is) illegális. A pár korábban már járt egy meddőségi klinikán abban a reményben, hogy újabb gyermeket tudnak megfogantatni, de azt mondták nekik, hogy a nő kora miatt már nem lesz képes kihordani egy gyermeket – ismertette a bíróság. A vizsgálatok szerint a sperma alkalmas egy petesejt megtermékenyítésére, és a pár korábban már talált egy potenciális béranyát is egy 20 éves fülöp-szigeteki unokatestvér személyében.


Hmmmm… Élni vagy visszaélni az modern orvostudomány vívmányaival, nagyon nem ugyanaz. Szerintem.


Andi


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page