top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyász után újjászületés – kik azok a szivárványbabák?

Egy új élet születése mindig valami isteni csoda, de még nagyobb az öröm azokban a családokban, akik a szülés utáni pillanatokban egy szivárványbabát tartanak a karjuk között. A szivárvány a vihar után a felhők közül kibukkanó napfény, a felderengő égbolt, a remény és az újjászületés szimbóluma.

De kik is azok a szivárványbabák?

 

Szivárványbabának azokat a babákat szokás nevezni, aki vetélés, méhen kívüli terhesség, molaterhesség, orvosi okokból történő abortusz, halvaszületés vagy újszülöttkori halál után, egy következő várandósságból jönnek a világra. Hiszen a szivárvány a reményt és a vigaszt szimbolizálják – egy szebb jövő ígéretét hordozzák az elvesztett baba utáni gyászt követően. Egy szivárványbaba sok örömet hoz a családba, ugyanakkor a korábban elveszített baba keserédes emlékét is felidézik.


A szivárványbabáknak azonban küldetésük is van ezen a világon, hiszen a szivárványbabákról és a korábbi terhességi veszteségekről (vetélésről, halvaszületésről) szóló nyíltabb beszélgetések, a vetélést, halvaszületést és más tragikus terhességi kimeneteleket övező tabuk ledöntése segíthet abban, hogy nyugodtabban, természetesebben kerülhessenek szóba ezek a témák, akár egy családi vagy baráti beszélgetés kapcsán. Mert egyelőre a legtöbb családban kényes, kerülendő téma minden tragikus végű várandósság és az ezt követő gyász, ami meglehetősen magányos helyzetben hagyja a veszteséget elszenvedett párt, de ezen belül is leginkább az édesanyát.


Egy anya így fogalmazott ezzel kapcsolatban, egy konkrét családi konfliktust említve:

„A múltkor anyám tett valami megjegyzést azzal kapcsolatban, hogy négy gyermekünk van, mire én kijavítottam, hogy pontosan emlékeznie kellene arra, hogy öten vannak. A húgom is fültanúja volt a beszélgetésünknek, és közbeszólt, hogy ideje lenne már feladnom a hármas ikreimmel kapcsolatos képzeteimet, mert mindenkiben kényelmetlen érzéseket kelt, amikor szóba hozom elhunyt kisfiamat.”

(Az ő történetét itt olvashatod.)


A közösségi médiában terjedő "#Ihadamiscarriage" kampány arra ösztönzi az anyákat, hogy nyíltan beszéljenek a gyászukról, szélesebb platformot adva ezzel a gyászuknak. Az erőteljes közösségi médiakampány igyekszik feloldani a vetélésről és más terhességi veszteségről szóló beszélgetés stigmáját, és támogató hálózatot biztosítani a veszteséget átélt anyák számára. Ennek kapcsán számos vetéléstörténet került nyilvánosságra a közösségi médiában, a történetüket megosztó anyáknak némi támogatást nyújtva gyászuk feldolgozásához.

A várandósság megélése egy teljesen más utazás, ha a korábban már vesztettél el babát a terhesség alatt vagy közvetlenül utána. A szivárványbaba kifejezés ennek elismerésére szolgál, hiszen a szivárvány annak a jelképe, hogy a rossz után mindig valami jónak kell jönnie.


Nekem van egy szivárványbabám, ma már csodálatos, okos és szép felnőtt nő. Amikor ránézek, látom benne azt a soha nem látott arcot is. Neked is van szivárványbabád?


Fotó: Ashley Anna Artistries


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page