top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Minden orvos abortuszt ajánlott, egészséges baba született – a magzati hydropsról

Az orvosok minden érvüket latba vetették, hogy szakíttassa meg a terhességét. Az anya mégis úgy döntött, hogy esélyt ad a babának. Az idő őt igazolta, hiszen végül egészséges kislánynak adott életet, ami előtt az orvosok is értetlenül álltak.


Ebben a történetben mindenkinek igaza volt: az anyának azért, mert bár az esete kivételes, az orvosoknak pedig azért, mert magzati hydrops (hidropsz) esetén a baba többnyire életképtelennek bizonyul, ezért javasolják az abortuszt.

 

A 24 éves Kimberly állatorvosi asszisztensként dolgozik, 29 férje, Nick szociális munkás. Az angliai kisvárosban élő pár első gyermekét várta, amikor a 12. hetes ultrahangvizsgálat során az orvos aggasztó hírt közölt velük: a baba túlságosan „duzzadt”, ami az orvosok által magzati hydropsnak (ejtsd: hidropsz) fennállására utal. Az orvosok arra figyelmeztették a szülőket, hogy ez az állapot a baba életképtelenségéhez vezet, ezért a várandósság megszakíttatását javasolták.

„Több orvosnál is jártunk, és mindenki abortuszt javasolt, sőt többük részéről némi kényszerítést is éreztem arra, hogy meghajoljak a javaslatuk előtt. Megkérdeztem tőlük, mi is ez a betegség és mi okozza, de azt mondták, hogy nem tudni az okát. Annyit tudtak mondani, hogy minden 1000 várandósság közül 1-et érint, és hogy csak minden tizedik baba éli túl ezt az állapotot. Megbeszéltük a férjemmel és úgy döntöttük, hogy ha az orvosok maguk sem tudják, mi a helyzet, akkor nemet mondunk a várandósságom befejezésére, annak ellenére, hogy az orvosok nem biztattak kedvező kimenetellel. Elmentünk egy privát szülészeti klinikára, elvégeztettünk pár tesztet, hogy nem áll-e fenn Down-szindróma vagy más genetikai rendellenesség, majd a negatív leletek birtokában úgy döntöttünk, menjen tovább minden a dolgok természetes menete szerint”

– meséli az anya.


A sztori hepienddel végződött, hiszen május 9-én épen és egészségesen világra jött a pár kislánya. Azt mondják, hogy az orvosok is csodájára jártak a szülésnek, mert azt mondták, soha nem tapasztaltak még ilyet, hogy a magzati hidropsz magától megszűnjön. „Az idő szerencsére bennünket igazolt, mert végül minden rendben ment, és megszületett a mi kis csodababánk” – újságolta boldogan az anya.

A magzati hidropszról

A magzati hidropsz a babát érintő súlyos, életveszélyes szövődmény, melynek során veszélyes mennyiségű folyadék szaporodik fel a szövetekben. Okától függően két fő formája van: az immun és nem immun eredetű hidropsz. Az immun eredetű forma oka az anya és a baba közötti vércsoport-összeférhetetlenség, amikor Rh-negatív anya Rh-pozitív vércsoportú magzatot hord a szíve alatt. Ilyen esetekben az Rh-összeférhetetlenség okozza a bajt. Ez a forma különösen manapság már viszonylag ritka, hiszen a súlyos következmények kialakulása megelőzhető az anyának adott Rh-immunglobulinnal.


A másik, gyakoribb forma a nem immun eredetű magzati hidropsz (vizenyő), amikor már ok áll a háttérben, például súlyos fokú vérszegénység vagy vírusfertőzés (parvovírus). Vannak olyan esetek is, amikor nem körvonalazható pontosan az állapot oka.


A hidropsz az esetek jelentős részében magzati elhalást, spontán vetélést vagy halvaszületést okozhat, illetve orvosi indokkal a terhesség befejezésére kerülhet sor. Ha a várandósságot sikerül is kiviselni, előfordulhat, hogy életképtelen baba jön a világra.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page