top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A dezodor nem játék és nem kihívás tárgya!

A múltkor az Origón olvastam a gyerekek között tomboló újabb elmebeteg őrületről, az úgynevezett dezodor kihívásról. Ez jutott eszembe, amikor a dezodorok egy másik − és ha lehet, még veszélyesebb –, nem rendeltetésszerű használatáról olvastam, a dezodorok gőzét lélegzik be a fiatalok.


A gyermeki butaság, a kortársak kritikátlan követése, a szülők oda nem figyelése egy 12 éves angol kislány életébe került.

 

Pár hete a neten többször felbukkant egy fotó egy gyerek hólyagosra roncsolt alkarjáról. A kísérő cikkek szerint új őrület hódít a gyerekek között, amikor azon versenyeznek, kinek a bőre bírja tovább, ha egészen közelről dezodort fújnak rá. Azt hiszem, ennyivel boldogan cserélnének annak a 12 éves angol kislánynak a szülei, akit eszméletlen állapotban találtak a szobájában, miután dezodor gőzét lélegezte be. A kislányt azonnal a bristoli gyermekkórházba szállították, ahol azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Most a szülők minden lehetséges fórumom beszélnek a tragédiájukról, hogy más szülőket figyelmeztessenek, hogy legalább ők ne veszítsék el ilyen értelmetlenül és bután gyermeküket. Ezen kívül életkori korlátozást sürgetnek a dezodorok vásárlása és használata terén.

Nem tudom, nálunk is hódít-e ez az elmebaj a gyerekek között, de az ön- és közveszélyes dolgok kitalálásában olyan leleményesek a gyerekek, hogy gondoltam, nem árt beszélni erről is.


A teljes jólétből a halálba

A 12 éves Jess Andersont környezete sportos, életvidám, egészséges kiskamaszként ismerte. Egészen addig, míg ikertestvére, Tom az ágyán hason fekve, eszméletlenül talált rá a szobájában, a család gloucestershire-i otthonában tavaly novemberben. A boncolás során kiderült, hogy a kislány halálát az okozta, hogy aeroszolos dezodor gázait lélegezte be. A későbbi nyomozás azt is kiderítette, hogy a kislány mindössze egy héttel a halála előtt próbálta ki először ezt az életveszélyes passziót.

A család most kampányt indított, melynek célja, hogy figyelmeztesse a fiatalokat, milyen veszélyekkel jár, ha a dezodorokat nem rendeltetésének megfelelően használva azok páráját akarattal belélegzik, Az apa, Tom és az anya, Theresa az ikrek iskolájával és a helyi jótékonysági szervezetekkel együttműködve a Jessi Alapítvány létrehozását tervezik, melynek célja a gyerekek és a fiatalok tájékoztatásán túl annak elérése, hogy törvényi úton tiltsák meg, hogy 18 év alattiak aeroszolos termékeket vásárolhassanak. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy bár ez túlzott óvatoskodásnak tűnhet, de a brit törvények elég sok és változatos termék vásárlását kötik a 18 év feletti életkor dokumentummal történő igazolásához. Ezek közt a dohányon és az alkoholon túl olyan, a mi szemünkkel talán meglepőnek tűnő dolgok is vannak, mint a csavar vagy szög és a kiskanál – utóbbi valószínűleg pusztán abból a megfontolásból, hogy bizonyos drogok használatához elengedhetetlen a kiskanál.)

„Sok szülőnek fogalma sincs, mi történik a gyerekével az ő távollétében. Fontos, hogy tudatosítsuk a szülőkben, a gyerekekben és a fiatalokban ezt a veszélyt, mert bizton állíthatom, hogy nekünk magunknak sem volt elképzelésünk arról, hogy ilyesmi folyik az otthonunkban. Tom csak másnap mondta, hogy ennek nem lett volna szabad megtörténnie Jess-szel, de mi nem tudtunk semmiről. De azóta már tudjuk, hogy nem kellett volna bekövetkeznie ennek a tragédiának, tudtunk volna tenni ellene. Hogy őszinte legyek, azt sem tudom, hol áll a fejem, de most már legalább vannak elképzeléseink, lehetőségeink és tervünk a jövőre” – mondta el az anya, Theresa.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page