top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Az anyósom miért pelenkázza a babát?

Egy anyuka nemrégiben azzal generált vitát, hogy szerinte az anyósa nem pelenkázhatja be az unokáját. Az ok: ő és férje szigorúan tiszteletben tartják a 6 hónapos baba önrendelkezési jogát, ezért mindig engedélyt kérnek tőle, mielőtt tisztába tennék, a nagymama már többször is csak fogta magát és mindenféle engedélykérés nélkül pelenkát cserélt az unokájának.

A „szörnyű” incidensről sokan leírták a véleményüket. (A témáról korábban már olvashattál itt.)

 

Amikor a gyerekeikről van szó, a szülők többsége mindig a legjobbat akarja neki, és többnyire nem is nagyon nyitottak arra, hogy a gyereknevelésben sokszor nincsenek abszolút igazságok. Éppen ezért nehéz elfogadni, hogy a családtagoknak esetleg egészen más elképzeléseik lehetnek arról, mit is jelent valójában a „legjobb”.


Egy anyuka nemrégiben a pelenkázóasztal felett került összetűzésbe az anyósával. A Mumsnetre posztolt az incidensről, amely állítása szerint két hónappal ezelőtt történt, de ennyi idő sem volt neki elég arra, hogy megnyugodjon és túltegye magát rajta. ezért kért tanácsot a többi szülőtől, hogy vajon észszerűtlenül járt-e el, amikor nem tolerálta, hogy az anyósa nem tartja tiszteletben azokat a szabályokat, melyeket ők a párjával követnek. Elmagyarázta, hogy gyermeke most 6 hónapos, és ők nagyon fontosnak tartják, hogy a baba „magánéletének” és önrendelkezésének védelmében a baba „beleegyezését” kérjék például akkor, amikor pelenkát cserélnek. Kivéve természetesen azokat az eseteket, amikor a baba bölcsődében van vagy bébiszitter vigyázz rá. Aztán elmesélte, hogy nemrégiben anyósa anélkül tette tisztába a babát, hogy megkérdezze a menyét, hogy nem akarja-e inkább ő csinálni, noha ő is jelen volt.

„Én nem gondolkodom eléggé életszerűen, ha szerintem a pelenkacsere kizárólag a szülők dolga kellene, hogy legyen? A múltkor az anyósom úgy döntött, hogy magára vállalja a pelenkázást, pedig én is ott voltam. A baba végigsírta az egész procedúrát, és bár az anyósom utána azonnal a kezembe adta, rettentően bosszantott a dolog, mert nem az ő dolga a pelenkázás. A fiam akkor 4 hónapos volt. Akkor nem szóltam semmit, próbáltam kedves és barátságos lenni, de kezdtem őt egyre basáskodóbbnak találni, és kezdek közel kerülni ahhoz, hogy meghúzzam a határt.”

A posztra több mint 400-an reagáltak, és többségükben értetlenül álltak az előtt, hogy az anyukának az miért van rendben, ha a bölcsődei gondozónő vagy a bébiszitter teszi tisztába a babát, és az miért nincs, ha az a nagymama teszi ugyanezt.


Egyikük így reagált:

„Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Ha nem bízol meg az anyósodban pelenkázás ügyben, akkor ott igazából más a probléma. Ha viszont megbízol benne, akkor miért csinálsz ekkora cirkuszt abból, hogy ő cserélte ki a pelenkát?”

Egy másik kommentelő szerint:

„Szerintem ezt komolyan meg kell beszélned magaddal. Nálunk is felajánlják a családtagok, hogy tisztába teszik a babát, 10-ből 9 esetben puszta segítőkészségből, hogy legyen egy kis időm másra is. Szerintem ez kedves dolog tőlük.”

Egy harmadik ezt írta:

„Szóval az óvodai dolgozók vagy a bébiszitterek kicserélhetik a gyerekedet, de a nagyszülők nem? Gyanítom, hogy ez inkább az anyósodd iránti érzéseidről szól, mintsem a baba „magánélethez” és a beleegyezéshez való jogáról.”

Mit gondolsz? Te hogyan oldanád meg?


Forrás: Mumsnet

Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page