top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Újra életveszélyes játék terjed a gyerekek között

Ismét veszélyes divat a fiatalok körében: az önfojtogatás divatja. A veszélyes divat vagy “kihívás” jó egy évtizede élte virágkorát, de úgy tűnik, sajnos ismét feléledt Csipkerózsika-álmából. Pedig örökre elaludhatott volna. Hiszen több halálos áldozata is van a fojtogatósdinak, de ha nem halálos, akkor is tartós agykárosodás veszélyével fenyeget.


Egy iskolaigazgató levélben figyelmeztette a szülőket a veszélyre. Van olyan iskola az Egyesült Államokban, ahol néhány hónapon belül három gyerek is ilyen értelmetlen és buta módon halt meg.


 


Korábban már írtam róla, hogy a gyerekek nagyon leleményesek tudnak lenni, ha saját testi épségük, életük veszélyeztetéséről van szó. Pusztán csak játékból vagy brahiból. Itt volt például az úgynevezett “dezodor kihívás”, amikor dezodor fújnak közvetlen közelről a bőrre, ezzel égési sérüléshez hasonló súlyos vegyi sérülést okozva maguknak. Vagy amikor felgyújtják saját magukat. Szintén puszta szórakozásból. Egy közös mégis van ezekben a “kihívásokban”. A “bravúrról” szinte minden esetben fénykép vagy videó készül, melyeket a gyerekek a közösségi oldalakra feltöltve igyekeznek kivívni a gyerekek társaik elismerését és tiszeletét. Hiszen valószínűleg ez a célja az egésznek.

És most itt van az újabb őrület, a fojtogatósdi. Nem vadonatúj ötlet, hiszen 2005 körül egyszer már felbukkant a közösségi oldalakon, és azóta is jelen van, de mostanában mintha reneszánszát élné. A dolog lényege, hogy a fiatalok fojtogatással vagy akasztással oxigénhiányos állapotot hoznak létre egészen az elsápadásig és az eszméletvesztés határáig. Sokszor a gyerek saját magának csinálja, máskor párban “dolgozva” fojtogatják egymást. És persze közben készül az eseményről a dokumentáció is a közösségi oldalak céljára. Már ha nem mennek túl messzire, és nem történik tragédia. Ahonnan nincs visszaút. Ezen kívül arról is beszámolnak, hogy a fojtogatás kapcsán valamifajta eufóriát éreznek, és ezt az érzést keresve mennek bele újból és újból ebbe a veszélyes játékba.

Az interneten rákeresve száma nincs a szomorú eseteknek, amikor a “játék” a gyerek halálával végződött. Egy amerikai középiskolában néhány éve pár hónap alatt egymástól függetlenül három diák is így veszítette életét.

Egy másik amerikai iskola igazgatója levélben figyelmeztette a szülőket a veszélyre: “Sajnos a netes keresés több mint 36 millió találatot dob ki – köztük közösségi oldalak posztjait és Youtube-videókat −, ha valaki tudni szeretné, hogyan is kell ezt a fojtogatósdit csinálni” – írja, és kiemeli, hogy ha nem is halál a fojtogatás vége, maradandó agykárosodás vagy kóma akkor is kialakulhat.


Régebbi, mint hinnénk

Említettem, hogy bő évtizede élte virágkorát ez a bizarr játék, pedig valójában ennél sokkal régebbi. A Time egyik cikke azt írja, hogy már az 1930-as évekből vannak példák hasonlóra. Statisztikákat idéznek, melyek szerint például az USA-ban 1995 és 207 között 82 gyerek halt így meg, a legfiatalabb 6 éves, a legidősebb 19 éves volt. Az áldozatok többsége a 11 és 16 év közötti korosztályból kerül ki, főként fiúk.

A Pediatrics című gyermekgyógyászati lap pár éve egy oregoni középiskolások között végzett felmérés eredményeit ismertette, mely szerint a végzős középiskolások döbbenetesen nagy aránya, 4 százaléka már megpróbálkozott a fojtogatós “játékkal”. Ennél is sokkolóbb adat volt, hogy a fojtogatós játékot játszó fiatalok 20 százaléka, azaz minden ötödik gyerek egyedül szórakozik azzal, hogy fojtogatja magát, így aztán nincs is jelen az aktusnál senki, aki segítséget tudna hívni, ha balul üt ki a dolog.

És amiért eszembe jutott, hogy éppen most írjak erről a témáról, hogy ugyancsak a Pediatrics című lap legfrissebb, februári számában jelentek meg egy franciaországi kutatás adatai. Eszerint a fojtogatást kipróbáló gyerekek aránya még az előbb idézett számnál is magasabb: a megkérdezett középiskolások 9,7 százaléka próbálta már ki a fojtogatást, azaz minden tíz közül körülbelül egy gyerek! A vizsgálat célja igazából az volt, hogy felmérje, hogy a fojtogatós játék összefügg-e a gyereknél egyébként is fennálló mentális problémákkal. Nos, úgy tűnik, hogy a válasz igen, hiszen a fojtogatásról beszámoló diákok között lényegesen több volt a magatartászavaros vagy depressziós fiatal, mint azok között, akiknek eszébe sem jut, hogy ilyen életveszélyes dologgal szórakozzon.

Eszerint viszont a fojtogatós “játék” következmény, tünet, és akár segélykiáltásként is felfogható. Ami összetettebb probléma annál, mint hogy annyival intézzük el: “És ha a haverod azt mondja, hogy fojtsd meg magad, akkor megfojtod?”

Forrás: Pediatrics


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page