top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha a menyem puszilgathatja az unokámat, akkor én miért nem?

Az anyós-meny kapcsolatot sok buktatót és kényes pontot rejthet, és a felek sokszor úgy érezhetik, hogy aknamezőn járnak a mindennapi érintkezések során. Az alábbi történetben az verte ki a biztosítékot egy nagymamánál, hogy ha a menye megpuszilhatja a kislányát, akkor ő, a nagymama miért nem adhat puszit az unokájának.

A történet kapcsán nem az anyósok szidása a célunk, inkább a veleszületett és szerzett immunitásról beszélnénk egy picit. Arról, hogy ebben az esetben a gyermekorvos miért tanácsolta azt, amit, illetve miért nem jó ötlet az első hetekben az újszülött babát magunkkal hurcolva járni-kelni a városban.

 

A történetet egy közösségi oldalon osztotta meg az anyuka. Ebben elárulta, hogy újszülött kislányuk most 6 hetes, az első unoka a család mindkét oldalán. A boldog újdonsült szülőknek a gyermekorvos azt tanácsolta, hogy minimum első 8-12 hétben senkinek ne engedjék meg, hogy rajtuk kívül bárki is puszilgassa a babát. Az információt mindkét családnak továbbadták, akik kezdetben elfogadónak tűntek. A jóindulat azonban nem tartott sokáig. Nemrégiben meglátogatták az apósáék. Éppen befejezte az álmos baba szoptatását, amikor gyengéden megcsókolta a kislány fejét, mielőtt a mellkasára fektette volna szundikálni.

„Az anyósom észrevette, és rögtön szuper passzív-agresszív módon megjegyezte: Ó, annyira örülök, hogy most már megpuszilhatjuk [a babát]! Ezek szerint a gyermekorvos módosította a szabályokat?”

Amikor kiderült, hogy a korábbi szabályok továbbra is érvényesek, azzal vádolta meg a menyét, hogy megszegte azokat azzal, hogy megpuszilta a saját kislányát.

„Elmondtam neki, hogy az ajánlás szerint rajtam és a férjemen kívül senki sem puszilhatja meg a lányunkat, mire ő vitatkozott és arra célozgatva, hogy tisztességtelen, arra hivatkozott, hogy korábban azt mondtam, hogy "senki sem csókolhatja meg a babát", nem pedig azt, hogy "a férjemen és rajtam kívül senki sem csókolhatja meg a babát". Ezután kiviharzott a szobából, de előtte még képmutatónak nevezett.”

És itt még nem állt meg a dolog. A nagymama bejött és bocsánatot kért, azt állítva, hogy ez csak egy hirtelen reakció volt a részéről, és ő csak összezavarodott és feldúlt volt. De aztán egy váratlan kéréssel állt elő:

„Megkért, hogy ne puszilgassam előtte a babámat, amíg ő nem teheti meg, mert felzaklatja, ha látja, hogy én viszont megtehetem.”

Az anyuka természetesen elutasította a kérést.

„Én személy szerint nem fogom abbahagyni a saját babám puszilgatását az ő érzései miatt. Az anyósom tiszteletlen és képmutató embernek nevez, és már a sógornőm is beszállt ebbe a dologba. És még én vagyok a seggfej???”

Végül egy a történetre érkezett számtalan és sokféle reakció közül:

„A babák valóban nagyon cukik tudnak lenni, és teljesen természetes, hogy késztetést érzünk arra, hogy puszilgassuk őket. Tudom magamról, hogy amikor az unokahúgom kicsi volt, legszívesebben állandóan összepusziltam volna. De nem tettem, mert tisztában voltam a kockázatokkal. De ha nem lettem volna tisztában a veszélyekkel, akkor is tiszteletben tartottam volna, ha a szülők azt kérik, hogy ne tegyem.”

Az újszülött babák immunrendszere

Az újszülöttek immunrendszere még fejletlen, így védtelenek a különböző fertőzésekkel szemben. Az immunvédekezés az újszülött életkorának előrehaladtával erősödik, hogy aztán egész életünkben védelmet nyújtson különböző betegségekkel szemben.

Az anya antitestjei a terhesség harmadik trimeszterében (a terhesség utolsó 3 hónapjában) a méhlepényen keresztül átadódnak a babának. Ezek segítenek megvédeni a babát a betegségektől, miután a baba megszületik. Az anyáról a babára átadott antitestek típusa az anya saját immunitási szintjétől függ.


A bélrendszerben lévő jó baktériumok (az úgynevezett mikorbiom) segítik immunrendszerünk megfelelő működését. A szülés során ezek a jó baktériumok a hüvelyből átadódnak a babána, ez a kiindulási pontja a jó baktériumok elszaporodásának a baba bélrendszerében.


A születés után a kolosztrumból és az anyatejből több antitest kerül a babához, ezért is alapvetően fontos a szoptatás, legalább az első időkben.

Később a baba immunrendszere fokozatosan erősödik, és természetesen az életkorhoz kötött védőoltások is erősítik a baba immunvédekezését.


Hogy aztán már ne jelentsen kockázatot számára kockázatot egy puszilgatós nagymama.


Forrás: PregnancyBirth&Baby

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page