top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Folyton a gyereked fülében a füles? Ez lesz az eredménye!

A mai cikk apropóját az adta, hogy megütötte a fülemet egy influenszer anyuka videójában, hogy fülhallgatót – népszerű nevén „fülest” – rendelt az egyik népszerű és olcsó kínai webáruházból óvodás korú kislányának mondván, akkor azzal tud majd játszani a videójátékain anélkül, hogy a szülőket zavará vele. Kérdem én: minek??? Most vonatkoztassunk el attól, hogy egy gagyi kínai webáruházas fülhallgató vajon hány európai szabványnak felel meg, koncentráljuk csak arra, hogy jó-e az, hogy a gyerekeink fülében/fülén állandóan ott szól valami, illetve hogy egyre fiatalabb korosztály felé tolódik el ezeknek az audióeszközöknek a napi szintű használata.



Mert bizony a fülhallgatókból áradó állandó „zaj” nem mentes az egészségi kockázatoktól.

 

A fülhallgatók egy másik kockázatáról itt olvashatsz.


Bár manapság már teljesen megszokott, hogy a tizenévesek fejhallgatót és fülhallgatót viselnek, egy felmérés szerint ez a fiatalabb gyerekek körében is egyre elterjedtebb trend. Háromból két szülő állítja, hogy 5-12 éves korú gyermeke használ személyes audioeszközöket, és az 5-8 éves gyermekek szüleinek fele számolt be arról, hogy már az ő gyerekeik is használnak valamilyen eszközt. Azon szülők közül, akiknek gyermeke fejhallgatót és fülhallgatót használ, a szülők fele azt mondja, hogy a gyerekek legalább napi egy órát töltenek vele, míg minden hatodik szülő szerint gyermeke egy átlagos napja legalább 2 órányi használatot tartalmaz – derül ki a University of Michigan Health C.S. Mott Children's Hospital National Poll on Children's Health felméréséből.

„Az elmúlt években leginkább a kamaszok esetében aggódtunk az audioeszközök túlzott használata miatt. A fülhallgatók azonban egyre népszerűbbé és elterjedtebbé váltak a fiatalabb gyerekek körében, így rendszeresen intenzívebb zajnak teszik ki őket”

– mondta Dr. Susan Woolford, a Mott gyermekorvosa és afelmérés társigazgatója.

„A kisgyermekeket érintő zajterhelés kockázata korábban csak a hangos, egyedi eseményekhez, például koncertekhez vagy tűzijátékokhoz kötődött, így a szülők alábecsülhetik a fülhallgatók és fejhallgatók túlzott használatából eredő potenciális károkat. Nehéz meghatározni, hogy gyermekük zajterhelése nem lépi-e túl a veszélyes határt.”

A felmérés szerint a gyerekek leginkább otthon, az iskolában és az autóban használják ezeket az eszközöket. A szülők körülbelül egynegyede azt is mondja, hogy a gyerekek alkalmanként a repülőgépen is használnak audioeszközöket, míg kevesebb mint 10 százalékuk szerint a gyerekek a buszon, a szabadban vagy az ágyban használják azokat.


A szülők fele egyetért azzal, hogy a fejhallgató vagy fülhallgató segít a gyermek szórakoztatásában.


Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia 2023-ban nyilatkozatot adott ki arról, hogy csökkenteni kell a gyermekeket érintő zajkockázatokat, mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy a gyermekek és a tizenévesek a fülhallgatók és fejhallgatók révén jobban ki vannak téve a zajnak. A nagy zajnak való tartós vagy extrém mértékű kitettség hosszú távú egészségi problémákat eredményezhet, beleértve a hallásvesztést vagy a fülzúgást.

„A kisgyermekek érzékenyebbek a zajterhelésből eredő potenciális veszélyekre, mivel hallórendszerük még fejlődésben van. A hallójárataik is kisebbek, mint a felnőtteké, ami felerősíti az érzékelt zajszintet A belső fülben lévő apró szőrsejtek felfogják a hanghullámokat, hogy segítsenek hallani. Ha ezek károsodnak vagy elhalnak, a hallásvesztés visszafordíthatatlan”

– áll a felmérés következtetéseiben.


Hozzátették, hogy a gyermekek zajterhelése hatással lehet alvásukra, iskolai tanulmányaikra, nyelvi fejlődésükre, stressz-szintjükre, sőt vérnyomásukra is.


A fentiek ellenére a szülőknek csak a fele számolt be arról, hogy megpróbála korlátozni gyermeke fülhallgató-használatát, olyan stratégiákat említve, mint például hogy figyelmeztetik gyermeküket, hogy tartson szünetet, vagy korlátozzák a fül/fejhallgató használatának idejét. Azok a szülők, akiknek gyermeke naponta több mint két órán át használja a fejhallgatót, kisebb valószínűséggel szabnak idő- vagy hangerő-korlátozást, mint azok a szülők, akik arról számoltak be, hogy gyermekük kevesebb ideig használja a fejhallgatót.


Végül a felmérés készítői négy tippet adnak a fejhallgatók és fülhallgatók által a gyermekeket érő zajterhelés kockázatának csökkentésére:


Kontrolláld a hangerőt!

Az javasolják, hogy a szülők kövessék a 60/60 szabályt, azaz a gyermekek naponta legfeljebb 60 percig használhatnak audioeszközöket a maximális hangerő legfeljebb 60 százalékával.

„Azt, hogy egy audioeszköz túl hangos-e, jól meg lehet állapítani abból, ha egy fejhallgatót viselő gyermek nem hallja önt, amikor egy karnyújtásnyira van Öntől”

– mondják.


Válasszatok zajszűrő vagy hangerő-korlátozó fejhallgatót!

Ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy egyes, „gyermekbiztonsági termékként” forgalmazott termékek nem korlátozzák a hangerőt 70 decibelre, holott ez az a zajszint, ami még nagy valószínűséggel nem okoz halláskárosodást.

A gyerekeknek azonban kerülniük kell a zajszűrő hallókészülékek használatát olyan helyzetekben, amikor a hangok érzékelése döntő fontosságú a biztonság szempontjából. Tipikusan ilyen helyzet a közlekedés.


Ragaszkodj hozzá, hogy a gyerek időnként tartson szünetet a fülhallgató használatában!

Ez magában foglalhatja azt is, hogy az időkorlátok lejárta után el kell tenni vagy el kell zárni a gyermek audioeszközeit. Ez különösen szigorúan kell venni lefekvéskor és alvásidőben.


Figyelj a halláskárosodás korai jeleire!

Ha a szülők úgy érzik, hogy gyermeküknél fennállhat a hallásvesztés kockázata az audioeszközök használata miatt, forduljanak gyermekorvoshoz, audiológushoz vagy fül-orr-gégészhez. Korai jel lehet, ha a gyerek gyakran kéri, hogy ismételd el az elhangzottakat, gyakran panaszol fülcsengést, túlságosan hangosan szól hozzá közel álló emberekhez, vagy nem reagál a hangos zajokra.

 

Forrás: ScienceDaily


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page