top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nem minden terhesség, ami annak látszik – a molaterhességről

Frissítve: 2019. okt. 2.

Egy fiatal nő boldogságának nem volt határa, amikor kiderült, hogy gyermeket vár. A terhességi teszt két csíkot mutatott ugyan, és a szokásos terhességi rosszullétek is jelentkeztek, a 12 hetes ultrahangvizsgálaton azonban kiderült, hogy nem baba, hanem egész más valami növekszik a nő méhében.


Beszéljünk a molaterhességről!


 



A 23 éves Grace Baker-Padden fogamzásgátló tablettát szedett, ezért is lepődött meg nagyon, amikor a terhességi teszt két csíkot mutatott. Egymás után négy tesztet is megcsinált, mielőtt ellátogatott volna háziorvosához, aki megerősítette a várandósság tényét. Bár a baba nem volt teljesen tervezett, Grace-nek és 28 éves párjának, Joe-nak határtalan volt a boldogság a, és azonnal elfogadták, hogy hamarosan szülők lesznek. Megosztották a nagy hírt a családdal és elkezdtek beszélgetni arról is, hogyan fogják hívni a babát. Nem sokkal a pozitív terhességi teszt után jelentkeztek a szokásos terhességi tünetek, a reggeli rosszullétek, melyek egészen odáig súlyosbodnak, hogy Grace szinte már naponta és állandóan hányt. A hasa elkezdett nőni, melyet ugyancsak a várandósságnak tulajdonított. A 12. terhességi héten azonban barnás foltokat vett észre a fehérneműjén, ezért visszament orvosához, mert attól tartott, hogy ez vetélés első jele lehet.

A kórházban elvégzett ultrahangvizsgálat sokkoló képet mutatott: azt mutatta, hogy nem magzat van a nő méhében, hanem egy egészen más. Daganatos szövet, melynek a növekedése azt a látszatot keltette, mintha normális terhesség jele lett volna az egyre nagyobb Pocak.

Az orvos elmagyarázta, hogy úgynevezett mol terhesség áll fenn, mely egy speciális, úgynevezett trofoblasztos daganat. Ez akkor alakul ki, ha valamilyen oknál fogva egy meg nem termékenyült petesejt ágyazódik be és a várandósságra jellemző hormonváltozásokat indukál.

Két nappal később a daganatot eltávolították, és a szövettani vizsgálat azt igazolta, hogy rosszindulatú. Ezt követően 6 hónapos kemoterápia következett, melynek célja a kiújulás megelőzése, a hormonháztartás helyreállítása volt.

Bár az orvosok arra figyelmeztették a párt, hogy 15 százalék az esélye annak, hogy a következő terhesség is hasonló eredménnyel végződik, azt tervezik, hogy egyszer azért mégiscsak lesz gyerekük. Addig azonban még legalább egy évet várnak, hogy minden visszaálljon a molaterhesség előtti állapotba.


A molaterhességről

Ahogyan az előbb már megemlítettem, az úgynevezett molaterhességet vagy magyarul üszögterhességet az okozza, hogy az egészséges, ép magzat helyett kóros sejtek indulnak növekedésnek a méh belsejében.

A molaterhességnek két alapvető formája van: a komplett mola, amikor magzat egyáltalán nincs jelen, illetve az úgynevezett részleges mola, amikor a magzat fejlődése megindul, de később az egész folyamat valami egészen rossz irányt vesz és daganatos betegségben fordul át.

Az esetek egy részében a molaterhesség − különösen az első időszakban − semmilyen panaszt nem okoz, ilyenkor csak az ultrahangvizsgálat derít fényt arra, hogy valami nem várt dolog bújik meg alattomosan a méhben.

Ha mégis vannak tünetek, ezek az alábbiak lehetnek:

  • hüvelyi vérzés vagy sötét színű váladékozás

  • az átlagosnál hevesebb formában jelentkező reggeli rosszullétek, hányinger, hányás

  • a méh olyan mértékű növekedése, mely meghaladja a terhesség kora alapján várhatót

A kezelés a daganatos sejttömeg eltávolítását jelenti. Ezt követően szövettani vizsgálatra van szükség, mely eldönti, hogy a betegség rosszindulatú-e. Amennyiben igen, a kezelést kemoterápiával is ki kell egészíteni.

A kezelés után rendszeres kontroll szükséges a kiújulás megelőzés korai felismerésére. Ez alapvetően ultrahangvizsgálatot és a hormonszintek nyomonkövetését jelenti. Ahogyan a leírt történetben is, az orvosok általában azt tanácsolják, hogy molaterhességet követően a pár lehetőleg várjon az újabb gyermekvállalással.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page