top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Már miért ne szoptathatnék az úszómedencében?

Lassan már sorozatot indíthatnék „Már miért ne szoptathatnék…?” címmel különböző helyekről, ahol a szoptató anya szerint teljesen természetes, hogy megszoptatja a babáját, ha az éhes, a környezetéből valaki azonban ezt nem nézi jó szemmel. Legutóbb egy reggeli tévéműsorban feszült egymásnak a műsorvezetőnő és két anya abban a kérdésben, hol ildomos szoptatni és hol nem.


A vita hevében a műsorvezetőnő egészen odáig ment, hogy nyilvános helyen szoptatni kábé annyi, mint az utcán vizelni.

 

Korábban már több poszt is foglalkozott az Anyavilágon a nyilvános helyen történő szoptatás kérdésével, luxusétteremben, hokiedzésen, templomban, de egyszer régebben maga Ferenc pápa javasolta a nőknek, hogy akár a Sixtus kápolnában is megszoptathatják az anyák a babáikat.

Pár hete a brit televízió This Morning című reggeli műsorában minősítettet „antiszociálisnak” egy Virginia Blackburn nevű újságírónő azokat az anyákat, akik nyilvánosság elé viszik a szoptatást. A vita közte és két anya, Natalie Forrester és Chloe Hattersley között robban ki. Natalie elmesélte, hogy éppen babaúszáson vett részt Stoke-on-Trentben egy szabadidőközpontban, amikor a kisfia megéhezett. A nő azonnal a medence egyik sarkába húzódott, hogy megszoptassa a kicsit. Az edző azonban rögtön szólt neki, hogy menjen ki a medencéből, ha szoptatni akar. Az anya elmesélte, hogy nem értette a problémát, hiszen csak a derekáig ért a víz. „Teljesen ledöbbentem ezen, mert már 8 éve szoptatok, de ez volt az első eset, hogy valaki bármit is szólt volna miatta” – mondta el.

A stúdióban jelen lévő újságíró azonban egyetértett az edzővel abban, hogy a szoptatáshoz kiküldte az anyát a medencéből, mondván, az emberek „nem akarnak tanúi lenni”, hogy szoptatja meg a gyerekét. „Ez nagyjából ugyanaz a szint, amikor valaki az utcán tolja le a nadrágját, hogy könnyítsen magán – vélte Virginia Blackburn. – Aki ezt teszi, az egyre mélyebbre süllyed az antiszociális magatartásba. Ha beülök egy kávézóba vagy bemegyek egy uszodába, nem szeretném látni vadidegenek olyan testi funkcióit, melyet normális emberek privát keretek között tartanak.”


Ha az anyahad dühbe jön…

Blackburn megjegyzése természetesen végigszáguldott a közösségi médián és dühös kommenteket váltott ki. „Mekkora sznob ez a nő a reggeli műsorban! Már hogy lenne egy baba etetése tiszteletlenség a többi ember felé? Inkább ő a bunkó és tiszteletlen” – írta valaki. „Totál fel vagyok háborodva. Tizenhárom hónapig szoptattam a gyerekemet. Nyilvános helyen. 2018-at írunk, könyörgöm! Az embereknek inkább támogatniuk és segíteniük kellene az anyákat, bárhol is akarnak szoptatni” – tette hozzá egy másik kommentelő.

A szabadidőközpont vezetése is reagált az esetre: „A medence közelében számtalan hely kínálkozik a szoptatásra, és azt aktívan támogatjuk is. Felülvizsgáljuk ezzel kapcsolatos szabályainkat, és erre a két anyát is meghívjuk, vegyenek részt a munkában. Addig is azonban az a szabályunk, hogy azt kérjük a vendégeinktől, hogy ne étkezzenek és ne igyanak a medencében, és ez a szoptatásra is vonatkozik.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page